Tetszett a cikk?

Az élethez való jog és a jogbiztonság sérelme miatt alaptörvénybe ütközőnek ítélte az Alkotmánybíróság (AB) a rendőrségről szóló törvénynek a rendőr lőfegyverhasználatára vonatkozó egyes rendelkezéseit.

A testület hétfőn tartott teljes ülésén megsemmisítette azokat a rendelkezéseket, amelyek a rendőrnek lőfegyverhasználatot biztosítanak az állam és az emberiség elleni bűncselekményt elkövető személy elfogására, szökésének megakadályozására, az elfogott, illetve a fogva tartott személy menekülésének, kiszabadításának megakadályozására - olvasható a közleményben. Ugyancsak megsemmisítette az Alkotmánybíróság azt a rendelkezést, amely lőfegyverhasználatot biztosít a rendőrnek a "más veszélyes eszköz" ember elleni közvetlen felhasználására utaló esetben.Az AB a rendőrségről szóló törvénynek az élethez való joghoz és az emberi méltósághoz fűződő alapjog sérelmét állító további rendelkezései alkotmányellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló egyéb indítványok tárgyában elutasító határozatot hozott.Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője nem kívánta az AB határozatát kommentálni, mondván, nem ismeri annak pontos tartalmát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Régóta várt funkció érkezik a számítógépes WhatsApp-ba

Régóta várt funkció érkezik a számítógépes WhatsApp-ba

Videó: így tört ki a Sinabung vulkán

Videó: így tört ki a Sinabung vulkán

Ha már törött az autó, legalább az ügyintézés ne fájjon!

Ha már törött az autó, legalább az ügyintézés ne fájjon!