szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az agrárgazdasági kutató intézetben kedden délután folytatódtak a demonstráló gazdák és a szakminisztérium képviselőinek tárgyalásai. A két delegációvezető elismerte: vannak olyan kérdéskörök, amelyeket a szakértői tárgyalásokon nem lehet megoldani, azok a költségvetés, vagy magasabb szintű jogszabályok módosítását igénylik.

A demonstráló gazdák megbízottai e-mailen juttatták el saját javaslataikat kedden reggel az agrártárcához, ahol azt a délelőtt folyamán tanulmányozták.

Eddig 160 ezer gazda kapta meg a területalapú támogatást, közel 31 milliárd 277 millió forint értékben - jelentette be a kormányszóvivő kedden. László Boglár ismertetése szerint elsősorban a kisgazdálkodók kapták meg a terület alapú támogatást, de már mintegy kétszáz nagygazda is hozzájuthatott a pénzéhez. Közölte azt is, hogy a gabonakészlet intervenciós felvásárlásához szükséges raktárkapacitás a felajánlásokat tekintve már 3 millió 660 ezer tonnányira elegendő, a felvásárolt gabonamennyiség pedig 770 ezer tonna.

Közben több megyében kedden is folytatódtak a forgalomlassító demonstrációk. Így például Békés megyében a 44-es úton, Hajdú-Bihar megyében a 42-es, 48-as, 35-ös utaknál vonultak fel a gazdák munkagépekkel. A békésiek szerdán és csütörtökön a 47-es útnál folytatják az akciót. Csütörtökre, péntekre hasonló akciókat jeleztek Vas megyéből, Tolna megyéből, Somogy megyéből, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből a gazdák.

A 7-es és a 81-es főútvonal mellett március 3-ától a 61-es főúton is demonstrálnak a Fejér megyei gazdák. Csütörtöktől vasárnapig félpályás, forgalomlassító útlezárást tartanak a 61-es út Cece és Alsószentiván közötti szakaszán. A bejelentés szerint 30 munkagép és ötven-hatvan gazda vesz majd részt a demonstrációban - mondta el a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Németh-Kész Mónika rendőr-főhadnagy hozzátette: az új helyszínnel együtt már három főúton számíthatnak félpályás útlezárásra az autósok.

A megyében kedden a 7-es főút szabadbattyáni szakaszán 14 traktorral, egy teherautóval és három személygépkocsival, Martonvásárnál 10 munkagéppel demonstráltak a gazdák, a 81-es főúton pedig Mór és Csókakő között 8 lassú jármű akadályozta a forgalmat - mondta a szóvivő. Valamennyi helyszínen rendőri irányítás mellett haladt a közlekedés.

Szerdán reggeltől félpályás forgalomlassító demonstrációba kezd Tihany és Balatonfüred között, a 71-es főúton a Parasztszövetség Veszprém megyei szervezete; a balatoni főút félpályáját mintegy 30 traktorral és gépkocsival foglalják el - mondta a szövetség megyei szóvivője.

Tóth Gyula elmondta: teljes mértékben egyetértenek a fővárosba vonult gazdatársaik követeléseivel, ugyanakkor a balatoni szőlőtermelők főleg amiatt demonstrálnak, hogy a kisebb gazdák - az egy-két hektárnyi területtel (szőlőbirtokkal) rendelkezők - a termőszerkezet átalakításáért nem kapnak támogatást, mert az csak a nagyobb gazdaságokat illeti meg.VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Agrárhitelek: türelmi időt kaptak a gazdák

Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter keddi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy módosította az Európa Terv agrárhitelprogram bevezetéséről szóló rendeletét és így újabb egy év türelmi időt kaptak a gazdálkodók hiteleik visszafizetésére.

MTI Itthon

Gyurcsány: az ország érdeke a tisztességes szakmai egyezség

"Magyarországnak ma nem az az érdeke, hogy elbarikádozza az utakat, hanem az, hogy az adott keretek között tisztességes szakmai egyezségeket kössön" - hangsúlyozta a miniszterelnök a közszolgálati rádióban a gazdatüntetéssel kapcsolatban.

MTI Itthon

A határoknál is lezárják az utakat a gazdák

A Győr-Moson-Sopron megyei gazdák március 3-án, csütörtökön délelőtt 9 órától délután 4 óráig félpályás útlezárást terveznek több határátkelőhelynél - tájékoztatta Oláh Ferenc, a Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének megyei alelnöke az MTI-t hétfőn.

MTI Itthon

Mégis tárgyaltak a gazdákkal

A pénteken felfüggesztett szakmai tárgyalásokat hétfőn délután az agrárgazdasági kutatóintézetben folytatták a gazdák és a minisztérium képviselői.

MTI/hvg.hu Itthon

Az agrártárca megkapta a gazdák javaslatait

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban megkapták a demonstráló gazdák megbízottai által kidolgozott javaslatokat és megkezdték azok tanulmányozását. A tárgyalások délután folytatódnak. Eközben Hajdú-Bihar és Békés megyében is folytatódnak az útlezárások, melyekben továbbra is több száz munkagép vesz részt.

Meghalt a koronavírus-fertőzéssel kezelt szabolcsi kórházigazgató

Meghalt a koronavírus-fertőzéssel kezelt szabolcsi kórházigazgató

Új elővárosi vasút indul Budapest és Piliscsaba között

Új elővárosi vasút indul Budapest és Piliscsaba között

PM: A hitelmoratórium automatikusan meghosszabbodik

PM: A hitelmoratórium automatikusan meghosszabbodik