Tetszett a cikk?

Pénteken, az egykori nyilas hatalomátvétel 60. évfordulójának napján zárva tart a budapesti Terror Háza Múzeum; Schmidt Mária főigazgató azzal indokolta a döntést: az intézmény az áldozatoknak állít emléket, nem akarják, hogy ott "randalírozzanak".

"Azért zárjuk be a múzeumot, mert nem akarjuk, hogy itt randalírozzanak azok, akik ezzel szeretnének feltűnni" - mondta az intézmény vezetője az évforduló alkalmából az épület elé tervezett demonstrációra utalva. A magát hungaristának valló Magyar Jövő Csoport vezetőjére utalva Schmidt Mária közölte: nagyon szomorú amiatt, hogy "egy hölgynek az exhibicionista magatartása" tematizálja a politikai közbeszédet már hetek óta Magyarországon.Mint név említése nélkül jelezte, a televízió híradójában látta, hogy az intézmény előtti rendzavarásáért tíznapos elzárásra ítélt hölgy (Bácsfi Diána) a bíróság előtt azt nyilatkozta: fotót akart magáról a ház előtt. A főigazgató kiemelte: elképesztőnek tartja, "hogy ehhez a politikai szereplők, az ország kormánya és a kormányzó pártjai asszisztálnak". "Ami a nyilasok tevékenységét illeti, ez a tudományra tartozik" - jelentette ki, hozzátéve, hogy a 60. évforduló kapcsán tudományos konferenciát rendeznek.Schmidt Mária közölte: még ha van is egy vagy két exhibicionista, labilis idegrendszerű fiatal, akik "ezeket az ósdi és a történelem szemétdombjára kívánkozó eszméket akarják feltűnési viszketegségből feleleveníteni", ő azt gondolja, hogy ez a magyar társadalmat nem fogja semmiféle formában sem megfélemlíteni, sem különösebben befolyásolni."Szerintem nekünk az a feladatunk, hogy a tudomány eszközeivel elmondjuk, feltárjuk és az érdeklődőknek rámutassunk arra, hogy mit hozott Magyarországnak ez a nyilas korszak, milyen bűnöket követtek el, milyen volt az ideológiájuk, milyen szörnyű emlékei fűződnek a magyar társadalomnak ehhez az időszakhoz" - mondta a Terror Háza Múzeum főigazgatója. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meztelen férfi tűnt fel a homofób litván képviselő mögött a bizottsági ülésen

Meztelen férfi tűnt fel a homofób litván képviselő mögött a bizottsági ülésen

Felcsúton megint kitaláltak valamit, amire milliárdokat hagyott jóvá az MLSZ

Felcsúton megint kitaláltak valamit, amire milliárdokat hagyott jóvá az MLSZ

Havi 800 ezerbe kerül Horváth Csaba imázsépítése Zuglónak

Havi 800 ezerbe kerül Horváth Csaba imázsépítése Zuglónak