Tetszett a cikk?

A Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága elutasította a Miniszterelnöki Hivatalnak (MeH) azon kérelmét, hogy az EU csatlakozási ünnepségek egyik rendezvényét a Hősök terén tartsák április végén, május elején.

A testület egyúttal Tóthfalusi György (SZDSZ) indítványára egyhangúan egyetértett azzal, hogy a közgyűléstől erre az esetre kérjék az érvényes fővárosi rendelet felfüggesztését. A rendelet szerint ugyanis maximum húsz négyzetméteres építmény helyezhető el a tér díszburkolatán. A MeH pedig egyebek közt hétszáz négyzetméteres színpad elhelyezésére kért közterület-használati engedélyt. Horváth Gyula (MSZP) alelnök hangsúlyozta, hogy a jelenlegi szabályozás alapján csak elutasító döntést hozhatott a bizottság.A bizottság 13 helyszínen térítésmentes közterület-használati engedélyt biztosított a MeH-nek az uniós ünnepségek rendezésére. Eszerint a Kossuth, a Roosevelt és a Jászai Mari téren, a Szabadság, az Erzsébet és a Lánchídon, a Széchenyi, a Bem rakparton, a Clark Ádám téren és az alagút előtt, a Pázmány Péter sétányon, az Andrássy útnak az Operától a Dózsa György útig terjedő részén és a Felvonulási térnek a Műcsarnoktól a Damjanich utcáig húzódó szakaszán, valamint a Városligeti tó két oldalán lévő aszfaltozott területen lesznek majd ünnepi rendezvények. Ez utóbbi helyen például tűzijátékot terveznek.Jelentős többséggel elutasította a bizottság a MeH-nek azt a helyszínen vázolt kezdeményezését, hogy az Andrássy utat, valamint a Budai rakpartot egy nappal korábban zárják le az ünnepség miatt. Németh Zoltán (Fidesz) alelnök szerint ezt forgalmi zavarok nélkül akkor engedélyezhetnék, ha április 30-át munkaszüneti nappá nyilvánítanák.A képviselők szerint a MeH Hősök teret érintő kérelméről még az április 20-i rendkívüli ülésén döntenie kellene a közgyűlésnek, mivel a 29-i soros ülés határozatát már nem tudnák időben kihirdetni. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Über-Golf: kiderült a 320 lóerős VW Golf R hazai ára

Über-Golf: kiderült a 320 lóerős VW Golf R hazai ára

30 év múlva 3 millióval kevesebb magyar lehet a Kárpát-medencében

30 év múlva 3 millióval kevesebb magyar lehet a Kárpát-medencében

Győzött a a Manchester City, előnyben a Real Madrid

Győzött a a Manchester City, előnyben a Real Madrid