A rendőrök végignézték az izraeli zászló égetését a Tilos Rádió előtt tartott tüntetésen, s azt mondták, amíg nem kapnak parancsot, nem avatkoznak közbe - jelentette ki a Klubrádióban csütörtök reggel két szemtanú.

"Voltak rendőrök, amikor az égetés folyt, ott álltam közöttük és együtt néztük végig (...) A tüntetők a kordon mellett gyújtották meg a zászlót" - számolt be a történtekről Almási Szabolcs, aki a Klubrádió munkatársaként volt jelen a tüntetésen. Nehéz-Posony Kata, a 168 óra fotóriportere, aki ugyancsak a rendőrök mellett állt, azt mondta: a tizenöt rendőr, aki ott állt a kordon mögött, végignézte az egészet. "Állandóan kérdezgettem, tőlük, mikor fognak már közbeavatkozni( ...) addig nem, amíg nincs parancs" - mondták. "Kérdeztem, hogy mikor jön a parancs, erre azt mondták, hogy azt nem tudják, de állítólag már fel is állt a 150 többi rendőr, aki a tömeget fogja oszlatni, de csak arra várnak, hogy megkapják a parancsot" - mondta a hetilap munkatárs, aki szerint a rendőrök azt is látták, amikor az MTI-s fotóst elkezdték ütni, és a felszerelését tönkretették, "ám nem léptek közbe, hanem egy rendező ment oda az MTI fotósához és mondta neki, próbáljon meg úgy dolgozni, hogy ne provokálja a tüntetőket".

A 168 óra fotóriportere beszámolt róla: amikor a hivatalos tüntetésnek, "a békés résznek" vége volt, látta, hogy a Tilos Rádió székháza előtt "kezd forrongani a tömeg". Elindult feléjük, s mivel fényképezőgép lógott a nyakában, kapott útközben egy pofont, emiatt húzódott be a kordon mögé. Látta, hogy a rádió épületéből nem jött ki senki, "ezért is kiabálták, hogy gyertek ki, illetve menjünk be". Az utca felől előkerült a zászló egészen kicsire összehajtva, és elkezdték égetni, úgy, hogy már égett egy kis tűz, amit előzőleg meggyújtottak.

A Hír TV csütörtöki adásában Pál Márton, a tüntetés egyik résztvevője, akit meghallgattak a rendőrségen, a zászlóégetőről azt mondta: "Az illető a Tilos Rádió épülete felől jött, beállt közénk, jó hangosan mondta, "jön a forradalom" és "ott fognak lógni az emberek", majd "egy mozdulattal előkapott egy izraeli zászlót a kabátja alól és azonnal öngyújtóval nekiállt meggyújtani". "Utána elsündörgött a tömegben" - fűzte hozzá Pál Márton, aki szerint M. Giorgio Richard bement (a Tilos Rádiónak otthont adó) Kultiplexbe a hátsó kapun, annak ellenére, hogy azt rendőrök őrizték. Közölte azt is, hogy a zászlóégetőtől másfél méterre ott állt öt rendőr, akik nyilvánvalóan látták, mi történt.

A rádióban bejátszott hangfelvétel szerint a tüntetők azt kiabálták: "Fasiszták, gyilkosok. Mocskos zsidók. Menjenek haza Izraelbe, takarodjanak az országból. Minket ki akarnak irtani, a kisebbség ki akar irtani engem. Vesszen Medgyessy!"

Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány hétfői sajtótájékoztatóján a zászlóégetésről szólva bejelentette, hogy közösség elleni izgatás miatt ismeretlen tettes ellen eljárást indított a rendőrség. A tüntetésen a rendőri erők jogsértést nem észleltek, de több olyan fotó is napvilágot látott a sajtóban, amelyek egy izraeli zászló elégetését rögzítették a helyszínen. A főkapitány akkori közlése szerint a rendőrség nem tudja, pontosan mikor került sor a zászlóégetésre, feltételezése szerint valamikor 16 óra, azaz a tüntetés hivatalos vége után lehetett, "amikor is kezd sötétedni". Arra a kérdésére, miért nem intézkedtek a rendőrök a segítségért kiáltó fotóriporter védelmében, Gergényi Péter azt mondta: "ha látták volna, minden bizonnyal a segítségére sietnek, de elképzelheti, ha száz, vagy kétszáz, vagy háromszáz, vagy ötszáz ember pfujol és kiabál, hogy akkor ott abban a tömegben semmit sem lehet hallani". Az atrocitás a rendőröktől két méterre történt, ezért látniuk, hallaniuk kellett, ami történt - közölte utóbb az MTI fotósa.

Az izraeli zászlót elégető két férfit - a 40 éves B. Miklóst és a 27 éves M. Giorgio Richardot - a rendőrök kedden, a zászlóégetésről készített kép-és filmanyag elemzése alapján azonosították és fogták el. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megmagyarázza az olvasóinak a Guardian, mi az az O1G, és ki az a Nagy Blanka

Megmagyarázza az olvasóinak a Guardian, mi az az O1G, és ki az a Nagy Blanka

Öt év után ismét befagyott a Niagara-vízesés nagy része

Öt év után ismét befagyott a Niagara-vízesés nagy része

Börtönbe kell mennie az egyiptomi műsorvezetőnek, mert interjút készített egy meleg férfival

Börtönbe kell mennie az egyiptomi műsorvezetőnek, mert interjút készített egy meleg férfival

Simó György: Andy Vajna nem volt kikerülhető ember, a halála sem az

Simó György: Andy Vajna nem volt kikerülhető ember, a halála sem az

Videókkal bizonyítaná az Apple: az új iPad Próval minden más

Videókkal bizonyítaná az Apple: az új iPad Próval minden más

Képtelen nemet mondani? Talán ez a módszer segíthet!

Képtelen nemet mondani? Talán ez a módszer segíthet!