MIÉP-es tüntetők zavarták meg Medgyessy Péter miniszterelnök avatóbeszédét szombaton Söjtörön, Deák Ferenc újjáépített szülőházánál, a kihelyezett kormányülés után, a haza újabb "dicsőségére".

A MIÉP-szimpatizánsok – a szemtanúk szerint legfeljebb kétszázan, de talán ennél is kevesebben, s nem helybéliek, hanem busszal érkeztek – kihelyezett párttaggyűlésüket a sportpályán kezdték el, egy Csurka-beszéd meghallgatásával. Győri Béla, az egykor eltökélten MSZMP-hű rádiósból radikalizálódott szélsőjobboldali szerkesztő többször elmondta: csendben, méltóságteljesen vonulnak a Deák-házhoz. Az öltöző melléképülete közelében ifjabb Hegedűs Lóránt egykori országgyűlési képviselő a dereka köré tekert egy transzparenst; egy közelben álló hölgy azzal indokolta a testmelegítő manővert, hogy a református lelkésznek beteg a veséje. De lehet erre más magyarázat is: a rendőrök ugyanis csak azzal a feltétellel engedélyezték a vonulást, ha a transzparenseket nem viszik a Deák-házhoz.
A kihelyezett kormányülésről 13 óra körül érkeztek a miniszterek a Deák-házhoz; az önkormányzat épülete egyébként alig öt perc sétaútra van. A sajtó képviselőit a ház egyik oldalába, a nézőket a dísztribünnel szembe terelték. Amikor a miniszterelnök megérkezett, valahonnan elővarázsolódtak a transzparensek, volt, aki dióval, más pedig tojással fogadta a kormány tagjait. Ez utóbbi a ház lábazatát találta el. "Itt a véged, Medgyessy", folyt a hazaárulózás, sípolás, dobolás.
Tamás Kálmánné polgármester beszéde után a miniszterelnök következett. Volna. Ő maga csupán egyetlen, a televíziós Deák-hirdetésből jól ismerhető mondatot idézett. "Deák azt mondta: jobban tudom szeretni a hazát, mint gyűlölni ellenségeimet, s ezt tudom ajánlani mindannyiunknak." Majd hozzátette: "Nézzük meg a házat!" A szalagátvágás után a kormány tagjai eltűntek az épületben.
Hiller István kulturális miniszter az MTI tudósítása szerint a kormányülést követő sajtótájékoztatón élesen elítélte az emlékház előtt történt rendzavarást, és gyalázatnak nevezte, hogy Deák Ferenc szülőházát tojással dobálták meg. Elítélte a rendzavarást Kosáry Domokos akadémikus is, aki szemtanúja volt az eseményeknek, mivel felkérték, tartson történelmi előadást a Deák-ház avatásán. "Nagyon szégyelltem, hogy mások ezt egy politikai tüntetésre használták fel" - tette hozzá a 90 éves történész.
Boross Péter volt miniszterelnök szintén elítélte az eseményeket. "Ami Söjtörön történt, az árt a jobboldalnak, és ami árt a kormányképes jobboldalnak, azt el kell ítélni" - mondta vasárnap a Magyar Televízió Napkelte című műsorában. A volt miniszterelnök a baloldalon jelentkező zűrzavarok egyik jelének látta, hogy ilyen kevesen hallgatták meg a miniszterelnököt. "Ebben az MSZP tétovaságát, tehetségtelenségét vélem felfedezni" - tette hozzá.
Ha a miniszterelnök úr mondani akar valamit az embereknek, akkor az a helyes, ha elmondhatja - mutatott rá Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorában, hozzátéve azonban: az embereknek is joga van elmondani a véleményüket, "s a miniszterelnök helyesen teszi, ha meghallgatja azt, amit neki szánnak". "Az a fontos, hogy ez ne egyszerre történjen, hanem egymás után" - összegezte álláspontját Orbán.
A rendőrség az esemény során egy személyt állított elő - a fiatalembert, aki az ünnepség alkalmából felállított kordonon belülre dobott egy tárgyat, meghallgatása után elengedték.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Aranybánya Mészáros vasútépítő cége

Aranybánya Mészáros vasútépítő cége

Baleset az M0-áson Csömörnél

Baleset az M0-áson Csömörnél

Elképesztő vontatás az autópályán

Elképesztő vontatás az autópályán

Mi a jó gyereknevelés titka?

Mi a jó gyereknevelés titka?

Átúszta a 6 fokos Balatont a taxisofőr

Átúszta a 6 fokos Balatont a taxisofőr

Letiltja Michael Jackson dalait a brit X-Faktor

Letiltja Michael Jackson dalait a brit X-Faktor