Tetszett a cikk?

Az engedélyek eljárási hibák miatt érvénytelenek, és az elhúzódó eljárás miatt hatályukat vesztették - mondta Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.A Zengő-hegy természetvédelmi jelentősége változatlan, és nincs olyan új körülmény, amely a védettség csökkentését indokolná vagy elkerülhetetlenül szükségessé tenné. Az országgyűlési biztos állásfoglalása szerint a honvédelem szempontjából nem igazolható a lokátor felépítésének "elkerülhetetlen szükségessége". A honvédelmi miniszter is utalt rá, más helyre is lehetne telepíteni a radart, még ha az többletköltséggel is járna.A légtérvédelmi előny nincs arányban a fenyegetett élővilág felbecsülhetetlen értékével. „A zengői katonai beruházás esetében előre tisztázni kellett volna, hogy a tervezett helyszín természetvédelmi jelentősége változatlanul fennáll-e” – tette hozzá Lenkovics.Az ombudsman ugyanakkor kezdeményezte, hogy a honvédelmi, valamint a környezetvédelmi- és vízügyi miniszter közösen vizsgálják meg, hol lehetne másutt, akár több helyszínen elhelyezni a lokátort. Ha korábban voltak a Zengő-hegyi lokátortkiváltó alternatív megoldások, akkor azokat tárják a nyilvánosság, a szakértők elé - véli Lenkovics.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!