Tetszett a cikk?

Kövér László kolozsvári beszéde felveti az Országgyűlés előtti felelősségének, illetve a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztjára való alkalmasságának kérdését - jelentette ki az Országgyűlés külügyi bizottságának szocialista alelnöke. A Fidesz választmányi elnöke az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alakuló ülésén mondott beszédet.

"Milyen alapon, milyen jogon biztatja a romániai magyarságnak egy részét (...) valamiféle erőszakos fegyveres megmozdulásra? Netán azt gondolja, hogy ez Romániában bármilyen módon célravezető?" - tette fel a kérdést Hárs Gábor, aki szerint ezek a kijelentések azért is károsak, mert legitimálják a román miniszterelnök szavait, amelyekkel nemkívánatos személynek nyilvánítja Kövér Lászlót. Az MSZP tiltakozik, és a lehető leghatározottabban elhatárolódik a fideszes politikus kijelentéseitől - jelentette ki Hárs.Az MSZP Orbán Viktortól, Kövér László közvetlen felettesétől vár választ azokra a kérdésekre, amelyeket a Fidesz választmányi elnökének Kolozsváron elmondott beszéde nyomán fogalmazott meg - mondta Nyakó István, a párt szóvivője. "Érthetjük-e úgy, hogy a romániai magyarság érdekérvényesítése szempontjából konkrétan a fegyveres harcot - észak-ír, baszk mintára - látja célravezetőnek" - tette fel a kérdést Nyakó, aki többek között arra kíváncsi, milyen konkrét javaslatai lesznek a Fidesz európai parlamenti képviselőinek a Nyugat-Európában élő muzulmán kisebbség beillesztésére "az európai civilizáció keretei közé".A Fidesz politikusa kolozsvári beszédében egyebek mellett azt mondta: "százötven évig küzdöttünk a törökkel, és pontosan tudjuk, hogy Trianon nem következett volna be a százötven éves háborúskodás okozta tragikus elnéptelenedés nélkül. És ma azt látjuk Nyugat-Európa bármely országában, hogy milliós muzulmán kisebbség építi a maga konklávéit, be nem illeszkedve az európai civilizáció keretei közé.(...) Több mint 80 éve tűrjük, viseljük a megaláztatásokat, a nemzeti létünkre törő folyamatos támadásokat, és mindig csak alkotmányos, békés eszközökkel küzdöttünk, a nekünk emberi mivoltunkból fakadóan eleve járó jogokért, és azt látjuk, hogy akik nem voltak restek fegyverhez, az erőszak eszközéhez nyúlni, sokkal rövidebb idő alatt, sokkal rövidebb idő alatt, sokkal többet is el tudtak érni, mint mi. S mi pedig tűrünk. Megint csak: Megérte? Miért?" - fogalmazott beszédében Kövér László.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Orbán a valóságban és filmen is Németország fókuszában

Radar360: Orbán a valóságban és filmen is Németország fókuszában

Ferenc pápa imába foglalta Maradona nevét

Ferenc pápa imába foglalta Maradona nevét

Csak a Fordokat szerette egy Budapesten elkapott autótolvaj

Csak a Fordokat szerette egy Budapesten elkapott autótolvaj