szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mintegy hatvan katolikus egyházi emberről bizonyítható, hogy ügynöki jelentéseket írt a szocializmus idején - nyilatkozta a Népszabadságnak Adriányi Gábor, a Németországban élő katolikus teológus, egyháztörténész, aki több mint négy évtizede, a hatóságok zaklatásai elől menekült el Magyarországról.

Szitának is üzen az elhárító
Kozenkay Jenő hivatásos kémelhárítóként dolgozott 1978 és 1985 között, állambiztonsági múltját maga tárta fel. A hvg.hu-hoz el juttatott írásában az egykori rendszer valódi felelőseit keresi, és tanácsot ad Szita Károlynak. Részletek
Szerinte az államnak nem lehet beleszólása az egyházak átvilágításába, az egyházaknak viszont kötelességük lenne nyilvánosságra hozni, kik voltak beszervezett ügynökök az előző rendszerben.

A névsorban csak olyan emberek szerepelnek, akikről több forrásból származó, megbízható bizonyítékok tanúsítják, hogy titkosszolgálati tevékenységet folytattak.

Hozzátette: ez a szám a valóságban akár a több százat is elérhette. Az ügynökök között papok, szerzetesek és ismert egyházi vezetők is találhatók - mondta Adriányi Gábor, aki még nem látja elérkezettnek az időt arra, hogy feltárja a részleteket. 

Ügynökdosszié
Ügynök, besúgó és tartótiszt - ha részletesen érdekli  az állambiztonsági szervek tevékenysége, lapozzon bele a hvg.hu  által összeállított Ügynök -dossziéba.
"A paptársak körében nem volt ismeretlen, hogy kik lehetnek azok, akik valami oknál fogva elbuktak ez alatt a nehéz tehertétel alatt és hajlandók voltak az együttműködésre" - jelentette ki, Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára a Népszabadságban megszólaló Adriányi Gábor szavaira reagálva. Veres András elmondta, a kommunista diktatúra éveiben az egyház embereit, szerzeteseket, papokat rendszeresen zaklatták, fizikailag és lelkileg is gyötörték, "hiszen bennük látták a legfőbb ideológiai ellenfelet". "(...) érthető, hogy voltak olyanok, akik nagyon hősiesen ellenálltak, és egészen a vértanúságig vállaltak minden megpróbáltatást, voltak mások, akik esetleg nem működtek együtt, de hallgatásukkal úgy gondolták, hogy mindenféle különösebb ellenállás nélkül meg fogják tudni őrizni hivatalukat és a munkájukat (...), és voltak mások, akik így vagy úgy elbuktak az ilyen lelki és fizikai terror alatt, ők esetleg valóban bekerültek azok körébe, akik jelentést adtak szolgálatukról, vagy a körülöttük élő személyekről" - fogalmazott.
 
Idősebb papok elbeszéléseire hivatkozva közölte: az úgynevezett beépített emberek többségéről paptársai tudták, hogy jelentéseket készítenek. "Nem egyszer, papi összejövetelen az illetők el is mondták, hogy kérlek, ha itt vagyok köztetek, akkor ne beszéljetek ilyen jellegű kérdésekről, mert nekem jelentenem kell" - mondta, hozzátéve, hogy voltak olyanok, akik tevékenységükért bocsánatot is kértek társaiktól. Hangsúlyozta: egyiküknek sem kell nagy nyilvánosság előtt elnézést kérnie, "hiszen nem a társadalom, csak esetleg néhány társuk ellen vétettek".

Veres András szerint azoktól várható nyilvános bocsánatkérés, akik a pártállami rendszert működtették, és másokat megaláztak. "Lehet, hogy többen közülük ma is politikai hatalmat képviselnek, és ott vannak a politikai vezetésben" - tette hozzá. Az MKPK titkára azzal kapcsolatban, hogy a készülő törvénytervezet külön kitérne az egyházi személyek átvilágítására úgy fogalmazott: "miért kellene olyan szerencsétlen sorsú embereknek a listáját nyilvánosságra hozni, akik áldozatai lettek annak a rendszernek, míg akik működtették ezt a embertelen rendszert, azoknak a neve rejtve maradhat".

Megítélése szerint az egész tényfeltárást ma már nem lehet hitelesen végrehajtani. Veres András kitért arra, hogy a napilapban nyilatkozó Adriányi Gábor, a cikk szerint, több mint negyven éve a hatóságok zaklatásai elől elmenekült Magyarországról, és azt nyilatkozza a cikkben, hogy "a rendszerváltás után senki nem akadt a katolikus egyházban aki gyengeségét bevallva bocsánatot kért volna". A püspök szerint a nyilatkozónak "nincsen joga" senkit sem felelősségre vonni. "Ha mindenki elmenekült volna, nem tudom, hogy maradt volna talpon az egyház" - szögezte le.

                              KGB-s ügynöklista a neten
Egy lengyel internetes honlap tette közzé szerdán mintegy hatvan olyan személy névsorát, akik feltehetően az egykori szovjet titkosszolgálat, a KGB tartalékosai voltak Litvániában. Részletek

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Itthon

Péterfalvi: várni kell az ügynöklistával

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint semmilyen ügynöklista nem legalizálja azt a körülményt, hogy egyes személyek kényszerhelyzetben nyilatkoztak múltjukról.

Itthon

Bővítette és finomította „ügynöklistáját” a Political Capital

A Political Capital honlapján az elmúlt 15 évben a kiszivárogtatások révén összeállított "politikai" ügynöknévsort hétfőn felváltotta a tudományos kutatások eddigi eredményeit összegző "történészi lista", amely különbséget tesz az előző rendszer különböző felelősségű szereplői között.

MTI Itthon

Zöld út az ügynöktörvény módosításának

Általános vitára alkalmasnak találta az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásáról szóló törvény módosítására vonatkozó javaslatot kedden az Országgyűlés emberi jogi bizottsága.

MTI Világ

KGB-s ügynöklista került az internetre

Egy lengyel internetes honlap tette közzé szerdán mintegy hatvan olyan személy névsorát, akik feltehetően az egykori szovjet titkosszolgálat, a KGB tartalékosai voltak Litvániában.

Társadalom

Ügynökviták

Egyhangú támogatással javasolta általános vitára az MSZP ügynöktörvény-javaslatát az Országgyűlés alkotmányügyi...

hvg.hu Itthon

Akik az "ügynöklistáról" lemaradtak

A Political Capital "ügynöklistája" 19 nevet tartalmaz. Egyik sem meglepetés. Félrevezető lehet azonban, hogy az egykori ügynökök mellett szt-tisztek és "egyszeri úti jelentésírók" is helyet kaptak. A várt katarzis most még biztosan elmarad.

MTI Itthon

Ügynöktörvény: igen a szocialista javaslatokra, nem a Fideszére

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága hétfőn egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta az MSZP ügynöktörvényt módosító törvényjavaslatát és az ennek kapcsán benyújtott alkotmánymódosító javaslatot, a Fidesz alkotmánymódosító javaslatát nem vette tárgysorozatba.

Kapával kaszaboltak össze egy macskát Érsekvadkerten

Kapával kaszaboltak össze egy macskát Érsekvadkerten

Kis híján 12 milliárd forint osztalékot vesznek ki a tulajdonosok a Mészáros és Mészáros Kft.-ből

Kis híján 12 milliárd forint osztalékot vesznek ki a tulajdonosok a Mészáros és Mészáros Kft.-ből

Robbanás volt egy üzemben, egy ember életveszélyesen megsérült

Robbanás volt egy üzemben, egy ember életveszélyesen megsérült