Tetszett a cikk?

A jászladányi polgármester – az önkormányzat és a helyi alapítványi általános iskola tanévnyitójának alkalmából – közölte, Jászladányt az országos politika megbélyegzi, s a település ugyanúgy előítéletekkel küszködik, mint a többségi társadalommal szemben a romák. A sajtó képviselőinek egy részét kérésük ellenére sem engedték be az iskolai ünnepség helyszínére.

Dankó István polgármester szerint a megbélyegzést azért kell elszenvedniük, mert a kormányzat egy részét "félretájékoztatták" az alapítványi iskola ügyéről. "Magyar Bálint oktatási miniszter egyszer járt Jászladányban, inkognitóban, Mátyás király módjára osont be az iskolába, és nem tárgyalt olyan emberekkel, akiktől megismerhette volna azt a problémát, aminek orvoslására született az alapítványi iskola" - fogalmazott az elöljáró.
A polgármester úgy látja, a helyi önkormányzatot "inkább ki kellett volna tüntetni", mert megpróbált egy gondot úgy megoldani, hogy a helyi tehetséges és a felzárkóztatásra szoruló gyerekeken egyaránt segít az alapítványi, illetve az önkormányzati általános iskolára kidolgozott oktatási programjával. Aláhúzta: szerencsére akadnak már olyanok, mint Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke és Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter, akik megértették, "az alapítványi iskolának esélyt kell adni". Dankó kérte a média képviselőit, "egy időre hagyják békén a települést", hagyják az iskolát dolgozni és bizonyítani, hogy nem kirekesztő módon működik.
Tóth Ibolya, az Antal Mihály Alapítványi Általános Iskola igazgatója cáfolta, hogy az önkormányzati iskolától bármilyen oktatási eszközt elvettek volna, és annak 412 tanulója bármilyen feltételben hátrányt szenvedne a másik intézmény létezése miatt. Megismételte, hogy az alapítványi iskolába 19 roma szülő kérte utólag gyermeke felvételét, ezek közül 9-et első osztályba akartak beíratni, ám ő külső segítség nélkül még egy első osztályt nem tudott indítani, így felvételi kérelmüket kénytelen volt elutasítani.
A sajtótájékoztató után az érintettek és a meghívottak részvételével megtartották a 207 diákkal induló alapítványi iskola tanévnyitó ünnepségét. A sajtó képviselőinek egy részét kérésük ellenére sem engedték be az iskolai ünnepség helyszínére.
Magyar Bálint oktatási miniszter pénteken közölte, hogy a jászaldányi alapítványi iskolában történt beiratkozás körülményei miatt a kisebbségi ombudsmanhoz fordult az Oktatási Minisztérium. A tárca emellett kérte Aáry-Tamás Lajos oktatási biztost is, hogy mondjon véleményt a beiratkozás körülményeiről. Magyar Bálint elmondta, hogy az oktatási tárca a megyei közigazgatási hivatalhoz is fordult, hogy vizsgálja meg, a beiratkozás körülményei nem voltak-e diszkriminatívak. Szerinte ugyanis az intézményben rendelkezésre álló 250 helyet nem töltötték fel. A miniszter információi szerint a hivatal elindította a vizsgálatot.
A jászladányi Antal Mihály Alapítványi Általános Iskola augusztus elején kapta meg a beindulásához szükséges OM-azonosítót, amelyet tavaly szeptember elején formai hibákra hivatkozva egyszer már visszavontak. Jászladányban több mint két éve viták forrása az alapítványi iskola kérdése. A falubeliek egy csoportja azért szeretne az önkormányzati mellett egy másik iskolát is, hogy a tanulni vágyó fiataloknak inspirálóbb környezetet teremtsenek. A helybeli romák egy csoportja viszont úgy vélekedik, hogy egy "elit" intézmény létrehozásával hátrányba kerülnek azok a cigánygyerekek, akiknek családja nem tudja az alapítványi iskola 3000 forintos tandíját megfizetni. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kellene még némi segítség az öt unokát nevelő nagyszülőknek

Kellene még némi segítség az öt unokát nevelő nagyszülőknek

Rózsaszín hölgy: az alma, amelynek az a lényege, hogy kevés van belőle

Rózsaszín hölgy: az alma, amelynek az a lényege, hogy kevés van belőle

Mozibolondoknak és adományozni szerető könyvrajongóknak ajánljuk

Mozibolondoknak és adományozni szerető könyvrajongóknak ajánljuk