Elfogultságra hivatkozva megtámadható az amerikai hadsereg jelentése Varga-Balázs Péter iraki halálával kapcsolatban - mondta kedden Bárándy György, az elhunyt fiatalember családjának jogásza.

Bárándy György szerint a jelentést olyanok állították össze, akik a saját ártatlanságukban érdekeltek. Ezért a jogász azt javasolta Varga-Balázs Péter családjának, hogy az Egyesült Államokban indítsák meg a pert. Bárándy nem tudta megmondani, mennyibe kerülhet egy amerikai pereskedés, illetve amerikai ügyvéd felfogadása, de szerinte sikerdíjas megoldást kellene alkalmazni. Elmondta: ha a család is úgy látja, az amerikai ügyvéd felfogadásáról a Baker és McKenzie ügyvédi iroda társtulajdonosával, régi iskolatársával konzultálna. A jogász hozzátette: koronatanúként szerepelhet az ügyben az az arab tolmács, aki a magyar fiatalember mellett utazott, mert az amerikai vizsgálat eredményével ellentétesen ő azt állítja, hogy nem volt figyelmeztető lövés vagy jelzés. Szerinte az akkor már két hónapja Irakban tartózkodó magyar egyetemista tudta, hogy jelzésre vagy lövésre meg kell állni, ezért sem logikus az amerikai vizsgálat végkövetkeztetése.A jelentés szerint az amerikai katonák két figyelmeztető lövést is leadtak, és ezek közül az egyik vörös csíkot húzó nyomjelző lövedék volt. Varga-Balázs Péter a tényfeltáró bizottság megállapítása szerint nem vette észre az amerikai katonák fényjelzéseit és a levegőbe leadott figyelmeztető lövéseket sem, és sebességét nem csökkentve közeledett az úttesten keresztben álló amerikai katonai járműhöz. Ahogy a kisteherautó közeledett az amerikai HMMWV típusú járműhöz, az egység négy különböző fegyverből tüzet nyitott rá. A kisteherautó belerohant a HMMWV oldalába, amely javíthatatlanul megrongálódott. A HMMWV-ban tartózkodó két katona, valamint a kisteherautó utasa megsebesült. Varga-Balázs Péter sebesüléseibe belehalt.A Varga-Balázs Péter halálának körülményeit vizsgáló két magyar diplomata még decemberben azt állapította meg, hogy öngyilkos merénylőnek vélték, ezért adtak le célzott lövést az amerikai katonák. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Évtizedes csúcson a korai iskolaelhagyók aránya Magyarországon

Évtizedes csúcson a korai iskolaelhagyók aránya Magyarországon

Kitiltották a parlamentből a titokban fotózó Echo Tv-st

Kitiltották a parlamentből a titokban fotózó Echo Tv-st

Szivárogtatott a Nobel-díjasokról, lemondott, de így is egy rakás pénzt kap az akadémiától

Szivárogtatott a Nobel-díjasokról, lemondott, de így is egy rakás pénzt kap az akadémiától

Kereskedelmi háború: Washington engedhet Pekingnek

Kereskedelmi háború: Washington engedhet Pekingnek

Eltemették a meggyilkolt gdanski polgármestert

Eltemették a meggyilkolt gdanski polgármestert

Négyezer Audi-dolgozó sztrájkolt Győrben

Négyezer Audi-dolgozó sztrájkolt Győrben