Tetszett a cikk?

A Magyar Televízió nem fizet, a Magyar Labdarúgó Liga pedig nem enged be egyetlen "országos csatornát" sem a stadionokba. Gyaníthatóan ez a vég kezdete.

Csütörtökön a Magyar Televízió (MTV) kuratóriuma úgy döntött, nem ér meg neki 450 millió forintot a Hegyi Iván, a Népszabadság újságírójának nyelvi leleményével "magyarfoci"-nak átkeresztelt játék közvetítése. Magyarázatul - a labdarúgás általános állapotán kívül - az szolgálhat, hogy sajtóhírek szerint október közepén kimerül az MTV kasszája, év végéig további 7 milliárd forintra volna szüksége. A Magyar Labdarúgó Liga (MLL) elnöksége a pillanatnyi pénzzavart nem respektálta, a kuratóriumi döntést hadüzenetnek fogta fel: "A mai naptól további határozatig semmilyen országos csatorna nem engedhető be az NB I-es, NB I B-s stadionokba." (Arról, hogy a csatornázási művek ezt a fenyegetőzést hogyan fogadta, nincs friss értesülésünk.)
Eltekintve attól, hogy a határozat szerzője nyilvánvalóan televíziós műsorkészítéssel foglalkozó részvénytársaságokra gondolt - s nem csatornákra -, ezt még alkotmányellenes passzusokkal is megfejelte. "Sportszervezetekhez tartozó személy (klubvezető,edző, labdarúgó stb.) nem nyilatkozhat országos TV csatornának". Ami már csak azért is mókás, mert maga a liga nem munkaadója s nem tulajdonosa a labdarúgó-vállalkozások alkalmazottainak. Ezzel az erővel azt is előírhatta volna, hogy holnaptól mindenki piros bugyit köteles hordani, fordítva fölvéve, hogy szerencséje legyen.
Az viszont nyilvánvaló, hogy a liga sértett harciassága mögött épp úgy az anyagi helyzet miatt érzett kétségbeesés munkál, mint az MTV döntésében. 450 millió sok pénz, nagyon sok. S ha nincs televíziós közvetítés, még több is: sem a névadó szponzornak (Arany Ászok), sem a többi hirdetőnek - jelenjen meg akár a pályán, akár a játékosok mezén a reklám - nem ér annyit a magyarfoci támogatása közvetítés nélkül, mint országos nyilvánossággal. Így az egész bajnokság pénzügyi alapjai összeomolhatnak, hacsak nem történik valami. Lobbizással, közpénzekkel, bárhogy. Bár a legújabb sportminiszter mintha azt nyilatkozta volna, hogy a focinak nyújtott állami támogatást fokozatosan le kell építeni. Az MTV ezt látványosan elkezdte.
Az MLL korábbi ügyvezető igazgatója, Muszbek Mihály másfél éve még úgy kalkulált, hogy a magyarfoci versenyképességéhez a 2002-es 5 milliárd forint helyett legalább 15-16 milliárdra volna szükség, s három-négy labdarúgó-vállalkozás büdzséjét 1,5-2 milliárd forintra fel kellene tornázni. Ez nagyjából négyszeres forrásbővítést jelentett volna... Orbán Viktor pedig erre a célra a Magyar Fejlesztési Bank Rt. bevetését is nélkülözhetetlennek tartotta. Az MFB-tulajdonszerzéssel megerősített Újpest azonban elmulasztott bajnokságot nyerni, a Medgyessy-kormány pedig lefejezte a bankot, egyúttal véget vetett a pénzintézeti magyarfoci-felfejlesztésnek.
Meglehet, a Magyar Televízió most a "profi" labdarúgásnak vet véget. A kurátorok lelke rajta. Meg a politikusoké, hogy nyomulásukkal nem kényszerítik-e rá valahogyan a az MTV-t és az MLL-t a hadiállapot felszámolására. Mert akkor előbb-utóbb megint lesz közfoci a köztévében, mindannyiunk okulására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jövő szerdán játszik a Fradi a BL-ben

Jövő szerdán játszik a Fradi a BL-ben

A mentők diszpécsere segített egy fuldokló csecsemőn

A mentők diszpécsere segített egy fuldokló csecsemőn

A Fradi volt focistája szerint valaki megrendelte megverését

A Fradi volt focistája szerint valaki megrendelte megverését