Tekintettel az Irakban kialakult ingatag biztonsági helyzetre, az Egyesült Államok azt tervezi, hogy jelentősen bővíti az iraki rendőrség állományát, s az új iraki rendőröket Magyarországon képezi ki - közölte hétfőn a The New York Times. A lap szerint a magyar kormány eleget tesz az amerikai kérésnek, a Külügyminisztériumban ugyanakkor a hvg.hu kérdésére válaszolva elmondták: hazánk nem kapott hivatalos felkérést az Egyesült Államoktól.

"Magyarország nem kapott hivatalos felkérést az Egyesült Államoktól arra, hogy iraki rendőröket képezzenek ki a területén" - nyilatkozta a hvg.hu-nak Külügyminisztérium szóvivője. Tóth Tamás szóvivő ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy Magyarország korábban többször jelezte, kész hozzájárulni az iraki demokrácia újjáépítéséhez, ezen belül konkrétan a civil adminisztráció kiépítéséhez és a közbiztonság megteremtéséhez. "Lehetőségként felmerült egyebek mellett a rendőri képzés is" – fogalmazott a szóvivő.
A tekintélyes amerikai napilap internetes oldalán ismertetett nyilatkozatban Bernard Kerik, az Egyesült Államok iraki közigazgatásának legmagasabb rangú rendőre kijelentette: az Egyesült Államok 28 ezer irakit akar rendőrnek kiképezni Magyarországon, nyolchetes intenzív tanfolyamok keretében. A lap szerint a magyar kormány eleget tesz az amerikai kérésnek.
Az első csoport 1500 jelentkezője négy hónapon belül kezdi meg a tanfolyamot - közölte Kerik, aki Irakba történt megérkezése előtt New York rendőrfőnöke volt. Ily módon Irakban mintegy 65 ezer rendőr teljesítene majd szolgálatot.
Az amerikaiak a jelen helyzetben nem engedhetik meg maguknak azt a "luxust", hogy a kiképzési időt - a nyugati rendőrakadémiákhoz hasonlóan - több hónapra elnyújtsák. A tanfolyamokat azonban kiegészítené egy négytől hat hónapig terjedő gyakorlati időszak a helyszínen. A magyarországi kiképzésre azért van szükség, mert Irakban nincs elegendő kiképzési kapacitás.
Szita Károly, Kaposvár polgármestere reméli, hogy nem igaz az iraki rendőrök magyarországi kiképzéséről szóló amerikai lapinformáció. "Azért remélem ezt, mert nem akarom elhinni, hogy a kaposvári, a taszári és a somogyi embereknek az Egyesült Államokbeli sajtóból kell tudomást szerezniük arról, hogy a magyar kormány mit tervez lakóhelyükön, illetve közvetlen környékükön" - nyilatkozta Szita Károly.
Az Egyesült Államok taszári katonai támaszpontja - ahol a rendőrakadémia elhelyezését tervezik - már korábban is arra szolgált, hogy iraki önkénteseket képezzenek ki az időközben megbuktatott Szaddám Huszein rendszere elleni harcra. Kerik alá tartozik jelenleg az iraki belügyminisztérium. Ennek illetékességi körében van a rendőrség mellett a vám, a határőrség, az idegenrendészet, a polgári védelem és a tűzoltóság. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az MTVA helyett Kálmán Olga olvasta fel a tüntetők öt pontját

Az MTVA helyett Kálmán Olga olvasta fel a tüntetők öt pontját

Egy MSZP-s beolvasta az ellenzék öt követelését az Echo Tv-ben

Egy MSZP-s beolvasta az ellenzék öt követelését az Echo Tv-ben

15 millió forint körül startol a 300 lóerős apró Audi SQ2

15 millió forint körül startol a 300 lóerős apró Audi SQ2

A Napszállta már biztosan nem kap Oscart jövőre, a Ruben Brandtnak még lehet esélye

A Napszállta már biztosan nem kap Oscart jövőre, a Ruben Brandtnak még lehet esélye

Tapétavágó késsel vette védelmébe a BKK-automatát fosztogató társaságot egy férfi a Jászain

Tapétavágó késsel vette védelmébe a BKK-automatát fosztogató társaságot egy férfi a Jászain

Bambival büntetik az elítélt orvvadászt

Bambival büntetik az elítélt orvvadászt