Az államigazgatási eljárás keretében folytatott vizsgálatot követően törvénysértés miatt rótt ki kötbért a médiumra az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT).Az ORTT a Tilos Rádió egyik februári műsorában elhangzottak kapcsán állapított meg törvénysértést - mondta Vékony Éva, a büntetés összegét azonban nem közölte. Az MTI azon információja kapcsán, hogy a testület egyik tagja javasolta, azonnali hatállyal mondják fel az adó műsorszolgáltatási szerződését, a szóvivő úgy fogalmazott: "volt ilyen kezdeményezés".Április 21-én rendelt el újabb vizsgálatot a három hónappal korábban "utolsó figyelmeztetésben" részesített Tilos Rádió ügyében a médiahatóság. "A Kereszténydemokrata Néppárt beadványa a Tilos Rádió 2004. február 4-i adásával kapcsolatban" című ORTT-határozat szerint a testület a KDNP kezdeményezése alapján államigazgatási eljárást indított, amelynek keretében megbízta monitoring szolgálatát "a Tilos Rádió kifogásolt műsorszámának vizsgálatával".A Magyar Nemzet honlapján február 4-én közöltek szerint az élő adásban felolvasott - a KDNP által később beadványban panaszolt - sms szövege a következő volt: "Orbán Viktor egy köpönyegforgató fasiszta patkány, ne dőljünk be neki. Pusztuljanak az egyházak. Éljen Barangó."Az ORTT panaszbizottsága még februárban törvénysértőnek ítélte a szóban forgó sms-t, amely gyűlöletkeltő módon minősítette Orbán Viktor volt kormányfőt és sértette a vallási meggyőződést.A médiahatóság alig két héttel a most szankcionáltak elhangzása előtt függesztette fel harminc napra a Tilos Rádió műsorszolgáltatási jogosultságát, egyebek mellett azért, mert az egyik, Barangó néven ismertté vált műsorvezető szenteste adásban azt mondta: "kiirtanám az összes keresztényt".Az ORTT által tárgyalt másik esetben, tavaly december 9-én a karácsonyi köztéri keresztekről szólva a rádióban az hangzott el, hogy "mennyivel keresztényibb cselekedet lett volna ezeket a fákat fölaprítani, fölhasogatni, és szétosztani a szegény emberek között". Tíz nappal később egy műsorban az hangzott el, hogy "... mert hát akárhogy is vesszük, magyarázzuk, Krisztus egy fattyú".Az ORTT emellett a médiumot hat hónapra kizárta a Műsorszolgáltatási Alap támogatásából, illetve alkalmazta a médiatörvény azon kitételét, amely szerint a testület "írásbeli figyelmeztetésben megállapítja a jogsértést". Ez az egyik testületi tag akkori közlése szerint "utolsó figyelmeztetés" az adót működtető társaságnak, azaz következő súlyos szabályszegése esetén az ORTT felmondhatja a műsorszolgáltatási szerződést. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Adventi irodalmi naptár - december 8.

Adventi irodalmi naptár - december 8.

Hosszú Katinka beperelte a FINÁ-t

Hosszú Katinka beperelte a FINÁ-t

Elfogott tengerészek: az ukrán elnök már csak az egyházban bízik

Elfogott tengerészek: az ukrán elnök már csak az egyházban bízik

Hidegfront, ónos eső, vacak szombat

Hidegfront, ónos eső, vacak szombat

Lavina Romániában: meghalt egy túrázó

Lavina Romániában: meghalt egy túrázó

Egy fiatal lány lett az ország legsokoldalúbb informatikusa

Egy fiatal lány lett az ország legsokoldalúbb informatikusa