Tetszett a cikk?

A Mecsek csúcsára tervezett NATO-lokátor építési munkálatainak folytatását civilek és a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistái akadályozták meg vasárnap reggel.

Szombat reggel mintegy kétszáz civil, valamint huszonöt magyar és osztrák Greenpeace-aktivista jelent meg a hegy lábánál azon a helyen, ahol a kivitelező a radar áramellátásához szükséges vezeték fektetését, illetve az azzal járó árokásást végzi. "Miközben a Honvédelmi Minisztérium (HM) a kivitelezőre hivatkozva úgy tájékoztat, hogy Virágvasárnap szünetelteti a munkát a Zengőn, hajnali 4.30-kor a kábelfektetés kivitelezője megkísérelte a kábelárok további kimélyítését. Ezt a hegyen őrséget tartó helybéli és Greenpeace aktivisták megakadályozták" - mondta Herbert Tamás. A Civil Szervezetek a Zengőért Mozgalom vezetője emlékeztetett rá: a kivitelező hétfőre tervezi a hátralévő árokásás befejezését és a másfél kilométer hosszú kábel lefektetését.„Furcsának találjuk, hogy a HM illetékeseinek nyilatkozatai ellenére úgy folytatják a munkákat, hogy azzal azt sugallják: a kábelfektetés nem visszafordíthatatlan. Furcsának találjuk, hogy miközben az országban kormányzati szintű takarékossági intézkedések folynak, akár 100 milliós nagyságrendű munkát végeznek el végleges döntések előtt” – nyilatkozta Herbert Tamás. Megjegyezte: a Civilek a Zengőért és a többi környezetvédelmi szervezet folyamatosan őrzi a hegyet és bíznak abban, hogy az ellentmondó nyilatkozatok ellenére "a HM megérti, hogy a Nagyhéten, Húsvét előtt - ahogy a világon mindenütt - a Zengőn is békét szeretnénk".(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Temetés? Hamvasztás? A komposztálás a zöld megoldás

Temetés? Hamvasztás? A komposztálás a zöld megoldás

Hétfő hajnalban kiderül, kap-e Golden Globe-ot Vanessa Kirby

Hétfő hajnalban kiderül, kap-e Golden Globe-ot Vanessa Kirby

Gyorsan mozgó UFO-t láttak egy utasszállítóból, az FBI is megerősítette

Gyorsan mozgó UFO-t láttak egy utasszállítóból, az FBI is megerősítette