Támadások árnyékolták be a hétfői iraki hatalomátadást. Az Irakban állomásozó lengyel katonai kontingens cáfolta az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges Abu Muszab az-Zarkávi elfogásáról szóló híreket.

Egy brit katona életét vesztette, kettő megsebesült, amikor a dél-iraki Bászra körzetében járművüket robbantásos támadás érte. Az iraki fővárostól délre elterülő forrongó térségben található El-Iszkanderíjában kórházi források közölték, hogy ismeretlen támadók megölték a város munkába induló rendőrkapitányát. Pokolgépet szállító járművet robbantott fel sofőrje a Kirkuktól 40 kilométerre délre fekvő Dakuk tartományban egy híd mellet, amelyet az iraki rendőrség felügyelt. A merényletben két polgári személy megsérült, a robbanásban felismerhetetlenségig összeroncsolódott öngyilkos merénylőt nem sikerült azonosítani.Baakúba közelében két iraki civilt megölt, egy harmadik személyt pedig megsebesített egy út mentén elrejtett pokolgép, amely egy amerikai katonai konvoj elhaladásakor lépett működésbe. Ismeretlenek tüzet nyitottak hétfőn a bagdadi kulturális minisztérium épületére, amikor Mufíd al-Dzsazáiri kulturális miniszter távozni készült a főbejáraton át. Az őrség visszalőtt a támadókra, a tűzharcban senki nem sérült meg. Ugyancsak ismeretlenek kézigránátot hajítottak az Ijád Allávi miniszterelnök vezette párt, az Iraki Nemzeti Egyetértés Mozgalom egyik irodájára, a támadásban egy őr megsérült.A lengyel többnemzetiségű erők babiloni parancsnokságának szóvivője cáfolta, hogy Hillában elfogták Abu Muszab az-Zarkávit. A terrorista elfogásáról az al-Arabíja arab hírtelevízió számolt be hétfőn, az amerikai csapatok szóvivőjére, Mark Kimmit tábornokra hivatkozva. Maga Kimmit azonban szintén cáfolta a hírt. A lengyel szóvivője közölte, hogy a Hillában őrizetbe vett férfi csupán hasonlít Zarkávira.A jordániai születésű Zarkávit azzal vádolják, hogy pokolgépes merényletek sorozatát, illetve egy amerikai és egy dél-koreai túsz kivégzését irányította a háttérből; szervezete jelenleg is három török túsz kivégzésével fenyegetőzik. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Chuck Norris potom pénzért turnézott Budapesten

Chuck Norris potom pénzért turnézott Budapesten

Márki-Zay és Lázár városában jár az Erzsébet-utalvány karácsonykor

Márki-Zay és Lázár városában jár az Erzsébet-utalvány karácsonykor

Reszkess, Európa: szélsőséges időjárás, erős áradások várhatók

Reszkess, Európa: szélsőséges időjárás, erős áradások várhatók

Engedély nélkül rakták le az olajiszapot, amelyből rákkeltő anyag szivárgott a XVIII. kerületi kutakba

Engedély nélkül rakták le az olajiszapot, amelyből rákkeltő anyag szivárgott a XVIII. kerületi kutakba

A macedón vámügy egyik dolgozójával ebédelt Budapesten Gruevszki

A macedón vámügy egyik dolgozójával ebédelt Budapesten Gruevszki

Hetedik a magyar válogatott, a románok mégis örülhetnek

Hetedik a magyar válogatott, a románok mégis örülhetnek