Tetszett a cikk?

Szabad országnak minősíti a Freedom House független amerikai megfigyelő szervezet Magyarországot a politikai jogok és a polgári szabadságjogok érvényesülése alapján. A csütörtökön közzétett jelentés kitér azonban a romákat érő megkülönböztetésre, a pártok kampánypénzeire és a korrupcióra is.

A New York-i székhelyű szervezet 1,5-es mutatót adott országunknak. Az 1-2,5-ig terjedő mutató azt jelzi, hogy az adott ország szabad, 3-5,5 közötti mutató azt, hogy csak részben szabad, 5,5-7 esetén az érintett állam nem szabad.

A Freedom House megállapítja, hogy tavaly Magyarországon igen éles választási kampány zajlott le, és 2002-t emellett a kommunista időszakra visszanyúló ügynökbotrányok, illetve a média függetlenségével kapcsolatos viták jellemezték.

A Freedom House az ügynökügyekre is kitér: a politikai vihar dacára ezek nem vezettek el a kommunista múlt helyretételéhez, ráadásul a lakosság sem mutatott nagy érdeklődést irántuk.

A kommunista korszak utáni magyarországi választások általában tiszták és szabadok voltak, de soha nem teljesen problémamentesek - állítja a szervezet. Tavaly például csak kevés párt tartotta tiszteletben a kampányra fordítható pénzösszegeknek felső korlátot szabó rendelkezést.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) a választással kapcsolatban olyan panaszokról is beszámolt, hogy az állami média tudósításaiban a Fideszt előnyben részesítette, s a szavazásra buzdító, a kormány által finanszírozott hirdetések a Fidesz kampányhirdetéseit látszottak visszatükrözni - emlékeztet a New York-i jelentés.

A Freedom House szerint a roma koordinációs tanács és a cigányságot védő jogi hálózat léte ellenére a roma lakosságot még mindig negatív megkülönböztetés éri a foglalkoztatásban, az oktatásban, a lakáshelyzetben és az egészségügyben is.

Magyarországon nagy mértékben tiszteletben tartják a szólásszabadság jogát, a független média gyarapszik - állapítja meg a Freedom House, ugyanakkor megjegyzi, az állami televízió és rádió függetlensége körül azonban folytatódik a politikai vita.

A Freedom House szerint a háromszintes, független igazságszolgáltatási rendszerrel és külön alkotmánybíróssággal rendelkező Magyarország egyenlőséget garantál a törvény előtt. A bíróságok működése általában tisztességes, bár a korlátozott költségvetési források sebezhetővé teszik a rendszert külső befolyási kísérletekkel szemben.

Az Európai Bizottság 2002-es jelentésében úgy találta, hogy a korrupció probléma maradt Magyarországon - emlékeztet a Freedom House, ám hangsúlyozza, a brüsszeli szerv elismerte mind az akkori, mind az előző kormányt a korrupcióellenes harcban folytatott tevékenységéért. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb haladékot kapott a TikTok, még nem tiltják be Amerikában

Újabb haladékot kapott a TikTok, még nem tiltják be Amerikában

Holtan találtak egy idős nőt Hegymegen

Holtan találtak egy idős nőt Hegymegen

A Levegő Munkacsoport nem veszi át a Budapestért díjat, Karácsony ezt figyelmeztetésnek veszi

A Levegő Munkacsoport nem veszi át a Budapestért díjat, Karácsony ezt figyelmeztetésnek veszi