Tetszett a cikk?

A Rendezvénycsarnok Rt., a Budapest Sportaréna tulajdonosa 100 százalékban állami tulajdonba került, a részvénytársaság közgyűlésének jóváhagyását követően. Az eredeti megállapodás szerint az állam 12 év alatt szerzett volna kizárólagos tulajdonjogot a társaságban, de az alapszerződést a múlt héten megváltoztatták.

A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GyISM) közleménye szerint a Rendezvénycsarnok Rt. közgyűlése hétfőn hagyta jóvá a részvényátruházásra és az alapszerződésre vonatkozó kötelezettségeket. A minisztérium közleménye szerint a Budapest Sportcsarnok újjáépítésére vonatkozó, az előző kormány jóváhagyásával kötött alapszerződés értelmében az állam és a francia tulajdonú Bouygues által közösen alapított Rendezvénycsarnok Rt. végezte el a beruházást.
Az eredeti megállapodás szerint az állam 12 év alatt szerzett volna kizárólagos tulajdonjogot a társaságban. Az üzemeltetést az Aréna Rt., a Bouygues 100 százalékos tulajdonában lévő, kifejezetten e célra alapított leányvállalata végzi 20 éven keresztül. A projektszerződés szerint a francia cég kivitelezői, tulajdonosi és üzemeltetői szerepet is kapott. A Rendezvénycsarnok Rt. az általános tulajdonosi jogokat meghaladó, az üzemeltetés gazdaságosságát, szakszerűségét, gondosságát, eredményességét érintő ellenőrzési joggal rendelkezik.
"Annak érdekében, hogy e szerződéses és a magyar polgári jog szerint gyakorolható jogosítványok érvényesítése valóban ésszerű és átlátható módon valósuljon meg, tavaly októberben tárgyalások indultak a Rendezvénycsarnok Rt. kizárólagos állami tulajdonlása ügyében" - áll a közleményben. A GyISM és a Bouygues az elmúlt héten megváltoztatták a Budapest Sportaréna kivitelezésére vonatkozó alapszerződést, illetve ezzel egy időben megszületett a francia társaság birtokolta részvények eladásával kapcsolatos szerződés is.
"Az alkalmazott megoldás nem igényelt többlet ráfordítást az állam részéről. Immár egy olyan tiszta tulajdonosi-bérlői viszony alakult ki, amelyben az állami érdekek képviselete biztosított" - áll a közleményben. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Félmilliárdos kárt okozott a luxusautókkal seftelő bűnbanda

Félmilliárdos kárt okozott a luxusautókkal seftelő bűnbanda

Úgy tűnik, a kínai Sinovac vakcinája nem véd a koronavírus brazil mutációjától

Úgy tűnik, a kínai Sinovac vakcinája nem véd a koronavírus brazil mutációjától

Rongálás miatt nyomoz a rendőrség az Országgyűlés Irodaházában beindult füstgránát ügyében

Rongálás miatt nyomoz a rendőrség az Országgyűlés Irodaházában beindult füstgránát ügyében