Tetszett a cikk?

Kuba a guantanamói támaszpont helyzetéről az ENSZ emberi jogi bizottságához benyújtott határozati javaslata ügyében kér támogatást - közölte a Kubai Köztársaság magyarországi nagykövete.

"Az április 15-én benyújtott határozati javaslat célja, hogy az Egyesült Államok mielőbb tájékoztassa a nemzetközi közösséget a guantanamói fogolytáborban történtekről" - mondta Alfredo León Álvarez.A genfi bizottság szerdán szavaz a javaslattervezetről. Kuba magyarországi nagykövete elmondta: szóbeli jegyzéket nyújtott be a magyar Külügyminisztériumnak kérve, hogy Magyarország támogassa a javaslatot, és vállaljon társszerzőséget. Hozzátette: Kuba a bizottság többi tagországát is felkérte, hogy támogassák javaslatát.Magyarország a többi országgal együtt bebizonyíthatja, hogy az emberi jogok területén nem alkalmaz kettős mércét - mondta a nagykövet. Emlékeztetett arra, hogy a guantanamói amerikai tengerészeti támaszponton fogva tartottak pontos számát, kilétét senki sem ismeri, és az embertelen bánásmódban részesülő foglyok ellen nem folyik semmiféle hivatalos eljárás.Szerinte az emberi jogi kérdésekben egyébként főszerepet vállaló Európai Unió nem tartja be saját parlamentjének határozatát. A határozat ugyanis prioritásként jelöli meg az Egyesült Államok felszólítását arra, hogy azonnal adjon felvilágosítást a guantanamói foglyok helyzetéről. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!