Szokatlan és furcsa módon, minden érdemi indoklás nélkül történik a vezetőváltás a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok élén – állítja a Fidesz. Az MSZP szerint viszont olyan ember kerül az Információs Hivatal élére, aki eddig a terrorizmus elleni küzdelmet koordinálta, nagy megelégedésre.

"Attól tartunk, hogy a szocialisták választási vereségét követő belső pártharcok áldozatává válhatnak a nemzetbiztonsági szolgálatok" - jelentette ki a Demeter Ervin egykor a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter. A Fidesz politikusa hozzáfűzte: a gyanút megalapozza, hogy a hírszerzés új főigazgató-jelöltje nem szakmai hozzáértésével, hanem feltétel nélküli politikai lojalitásával hívta fel eddig magára a figyelmet. Tóth Károly, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s alelnöke Demeter szavaira reagálva arra kérte a képviselőt, hogy ne hozza "rossz helyzetbe Czukor Józsefet”, mert megfogalmazása azt sugallja, mintha a mindenkori főigazgatók kormány iránti lojalitásában különbség mutatkozott volna.A kormányszóvivő hétfőn jelentette be, hogy a miniszterelnök felmentette tisztségéből az Információs Hivatal főigazgatóját, Czukor Józsefet, utódjául Zsohár Istvánnak, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) jelenlegi főigazgatójának kinevezését kezdeményezi. Az NBH élén megüresedő főigazgatói posztra Galambos Lajost, a hivatal jelenlegi főigazgató-helyettesét javasolja a kormányfő. Demeter Ervin kifogásolta, hogy Zsohár az NBH vezetőjeként "a bankbotrány ügyében nem volt hajlandó együttműködni a parlamenti vizsgálóbizottsággal" és a szolgálatok irányítását felügyelő szocialista politikai államtitkár, Tóth András "közvetlen utasításait feltétel nélkül hajtotta végre".A brókerügy nem az NBH-ról szól, és ami tájékoztatást az NBH-tól kért a bizottság, azt megkapta - közölte Tóth Károly, aki azt is elmondta: nem tud mit kezdeni azzal, hogy Demeter Ervin "a K and H-ügyet újra és újra, mint egy homokozót előveszi".(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ön is használja a Shazamot? Akkor örülni fog, törölték belőle a reklámokat

Ön is használja a Shazamot? Akkor örülni fog, törölték belőle a reklámokat

Az ünnepek alatt változik a BKK és a MÁV menetrendje is

Az ünnepek alatt változik a BKK és a MÁV menetrendje is

Úton a platformgazdaság felé: több, kevesebb, máshogy

Úton a platformgazdaság felé: több, kevesebb, máshogy

Szabadon engedték a salvadori nőt, akit teherbe ejtett a megerőszakolója

Szabadon engedték a salvadori nőt, akit teherbe ejtett a megerőszakolója

Tüntetések: majdnem annyian nézték Szél Bernadett Facebook-élőjét, mint az M1-et

Tüntetések: majdnem annyian nézték Szél Bernadett Facebook-élőjét, mint az M1-et

Bagi Iván: Fejüket vesztett képviselők fetrengenek az MTVA épületében

Bagi Iván: Fejüket vesztett képviselők fetrengenek az MTVA épületében