Tetszett a cikk?

Elfogultságra hivatkozva megtámadható az amerikai hadsereg jelentése Varga-Balázs Péter iraki halálával kapcsolatban - mondta kedden Bárándy György, az elhunyt fiatalember családjának jogásza.

Bárándy György szerint a jelentést olyanok állították össze, akik a saját ártatlanságukban érdekeltek. Ezért a jogász azt javasolta Varga-Balázs Péter családjának, hogy az Egyesült Államokban indítsák meg a pert. Bárándy nem tudta megmondani, mennyibe kerülhet egy amerikai pereskedés, illetve amerikai ügyvéd felfogadása, de szerinte sikerdíjas megoldást kellene alkalmazni. Elmondta: ha a család is úgy látja, az amerikai ügyvéd felfogadásáról a Baker és McKenzie ügyvédi iroda társtulajdonosával, régi iskolatársával konzultálna. A jogász hozzátette: koronatanúként szerepelhet az ügyben az az arab tolmács, aki a magyar fiatalember mellett utazott, mert az amerikai vizsgálat eredményével ellentétesen ő azt állítja, hogy nem volt figyelmeztető lövés vagy jelzés. Szerinte az akkor már két hónapja Irakban tartózkodó magyar egyetemista tudta, hogy jelzésre vagy lövésre meg kell állni, ezért sem logikus az amerikai vizsgálat végkövetkeztetése.A jelentés szerint az amerikai katonák két figyelmeztető lövést is leadtak, és ezek közül az egyik vörös csíkot húzó nyomjelző lövedék volt. Varga-Balázs Péter a tényfeltáró bizottság megállapítása szerint nem vette észre az amerikai katonák fényjelzéseit és a levegőbe leadott figyelmeztető lövéseket sem, és sebességét nem csökkentve közeledett az úttesten keresztben álló amerikai katonai járműhöz. Ahogy a kisteherautó közeledett az amerikai HMMWV típusú járműhöz, az egység négy különböző fegyverből tüzet nyitott rá. A kisteherautó belerohant a HMMWV oldalába, amely javíthatatlanul megrongálódott. A HMMWV-ban tartózkodó két katona, valamint a kisteherautó utasa megsebesült. Varga-Balázs Péter sebesüléseibe belehalt.A Varga-Balázs Péter halálának körülményeit vizsgáló két magyar diplomata még decemberben azt állapította meg, hogy öngyilkos merénylőnek vélték, ezért adtak le célzott lövést az amerikai katonák. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megírta a kormányzati oldal, hogy technikai hibák miatt elmarad a hétvégi tömeges oltás, majd eltüntették a bejelentést

Megírta a kormányzati oldal, hogy technikai hibák miatt elmarad a hétvégi tömeges oltás, majd eltüntették a bejelentést

Olaszország nem engedélyezte, hogy Ausztráliába szállítsanak negyedmillió adag AstraZeneca-vakcinát

Olaszország nem engedélyezte, hogy Ausztráliába szállítsanak negyedmillió adag AstraZeneca-vakcinát

Pintér Sándor üzlettársai megint bevásároltak a biztonsági piacon

Pintér Sándor üzlettársai megint bevásároltak a biztonsági piacon