szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kétszeresére nőtt a kábítószer-bűncselekmények miatti eljárások száma, ezek döntő többsége kisebb mennyiségű kábítószer birtoklásáért indult.

Magyarországon továbbra is a legkurrensebb kábítószer az extasy, amelynek ára az utóbbi időben jelentősen csökkent, nagykereskedelmi áron darabonként 220-250 forintért már meg lehet venni; a lefoglalások is ezt jelzik: az előző évekhez képest jóval többet, tavaly 100 ezer darabot foglalt le a rendőrség - hangsúlyozta Oláh Miklós - a Nemzeti Nyomozó Iroda kábítószer-bűnözés elleni osztályának vezetője.

Tájékoztatása szerint továbbra is jelentős az amfetamin-kereskedelem (vagyis a speed-eladás), ennek árában változás nem történt, már 2-3 ezer forintért is hozzá lehet jutni grammjához. A magyar kábítószerpiacon továbbra is forgalmaznak LSD-tartalmú bélyegeket, ebből tavaly nem, de idén Komárom-Esztergom megyében 18 ezer darabot foglaltak le.

Növekedni látszik a kokain-kereskedelem, tavaly 100 kilogrammot foglaltak le belőle, s a külföldi társszolgálatok is megerősítették, hogy tranzitországgá válunk a kokain-kereskedelemben - tette hozzá. Az a gyakorlat alakul ki, hogy Magyarországra léptetik be az árut, és az EU-n belüli enyhébb vámellenőrzést használják ki - tette hozzá.

Nem jelentős a heroinfogyasztás az országban, de növekvő a felvevőpiac. Aggodalomra ad okot, hogy míg korábban egy-egy régióra lehetett szűkíteni a heroin-fogyasztók körét - Békés, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, elsősorban Miskolcon voltak a heroinfogyasztók - ez mára máshol is kezd megjelenni.

Profilalkotás (Oldaltörés)

A kokain- és heroin-csempészetben nemzetközi együttműködéssel több ügy van folyamatban, és Dél-Amerikában is ki kellett építeni a rendőri kapcsolatokat, egyrészt a Magyarországra irányuló kokain-csempészet miatt, másrészt azért, mert egyre gyakrabban jelennek meg magyar állampolgárok elkövetőként az ottani lefoglalásoknál. Példaként említette azt a magyar férfit, aki Chilében előzetes letartóztatásban van, mert bűnszervezet tagjaként részt vett legalább 1.200 kilogramm kokain csempészetében.

A rendőrség megkezdte az ország különböző pontjain lefoglalt kábítószerek vegyi összetételének elemzését, az úgynevezett profilalkotást, hogy meg lehessen állapítani: a különböző helyeken lefoglalt anyagok közül melyek tartoznak egy szállítmányhoz. A profilalkotás lényege, hogy az egymástól látszólag független kábítószer-terjesztéseket össze lehessen kapcsolni, így derítve fel a csempészetet.

Oláh Miklós beszámolt arról is, hogy megváltoztak a futárok módszerei, a saját jármű helyett egyre gyakrabban szállnak tömegközlekedési eszközre, vonatra és buszra. Gyakori, hogy vonaton történik a kábítószer átadása, az albán bűnözők pedig Budapesten olykor nagyobb tételekkel is buszra szállnak - magyarázta.

A magyarországi gyártás a szakember szerint nem jellemző. Oláh Miklós beszámolója szerint a Magyarországra Hollandiából érkezik az ázsiai, vagy marokkói eredetű marihuána. Megjegyezte: a marokkói marihuánának a legmagasabb a THC-tartalma, a magyarországi termés hatóanyag-tartalma azonban alacsonyabb a fogyasztók által elvártnál, így a marihuána kétharmada külföldről érkezik az országba, és 2-2500 forintért árulják grammját.

Gócza Attila alezredes, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság osztályvezetője elmondta: a megyében a marihuána-fogyasztás a legjellemzőbb, és tapasztalatuk szerint a büntetés csökkentése érdekében a terjesztőknél legfeljebb egy heti adag van, amikor elfogják őket. Ez a mennyiség meghaladja ugyan a csekély mennyiséget, de nem éri el a jelentőset, amely a büntetés kiszabásánál fontos.

Németh Lajos alezredes, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság osztályvezető-helyettese arról számolt be, hogy Baranyában 140 százalékkal nőtt a kábítószer-bűncselekmények száma. Tapasztalatuk szerint a marihuánán kívül a diszkódrogok fogyasztása nőtt jelentősen, ebben pedig szerepet játszott az extasy árának csökkenése. Nőtt a kokain-kereslet, és a fogyasztói kör egy része erőszakos bűncselekményekből szerzi a pénzt az anyagra. Pécsett tisztán kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó réteg alakult ki.

Elmondta: tapasztalatuk szerint a baranyai kábítószert Budapesten élő pécsiek szerzik be, és futárral juttatják el a megyeszékhelyre, olykor depókat is közbeiktatva. Az osztályvezető-helyettes hangsúlyozta: ezért szükséges és elengedhetetlen a megyei rendőrkapitányságok együttműködése a Nemzeti Nyomozó Irodával.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
MTI Világ

Egymilliárd dolláros drogfogás Bulgáriában

Egymilliárd dollár értékű szintetikus kábítószer előállítására alkalmas anyagot foglalt le a bolgár rendőrség egy Szófiához közeli faluban működő illegális laboratóriumban - jelentette be kedden a belügyminiszter, hozzátéve, hogy ez rekordfogás az országban.

MTI Itthon

Drograzziák: 55 előállítás

Kábítószerfogyasztás gyanújával harminc személyt állítottak elő a rendőrök az egyik Kecskemét környéki diszkó ellenőrzését követően vasárnap hajnalban.

Szellem

Drogok az iszlám világban és Európában

Az illegális drogoknak nincsenek hagyományaik Magyarországon,az alkoholnak viszont van - így indokolták kábítószer-határozatukat az alkotmánybírák. Vajon mi a különbség a teljes szeszmentességet követelő, ám a kenderszármazékokkal engedékenyebb iszlám és az alkoholkultúrájára büszke Európa között?

Úgy tűnik, ez az autós túl közel állt meg a vasúti sínhez – videó

Úgy tűnik, ez az autós túl közel állt meg a vasúti sínhez – videó

Testvér-füzettel ösztönöznék a fiatal szülőket újabb gyerekvállalásra

Testvér-füzettel ösztönöznék a fiatal szülőket újabb gyerekvállalásra

Jótékonyság miatt kiesett a leggazdagabbak közül Warren Buffett

Jótékonyság miatt kiesett a leggazdagabbak közül Warren Buffett