Tetszett a cikk?

Kormánytól független szakértői testület létrehozásáról állapodott meg a zengői radarállomás építésében érintett honvédelmi, igazságügyi, külügyi és környezetvédelmi tárca vezetője. Közben a Védegylet levélben fordult a miniszterelnökhöz, telepítsék máshová a lokátorállomást.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerint a kabinet célja továbbra is a két egymással egyenértékű, azonos súlyú és jelentőségű érdek, vagyis Magyarország biztonsági érdeke és a környezetvédelmi érdekek összehangolása. "Amíg az elemzések, hatásvizsgálatok le nem zárulnak, addig a Zengőn a lokátorállomás építése szünetel" - jelentette ki a kormányszóvivő, szólva arról is, a négy miniszter megállapodott abban, hogy a kérdésben találkozót kezdeményeznek a jelentősebb magyarországi zöld szervezetekkel.Nyílt levélben fordul a Védegylet nevű zöld szervezet Medgyessy Péter miniszterelnökhöz annak érdekében, hogy érdemben vizsgálják ki a Zengőre tervezett lokátorállomás más helyre telepítésének alternatíváját. A szervezet nyílt levelét eddig 250 értelmiségi és közéleti személyiség írta alá."Arra kérjük a miniszterelnök urat, hogy érdemben vizsgáltassa meg, miként lehet a páratlanul értékes Zengő feláldozása helyett más megoldást találni, például a Varsói Szerződés ideje alatt használt több mint száz lokátorállomás egyikén fölállítani NATO-lokátort"- írják a levélben.A szervezet a levélben a miniszterelnök és a közvélemény figyelmét arra hívja fel, hogy a Magyarország által követendő példának tekintett országokban elképzelhetetlen volna, hogy katonai lokátort építsenek egy tájvédelmi körzetben. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A dalai láma is megkapta az első oltását

A dalai láma is megkapta az első oltását

Késsel fenyegetett meg egy férfit egy teherautósofőr a 8-as főúton

Késsel fenyegetett meg egy férfit egy teherautósofőr a 8-as főúton

Katalizátortolvajokat fogtak el a szekszárdi rendőrök

Katalizátortolvajokat fogtak el a szekszárdi rendőrök