Tetszett a cikk?

MIÉP-es tüntetők zavarták meg Medgyessy Péter miniszterelnök avatóbeszédét szombaton Söjtörön, Deák Ferenc újjáépített szülőházánál, a kihelyezett kormányülés után, a haza újabb "dicsőségére".

A MIÉP-szimpatizánsok – a szemtanúk szerint legfeljebb kétszázan, de talán ennél is kevesebben, s nem helybéliek, hanem busszal érkeztek – kihelyezett párttaggyűlésüket a sportpályán kezdték el, egy Csurka-beszéd meghallgatásával. Győri Béla, az egykor eltökélten MSZMP-hű rádiósból radikalizálódott szélsőjobboldali szerkesztő többször elmondta: csendben, méltóságteljesen vonulnak a Deák-házhoz. Az öltöző melléképülete közelében ifjabb Hegedűs Lóránt egykori országgyűlési képviselő a dereka köré tekert egy transzparenst; egy közelben álló hölgy azzal indokolta a testmelegítő manővert, hogy a református lelkésznek beteg a veséje. De lehet erre más magyarázat is: a rendőrök ugyanis csak azzal a feltétellel engedélyezték a vonulást, ha a transzparenseket nem viszik a Deák-házhoz.
A kihelyezett kormányülésről 13 óra körül érkeztek a miniszterek a Deák-házhoz; az önkormányzat épülete egyébként alig öt perc sétaútra van. A sajtó képviselőit a ház egyik oldalába, a nézőket a dísztribünnel szembe terelték. Amikor a miniszterelnök megérkezett, valahonnan elővarázsolódtak a transzparensek, volt, aki dióval, más pedig tojással fogadta a kormány tagjait. Ez utóbbi a ház lábazatát találta el. "Itt a véged, Medgyessy", folyt a hazaárulózás, sípolás, dobolás.
Tamás Kálmánné polgármester beszéde után a miniszterelnök következett. Volna. Ő maga csupán egyetlen, a televíziós Deák-hirdetésből jól ismerhető mondatot idézett. "Deák azt mondta: jobban tudom szeretni a hazát, mint gyűlölni ellenségeimet, s ezt tudom ajánlani mindannyiunknak." Majd hozzátette: "Nézzük meg a házat!" A szalagátvágás után a kormány tagjai eltűntek az épületben.
Hiller István kulturális miniszter az MTI tudósítása szerint a kormányülést követő sajtótájékoztatón élesen elítélte az emlékház előtt történt rendzavarást, és gyalázatnak nevezte, hogy Deák Ferenc szülőházát tojással dobálták meg. Elítélte a rendzavarást Kosáry Domokos akadémikus is, aki szemtanúja volt az eseményeknek, mivel felkérték, tartson történelmi előadást a Deák-ház avatásán. "Nagyon szégyelltem, hogy mások ezt egy politikai tüntetésre használták fel" - tette hozzá a 90 éves történész.
Boross Péter volt miniszterelnök szintén elítélte az eseményeket. "Ami Söjtörön történt, az árt a jobboldalnak, és ami árt a kormányképes jobboldalnak, azt el kell ítélni" - mondta vasárnap a Magyar Televízió Napkelte című műsorában. A volt miniszterelnök a baloldalon jelentkező zűrzavarok egyik jelének látta, hogy ilyen kevesen hallgatták meg a miniszterelnököt. "Ebben az MSZP tétovaságát, tehetségtelenségét vélem felfedezni" - tette hozzá.
Ha a miniszterelnök úr mondani akar valamit az embereknek, akkor az a helyes, ha elmondhatja - mutatott rá Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorában, hozzátéve azonban: az embereknek is joga van elmondani a véleményüket, "s a miniszterelnök helyesen teszi, ha meghallgatja azt, amit neki szánnak". "Az a fontos, hogy ez ne egyszerre történjen, hanem egymás után" - összegezte álláspontját Orbán.
A rendőrség az esemény során egy személyt állított elő - a fiatalembert, aki az ünnepség alkalmából felállított kordonon belülre dobott egy tárgyat, meghallgatása után elengedték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jogerős a szegedi képviselő letartóztatása

Jogerős a szegedi képviselő letartóztatása

Ezt hallgatnánk, ha ma kint lennénk a Szigeten – második nap

Ezt hallgatnánk, ha ma kint lennénk a Szigeten – második nap

36 milliárdot kapott Tombor András tehetséggondozó alapítványa

36 milliárdot kapott Tombor András tehetséggondozó alapítványa