szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szaúd-Arábia nem hívta vissza budapesti nagykövetét, a diplomata konzultációra utazott hazájába - mondta László Boglár kormányszóvivő szombaton a Magyar Nemzet egyik cikkére reagálva.

A Magyar Nemzet szombati számában azt állította, hogy Szaúd-Arábia visszahívta budapesti nagykövetét. A lap szerint Szili Katalin házelnök szaúd-arábiai látogatását azért mondta le, mert az arab ország nem elégedett meg a magyar kormány bocsánatkérésével.

A Gyurcsány Ferenc kormányfő kíséretében Moszkvában tartózkodó kormányszóvivő telefonon közölte: Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke maga mondta le Szaúd-Arábiába tervezett útját. László Boglár elmondta, hogy a miniszterelnök a szaúdi labdarúgó-válogatottat sértő kijelentése után nyilvánosan kért bocsánatot azoktól, akiket megsérthetett a "rosszul sikerült mondattal". Hozzátette: a szaúdi nagyköveten keresztül Somogyi Ferenc külügyminiszter bocsánatkérő üzenetet küldött a szaúdi kormánynak, s a magyar diplomácia vezetője a szaúdi külügyminiszterrel is konzultált, és rajta keresztül is bocsánatot kért. A kormányszóvivő azt mondta, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az eset kapcsán pénteken, Magyarország rijádi nagykövetén keresztül, levelet küldött a szaúdi uralkodónak.

"Ennél többet nem kívánunk a dologban tenni, még akkor sem, ha Magyarországon politikai kérdéssé akarják egyesek ezt emelni" - fogalmazott a szóvivő. Arra a kérdésre, hogy a bocsánatkérések sora nem jelezheti-e azt, hogy a szaúdi kormány elégedetlen, László Boglár közölte: lehet, hogy jelez valami ilyesmit, mindent, "ami szerintünk az ő érzékenységük kielégítésére szolgál, azt megtettünk".

Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke pénteken elmondta: a házelnök szaúd-arábiai látogatása későbbi időpontra halasztásának az az oka, hogy kormánypárti frakcióból - a parlament működőképessége érdekében - arra kérték a képviselőiket, egyelőre ne vegyenek részt külföldi látogatásokon.

A bocsánatkérés az MSZP február 5-i születésnapi rendezvényhez kötődik, amelyen a műsort vezető Selmeczi Tibor humorista - a Heti Hetes című tv-műsort parodizáló alkalmi "Heti Ötös" vezetőjeként - azt kérdezte Gyurcsány Ferenctől mint korábbi sportminisztertől, miért tekinthető a magyar labdarúgás dicsőségének a szaúdi válogatott ellen elért döntetlen. A kormányfő azt válaszolta: "A szaúdi királyságot nagyon sokszor vádolják azzal, hogy igazából a világ terrorizmusának legaktívabb pénzügyi támogatói közé tartoznak bizonyos családok. És én azt gondolom, hogy a focisták között, a szaúdi focisták között nagyon-nagyon sok terrorista is volt, a mi fiaink pedig halált megvető bátorsággal küzdöttek ezen terroristák ellen, és ilyen esetben a döntetlen idegenben, ez egy fantasztikus eredmény."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

MSZP: a Fidesz kérjen bocsánatot a sorkatonaság ügyében

Az MSZP önmérsékletre és bocsánatkérésre szólítja fel a Fideszt, amiért Orbán Viktor pártelnök a fiatal választóknak írt levelében pártját úgy mutatja be, mint amelyik kezdeményezte és eltörölte a sorkatonai szolgálatot.

MTI/hvg.hu Itthon

Gyurcsány bocsánatot kért a terroristavicc miatt

A miniszterelnök kedden elnézést kért azoktól, akiket sértett a szaúd-arábiai labdarúgó-válogatottat sértő szombati kijelentése. "..a mi fiaink pedig halált megvető bátorsággal küzdöttek ezen terroristák ellen, és ilyen esetben a döntetlen idegenben, ez egy fantasztikus eredmény" - mondta korábban Gyurcsány.

MTI Itthon

Lamperth: Patrubánynak bocsánatot kell kérnie

A belügyi tárca újra kezdeményezni fogja a választási törvény módosítását, a népszavazás tanulságainak figyelembe vételével. A belügyminiszter szerint Patrubány Miklósnak bocsánatot kellene kérnie a választási iroda vezetőjétől.

Trump karácsonyi búcsúajándéka: sortűzzel és gázzal is kivégezhetik a halálraítélteket

Trump karácsonyi búcsúajándéka: sortűzzel és gázzal is kivégezhetik a halálraítélteket

Szlávik János arra tippel, még karácsony előtt tetőzhet a járvány

Szlávik János arra tippel, még karácsony előtt tetőzhet a járvány

Az etióp hadsereg elfoglalta a lázadó tartomány székhelyét

Az etióp hadsereg elfoglalta a lázadó tartomány székhelyét