Tetszett a cikk?

José Bové francia parasztvezér, a globalizációellenes mozgalom francia vezetője „Általános mozgósítást" hirdetett meg a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) ellen egy délnyugat-franciaországi globalizációellenes fórumon vasárnap.

Bové a Larzaci-fennsíkon, mintegy 150 ezer ember részvételével tartott háromnapos globalizációellenes nagygyűlés záró fórumán felszólította a résztvevőket, hogy szeptember 6-ától kezdődően vonuljanak az utcákra, indítsanak akciókat a WTO és a multinacionális vállalatok, ezek székházai ellen. A világszervezet legközelebbi csúcstalálkozóját szeptember 10-14-e között rendezik a mexikói Cancún városban. „El kell érni, hogy a cancúni csúcs kudarccal végződjön, állampolgári ellenőrzés alá kell vonni a világ 146 kormányát képviselő résztvevőket, hogy ne tudjanak aláírni a találkozón" – jelentette ki.
Bové ismét felszólította Jean-Pierre Raffarin francia kormányfőt, hogy rendezzenek vitát az országban arról, Párizs milyen álláspontot képviseljen a csúcstalálkozón. Szerinte „rá kell bírni erre a kormányt, különben nem lehet majd tudni, mit hoz a jövő". Felszólította a nagygyűlés résztvevőit, hogy a globalizációellenesek minden folyamatban lévő akcióját fordítsák a génkezelt élelmiszerek gyártása és forgalmazása ellen. „Elismeréssel szólok mindazokról, akik börtönbüntetésem ideje alatt vették a bátorságot, és részt vettek azoknak a veteményeknek a tönkretételén, amelyekből génkezelt élelmiszereket állítanak elő" – mondta az AFP szerint.
Bovét augusztus 2-án engedték ki a börtönből. A génmanipulált kukorica terjesztése elleni tiltakozásáért ítéltek el, és börtönözték be. Júniusban kezdte meg eredetileg tíz hónapos büntetésének letöltését, amelyet azonban négy hónappal megkurtítottak Jacques Chirac elnök kegyelmi utasítására, majd a montpellier-i bíróság elrendelte idő előtti szabadon bocsátását. Bové 2001-ben tett szert hírnévre, amikor egy MacDonald,s gyorsétkezde feldúlásáért került rács mögé néhány hétre. A parasztvezér a nagygyűlés egyik szünetében tartott sajtóértekezletén elutasította azt a felvetést, hogy politikusi karriert kezdjen. Semmilyen képviselőválasztáson nem indulna – mondta. A Le Journal du Dimanche című francia hetilap szerint több híve bíztatja őt arra, hogy induljon a 2004. júniusi európai parlamenti választásokon. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már készül az új biztonságos kereső, ami legyűrné a Google-t

Már készül az új biztonságos kereső, ami legyűrné a Google-t

„Ha a kerékpárszervizek bezárnának, abból botrány lenne”

„Ha a kerékpárszervizek bezárnának, abból botrány lenne”

910 millió forintot kérnek ezért az egyetlen példányban készült sportkocsiért

910 millió forintot kérnek ezért az egyetlen példányban készült sportkocsiért