szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A pénteken felfüggesztett szakmai tárgyalásokat hétfőn délután az agrárgazdasági kutatóintézetben folytatták a gazdák és a minisztérium képviselői.

Az agrárminiszter pénteken este a szombati demonstráció miatt jelentette be a tárgyalások felfüggesztését. Vasárnap, mint ahogy a múlt héten ismét a minisztériumba várták volna a gazdák képviselőit a szakmai tárgyalásra, de a demonstrálók ugyanúgy, mint a múlt héten továbbra is a független helyszínhez ragaszkodtak.

A hétfői tárgyalás feltételéül szabta az agrártárca azt is, hogy a demonstráló gazdák hagyjanak fel a tényleges tiltakozó akciókkal, ne legyenek félpályás útlezárások, és ne vezényeljenek a fővárosba traktorokat. Követelmény az is, hogy a tárgyaló csoportokat vezetőknek legyen írásos felhatalmazásuk

A helyszín eldöntése még hétfőre is feladta a leckét. Még Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is kifejezte egy hétfői rendezvényen: a demonstráló gazdák képviselői a kormány legitimitását kérdőjelezik meg azzal, hogy elutasítják az agrártárcai helyszínt a tárgyalások folytatására.

Aztán mégis elkezdődött a tárgyalás hétfőn délután az agrárgazdasági kutatóintézetben. A tárgyalóasztalhoz először Benedek Fülöp, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára, valamint Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke ült le.

Ezt követően csatlakoztak az egyeztetéshez a minisztérium és a demonstráló gazdák szakmai munkacsoport-vezetői. A petícióban foglaltakra adott minisztériumi válaszokat tárgyalják meg, s a keddi napirendekről egyeztetnek.

A demonstráló gazdák képviselői még nem kaptak választ a miniszterelnöktől tárgyalási javaslatukra. Erre a demonstrációs bizottság tovább vár, mivel úgy vélik, hogy a miniszterelnöknek foglalkoznia kell a gazdák gondjaival.

Bagi Béla, a demonstrációs bizottság vezetője tájékoztatott arról, hogy a demonstrációs bizottság felvállalja az országban spontán szerveződött gazdatüntetések összefogását, ám az újonnan csatlakozottaknak a demonstráció alapelveit, vagyis a politikamentességet el kell fogadniuk.

Áder János a Fidesz frakcióvezetője hétfőn a parlamentben azt mondta, a kormány egyetlen mezőgazdasággal kapcsolatos ígéretét sem tartotta be, és az eddig kötött megállapodásokat is felrúgta, míg Herényi Károly (MDF) kijelentette, hogy a kormány a mezőgazdaság támogatásának kérdésében megbukott.

Fontosnak tartják a demonstráló magyar gazdák, hogy álláspontjukat Brüsszelben is megismerjék - jelentette ki hétfőn a belga fővárosban Varga Géza, a magyarországi demonstráció szervezőbizottságának a nemzetközi kapcsolatokért felelős tagja.

Közben országosan folytatódtak a félpályás útlezárások, gazdademonstrációk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Írásban válaszolnak az agrártárca ajánlatára a gazdák

Az agrárdemonstrációs bizottság írásban válaszol a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium megállapodás-tervezetére – mondta Jakab István, a Magosz elnöke a Magyar Televízióban, ahol együtt szerepelt Németh Imre földművelésügyi miniszterrel hétfőn reggel.

MTI Itthon

A határoknál is lezárják az utakat a gazdák

A Győr-Moson-Sopron megyei gazdák március 3-án, csütörtökön délelőtt 9 órától délután 4 óráig félpályás útlezárást terveznek több határátkelőhelynél - tájékoztatta Oláh Ferenc, a Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének megyei alelnöke az MTI-t hétfőn.

MTI Itthon

A gazdák nyílt levele Gyurcsány Ferencnek

A demonstráló gazdák megbízottai Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel kívánnak tárgyalni a továbbiakban - jelentette be Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke vasárnap. A kormányszóvivő szerint viszont szét kell választani a politikát és a szakmát, és szakmai kérdésekben a földművelésügyi miniszter rendelkezik legitimációval a tárgyaláshoz.

Három autó karambolozott a Haller utcánál egy villamossal

Három autó karambolozott a Haller utcánál egy villamossal

Félúton jár a Mars felé az új NASA-robot, amire igen fontos küldetést bíztak

Félúton jár a Mars felé az új NASA-robot, amire igen fontos küldetést bíztak

Magyar fotós lett a közönségdíjas az év legviccesebb természetfotója versenyben

Magyar fotós lett a közönségdíjas az év legviccesebb természetfotója versenyben