Tetszett a cikk?

Támadások árnyékolták be a hétfői iraki hatalomátadást. Az Irakban állomásozó lengyel katonai kontingens cáfolta az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges Abu Muszab az-Zarkávi elfogásáról szóló híreket.

Egy brit katona életét vesztette, kettő megsebesült, amikor a dél-iraki Bászra körzetében járművüket robbantásos támadás érte. Az iraki fővárostól délre elterülő forrongó térségben található El-Iszkanderíjában kórházi források közölték, hogy ismeretlen támadók megölték a város munkába induló rendőrkapitányát. Pokolgépet szállító járművet robbantott fel sofőrje a Kirkuktól 40 kilométerre délre fekvő Dakuk tartományban egy híd mellet, amelyet az iraki rendőrség felügyelt. A merényletben két polgári személy megsérült, a robbanásban felismerhetetlenségig összeroncsolódott öngyilkos merénylőt nem sikerült azonosítani.Baakúba közelében két iraki civilt megölt, egy harmadik személyt pedig megsebesített egy út mentén elrejtett pokolgép, amely egy amerikai katonai konvoj elhaladásakor lépett működésbe. Ismeretlenek tüzet nyitottak hétfőn a bagdadi kulturális minisztérium épületére, amikor Mufíd al-Dzsazáiri kulturális miniszter távozni készült a főbejáraton át. Az őrség visszalőtt a támadókra, a tűzharcban senki nem sérült meg. Ugyancsak ismeretlenek kézigránátot hajítottak az Ijád Allávi miniszterelnök vezette párt, az Iraki Nemzeti Egyetértés Mozgalom egyik irodájára, a támadásban egy őr megsérült.A lengyel többnemzetiségű erők babiloni parancsnokságának szóvivője cáfolta, hogy Hillában elfogták Abu Muszab az-Zarkávit. A terrorista elfogásáról az al-Arabíja arab hírtelevízió számolt be hétfőn, az amerikai csapatok szóvivőjére, Mark Kimmit tábornokra hivatkozva. Maga Kimmit azonban szintén cáfolta a hírt. A lengyel szóvivője közölte, hogy a Hillában őrizetbe vett férfi csupán hasonlít Zarkávira.A jordániai születésű Zarkávit azzal vádolják, hogy pokolgépes merényletek sorozatát, illetve egy amerikai és egy dél-koreai túsz kivégzését irányította a háttérből; szervezete jelenleg is három török túsz kivégzésével fenyegetőzik. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!