José Bové francia parasztvezér, a globalizációellenes mozgalom francia vezetője „Általános mozgósítást" hirdetett meg a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) ellen egy délnyugat-franciaországi globalizációellenes fórumon vasárnap.

Bové a Larzaci-fennsíkon, mintegy 150 ezer ember részvételével tartott háromnapos globalizációellenes nagygyűlés záró fórumán felszólította a résztvevőket, hogy szeptember 6-ától kezdődően vonuljanak az utcákra, indítsanak akciókat a WTO és a multinacionális vállalatok, ezek székházai ellen. A világszervezet legközelebbi csúcstalálkozóját szeptember 10-14-e között rendezik a mexikói Cancún városban. „El kell érni, hogy a cancúni csúcs kudarccal végződjön, állampolgári ellenőrzés alá kell vonni a világ 146 kormányát képviselő résztvevőket, hogy ne tudjanak aláírni a találkozón" – jelentette ki.
Bové ismét felszólította Jean-Pierre Raffarin francia kormányfőt, hogy rendezzenek vitát az országban arról, Párizs milyen álláspontot képviseljen a csúcstalálkozón. Szerinte „rá kell bírni erre a kormányt, különben nem lehet majd tudni, mit hoz a jövő". Felszólította a nagygyűlés résztvevőit, hogy a globalizációellenesek minden folyamatban lévő akcióját fordítsák a génkezelt élelmiszerek gyártása és forgalmazása ellen. „Elismeréssel szólok mindazokról, akik börtönbüntetésem ideje alatt vették a bátorságot, és részt vettek azoknak a veteményeknek a tönkretételén, amelyekből génkezelt élelmiszereket állítanak elő" – mondta az AFP szerint.
Bovét augusztus 2-án engedték ki a börtönből. A génmanipulált kukorica terjesztése elleni tiltakozásáért ítéltek el, és börtönözték be. Júniusban kezdte meg eredetileg tíz hónapos büntetésének letöltését, amelyet azonban négy hónappal megkurtítottak Jacques Chirac elnök kegyelmi utasítására, majd a montpellier-i bíróság elrendelte idő előtti szabadon bocsátását. Bové 2001-ben tett szert hírnévre, amikor egy MacDonald,s gyorsétkezde feldúlásáért került rács mögé néhány hétre. A parasztvezér a nagygyűlés egyik szünetében tartott sajtóértekezletén elutasította azt a felvetést, hogy politikusi karriert kezdjen. Semmilyen képviselőválasztáson nem indulna – mondta. A Le Journal du Dimanche című francia hetilap szerint több híve bíztatja őt arra, hogy induljon a 2004. júniusi európai parlamenti választásokon. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Eljárás indult Brüsszelben a magyar sofőr ellen, aki a kormány Verhofstadt-plakátos kisbuszát vezette

Eljárás indult Brüsszelben a magyar sofőr ellen, aki a kormány Verhofstadt-plakátos kisbuszát vezette

Miért van ez a sok kép ma a Google főoldalán? És mi köze a Geminidákhoz?

Miért van ez a sok kép ma a Google főoldalán? És mi köze a Geminidákhoz?

Blokkolták a tüntetők a Lánchidat

Blokkolták a tüntetők a Lánchidat

Mintha mi sem történt volna, visszatértek a Kossuth téri karácsonyfa köré a szánkók

Mintha mi sem történt volna, visszatértek a Kossuth téri karácsonyfa köré a szánkók

Érdemes óvatosnak lenni a reklámozott ingyenhitellel

Érdemes óvatosnak lenni a reklámozott ingyenhitellel

A világ címlapjain a tegnapi budapesti balhék

A világ címlapjain a tegnapi budapesti balhék