A Rendezvénycsarnok Rt., a Budapest Sportaréna tulajdonosa 100 százalékban állami tulajdonba került, a részvénytársaság közgyűlésének jóváhagyását követően. Az eredeti megállapodás szerint az állam 12 év alatt szerzett volna kizárólagos tulajdonjogot a társaságban, de az alapszerződést a múlt héten megváltoztatták.

A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GyISM) közleménye szerint a Rendezvénycsarnok Rt. közgyűlése hétfőn hagyta jóvá a részvényátruházásra és az alapszerződésre vonatkozó kötelezettségeket. A minisztérium közleménye szerint a Budapest Sportcsarnok újjáépítésére vonatkozó, az előző kormány jóváhagyásával kötött alapszerződés értelmében az állam és a francia tulajdonú Bouygues által közösen alapított Rendezvénycsarnok Rt. végezte el a beruházást.
Az eredeti megállapodás szerint az állam 12 év alatt szerzett volna kizárólagos tulajdonjogot a társaságban. Az üzemeltetést az Aréna Rt., a Bouygues 100 százalékos tulajdonában lévő, kifejezetten e célra alapított leányvállalata végzi 20 éven keresztül. A projektszerződés szerint a francia cég kivitelezői, tulajdonosi és üzemeltetői szerepet is kapott. A Rendezvénycsarnok Rt. az általános tulajdonosi jogokat meghaladó, az üzemeltetés gazdaságosságát, szakszerűségét, gondosságát, eredményességét érintő ellenőrzési joggal rendelkezik.
"Annak érdekében, hogy e szerződéses és a magyar polgári jog szerint gyakorolható jogosítványok érvényesítése valóban ésszerű és átlátható módon valósuljon meg, tavaly októberben tárgyalások indultak a Rendezvénycsarnok Rt. kizárólagos állami tulajdonlása ügyében" - áll a közleményben. A GyISM és a Bouygues az elmúlt héten megváltoztatták a Budapest Sportaréna kivitelezésére vonatkozó alapszerződést, illetve ezzel egy időben megszületett a francia társaság birtokolta részvények eladásával kapcsolatos szerződés is.
"Az alkalmazott megoldás nem igényelt többlet ráfordítást az állam részéről. Immár egy olyan tiszta tulajdonosi-bérlői viszony alakult ki, amelyben az állami érdekek képviselete biztosított" - áll a közleményben. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megvan a román eurócéldátum – előbb lesz átállás, mint Magyarországon

Megvan a román eurócéldátum – előbb lesz átállás, mint Magyarországon

Mészáros Lőrinc ott liheg Csányi Sándor nyakában

Mészáros Lőrinc ott liheg Csányi Sándor nyakában

42 óra után engedték ki a kapitányságról a tüntetőt, senki nem tudja, miért vitték be

42 óra után engedték ki a kapitányságról a tüntetőt, senki nem tudja, miért vitték be

Tizenkét évünk van a világ megmentésére, a klímacsúcson mégsem hoztak döntést a kormányok

Tizenkét évünk van a világ megmentésére, a klímacsúcson mégsem hoztak döntést a kormányok

Így énekli apja karácsonyi dalát Sean Lennon

Így énekli apja karácsonyi dalát Sean Lennon

Csodával határos módon túlélte az ebolát egy újszülött kongói kislány

Csodával határos módon túlélte az ebolát egy újszülött kongói kislány