Tetszett a cikk?

Háromfős munkacsoport jön létre a koalíciós pártok és a Pénzügyminisztérium szakértőiből, hogy megtalálja a jövő évi adócsökkentések fedezetét - jelentette be a miniszterelnök, aki szerint "eldöntött, hogy lesz adócsökkentés", ennek mértékéről azonban egyelőre nem kívánt nyilatkozni.

Az adócsökkentésre a munkacsoportnak úgy kell fedezetet találnia, hogy közben a kormány célkitűzései nem csorbulnak, azaz nem romlik az életszínvonal, a költségvetési hiány legfeljebb 3,8 százalék lesz és megvalósulnak mindazok a fejlesztések és építkezések, amelyeket a kormány tervez - mondta a miniszterelnök, aki Kovács Lászlóval, az MSZP elnökével és Kuncze Gáborral, az SZDSZ elnökével tárgyalt a jövő évi adóelképzelésekről. A munkacsoportot Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára vezetné, az MSZP-t Szabó Lajos, a költségvetési bizottság alelnöke, az SZDSZ-t pedig Wekler Ferenc, a parlament alelnöke képviselné.
Medgyessy Péter hangsúlyozta: elkötelezett az adócsökkentések iránt, amelyek forrásait szerinte részben más adókból, részben pedig a kiadások mérsékléséből lehet megteremteni. "2004-re nem tudjuk vállalni, hogy az életszínvonalat javítjuk, de vállalni tudjuk, hogy nem engedjük az elért eredményeket erodálódni" - hangsúlyozta Medgyessy, aki szerint az elmúlt másfél évben érezhető javulás következett be az életszínvonalban, többek között a közalkalmazotti béremelésnek, illetve a minimálbér adómentességének köszönhetően. A következő év a fejlesztések és az építkezés éve kell hogy legyen, így prioritást élveznek az autópálya-építések: "a jövő évben 114 kilométer autópálya átadására kerül sor, elkezdődik a metró építése, valamint a Váráshelyi-terv megvalósítása" - mondta.
Mivel Kovács Lászlóval és Medgyessyvel mindhárman elkötelezett hívei az adócsökkentésnek, így "még az is elképzelhető, hogy lesz adócsökkentés" - jelentette ki Kuncze Gábor. Az SZDSZ elnöke szerint éppen azért kell a vállalkozók és a magánszemélyek terheit csökkenteni, mert ez teremti meg a lehetőségét annak, hogy a magyar gazdaság versenyképesen menjen az Európai Unióba. "Bebizonyosodott, hogy a jövedelemtulajdonosok jobban költik el a pénzt, mint az állam. Ez húzódik meg a mögött a törekvésünk mögött, hogy csökkenjenek érzékelhető módon ebben a ciklusban az adóterhek" - közölte, hozzátéve: ezt fogadták el a kormányprogramban és a jövő évi adótörvények megszavazásakor is. "Különböző szinteken egyeztetések történnek, kár lenne a tárgyalások végeredményét előrevetíteni" - mondta Kuncze arra a kérdésre, hogy az SZDSZ továbbra is elutasítja-e a jövő évre elfogadott adótábla megváltoztatását. "Természetesen ez egyúttal azt is jelenti, hogy ma nem látok okot a változtatásra" - fűzte hozzá. Kuncze Gábor korábban többször is egyértelművé tette: nem támogatják és nem szavazzák meg a jövő évi személyi jövedelemadó-tábla megváltoztatását.
Azzal összefüggésben, hogy az SZDSZ 2010-ig 12 százalékos létszámleépítést szeretne a közszférában, Medgyessy Péter elmondta: konkrét megoldásokkal a tárgyaláson nem foglalkoztak. "A kiadáscsökkentésbe és a takarékos állam koncepciójába igencsak belefér egy ilyen lépés" - fogalmazott Medgyessy Péter.
Kovács Lászlóval és Kuncze Gáborral szeptember 3-án találkozik újra a miniszterelnök, ekkor véglegesen eldőlnek a jövő évi adóelképzelések főbb irányai, melyekről határozhat a kormány. Az adócsökkentésekkel kapcsolatban a kormánynak a végső szót szeptember 10-én kell kimondania. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem akarunk vezetés előtt alkoholt fogyasztani

Nem akarunk vezetés előtt alkoholt fogyasztani

Három férfi pályázik Merkel helyére, közülük kettőnek van oka haragudni rá

Három férfi pályázik Merkel helyére, közülük kettőnek van oka haragudni rá

Egyetlen nap alatt ezernél is többen kerültek kórházba Ukrajnában a koronavírus miatt

Egyetlen nap alatt ezernél is többen kerültek kórházba Ukrajnában a koronavírus miatt