szerző:
hvg.hu

Már recsegtek-ropogtak a szocialista rendszer eresztékei, de még 1989 első felében is több mint 2000 újabb célszemélyt vettek fel a megfigyeltek listájára. Összesen 165 ezer személy szerepelt a nyilvántartásokban, a megfigyeléssel pedig 8000 hálózati személyt foglalkoztatott.

Az Állambiztonsági Szolgálat (BM III. Főcsoportfőnökség) utolsó teljes félévi jelentését 1989. június 30-i keltezéssel készült. (ÁbOpNyO 1989. I. félévi jelentése 64-101/1989). Ez a hírszerzés (III/I) kivételével valamennyi csoportfőnökségre, tehát a kémelhárításra (III/II), a belső reakció elhárítására (III/III), és a katonai hírszerzésre (III/IV) egyaránt kiterjedt – idézi fel a jelentést Varga László történész, aki 1995-ben a Belügyminisztérium Iratfeltáró Bizottságának tagjaként találkozott a dokumentummal, és jegyzeteket készített róla. (Az irat egyébként az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárban ma is megtalálható.)

A jelentés szerint 1989 közepén az operatív nyilvántartóban 164 900 név szerepelt. Vagyis ennyi megfigyeltet tartottak nyilván. Ebből mindössze tizenegyen voltak a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) tagjai.

Klikk a képre!
© MARABU
Párttagok megfigyelésénél az állambiztonsági szervek előzetesen kikérték az illetékes pártbizottságok hozzájárulását. Ezek vagy gondoskodtak a leendő célszemély pártból való kizárásáról, vagy kivételes esetben hozzájárultak a párttag megfigyeléséhez. Az engedélykérést formálisan még úgy is kikerülték, hogy nem a párttagot figyelték meg formálisan, hanem annak kapcsolatait. Tehát, ha Kovács úr párttag volt, akkor névleg nem az ő telefonját hallgatták le, hanem a vele egy háztartásban élő párton kívüli feleségéét, Kovácsnéét.

A rendszer „végóráiban”, tehát még 1989 első félévében is 2029 főt vettek újonnan nyilvántartásba – emlékeztet Varga László. Ekkor még 410 személyre folyt bizalmas nyomozás, ebből a III/III-as. csoportfőnökség 155 személy, a III/II 162 személy után kutakodott. „Figyelő” ("F"-)dossziét 1212 "társadalmi rendre veszélyes" egyénről vezettek. A „szerveknél” 1364 intézményekre, üzemekre, illetve meghatározott témákra vonatkozó, úgynevezett objektum dosszié volt.

A hálózatban – figyelmen kívül hagyva a felderítést és a Határőrség felderítési osztályát - összesen 7940 főt foglalkoztattak. Közülük 1041 volt titkos munkatárs (tmt) - ők voltak a legmegbízhatóbbak, elvi meggyőződésből végezték munkájukat -, 6700 volt titkos megbízott (tmb) – még ők is többnyire elvi meggyőződésből működtek együtt –, továbbá 199 volt ügynök – őket általában kényszerrel, zsarolás útján szervezték be, illetve anyagi haszon reményében vállalták a munkát.

A hálózati személyek 95,55 százalékát tehát nem zsarolás útján szervezték be, és 22,5 százalékuk tagja volt az MSZMP-nek. A hálózati személyek közül 199 külföldi állampolgár volt. 1989 első félévében 229 új beszervezés történt, közülük 76 (33 százalék) tagja volt az MSZMP-nek. Ez a dokumentum is cáfolja azt a közkeletű legendát, hogy a párttagokat nem szervezték be – összegzi állítását Varga László.

A szolgálatok 1989. június 30-án 812 találkozási ("T-lakás") és 248 konspiratív lakást ("K-lakás") tartottak fenn. Az előbbieknél a főbérlő tudta, hogy a BM találkahelyül használja a lakást, az utóbbi titkon a BM kezelésében állt, és a hivatalos állomány tagjai színleg lakták, de szintén itt találkoztak az operatív tisztek a hálózati személyekkel.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Murányi Gábor Itthon

Minek az alapján kapták az egykori ügynökök fedőneveiket?

Az állambiztonsági irattengerből az elmúlt évtizedben a kutatások nyomán számos azonosított s még több azonosítatlan fedőnév vált már ismertté. Az azonosítással kapcsolatos össznépi találgatás közepette azon is érdemes elmerengeni, miért pont az adott konspirációs névre kereszteltek egy-egy ügynököt, illetve célszemélyt.

MTI Itthon

A reformátusok politikai manipulációtól tartanak az ügynökügyben

Várakozással tekint az úgynevezett ügynöktörvény módosítása elé a Magyarországi Református Egyház, ám attól tart, hogy a föltárás már nem lehet teljes és a hiányosságok miatt önző politikai manipulációra és visszaélésre válik alkalmassá - olvasható az egyház zsinatának kommunikációs szolgálata által közölt nyilatkozatban.

MTI Itthon

Gyurcsány: a titkosszolgálatokat meg kell becsülni

Minden országnak vannak titkai és titkosszolgálatai, a titkokat óvni, a titkosszolgálatokat megbecsülni kell - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok napján tartott ünnepséget követően.

hvg.hu Itthon

Állambiztonsági értelmező szótár

Mostanában újra forgalomba kerültek olyan szavak, mint az ügynök, titkos megbízott vagy társadalmi kapcsolat. Róluk nagyjából tudjuk, mit "jelentettek". De mi volt a legenda, a bátorság vagy az elaltatás jelentése az állambiztonsági szakzsargonban? Kit neveztek rezidensnek vagy személyi postaládának? Képekkel illusztrált összeállításunk nem csak a rétegnyelv, hanem az állampárti félmúlt iránt érdeklődőknek is csemege lehet.

MTI Itthon

Az ombudsman bezúzta a Political Capital ügynöklistáját

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerdán a sajtó nyilvánossága előtt bezúzta azt az ügynöklistát, amelynek nyilvánosságra hozataláról a Political Capital Kutatóintézet kérte a véleményét. Az ombudsman ugyanakkor elvi állásfoglalást ígért az ügyről.

Itthon

Gyurcsány úgy tudta, nincs ügynöklista

"Miniszterelnökként is úgy tudtam, hogy nincs lista. Pontosabban, tudtuk, hogy listák készültek, de azok nincsenek a szolgálatok birtokában. A dolog tisztázása érdekében nem kutakodni kell, hanem törvényt kell hozni az akták nyilvánosságáról " - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

MTI Itthon

Orbán használható ügynöktörvényt szeretne

A Fidesz elnöke azt várja, hogy az úgynevezett ügynöktörvény ügyében a parlamenti vita használható megoldással záruljon. Orbán Viktor erről szerdán beszélt újságíróknak.

hvg.hu Itthon

Kommunisták az ügynökhálózaton kívül és belül

Máig tartja magát az a legenda, hogy az egykori állampárt tagjait és funkcijait nem szervezte be az állambiztonság ügynöknek vagy informátornak. Valójában azonban a párttagok sem éltek rezervátumban. A hvg.hu által közölt lista ezt példázza, illetve azt bizonyítja, hogy a Szakértő ’90 által feltett ügynöklistáról „érdemtelenül” maradtak le az MSZMP-tagok.

Milliós hiteleket veszünk fel az iskolakezdés előtt

Milliós hiteleket veszünk fel az iskolakezdés előtt

110 millió forintos magyar Rolls-Royce divatterepjárót fotóztak Korcula szigetén

110 millió forintos magyar Rolls-Royce divatterepjárót fotóztak Korcula szigetén

Megbénult közlekedésre és tüntetésekre számít a kormány no-deal Brexit esetén

Megbénult közlekedésre és tüntetésekre számít a kormány no-deal Brexit esetén

"Egy cég nyerte a tenderek 90%-át" - még jobban kitálal a gyulai exfideszes

"Egy cég nyerte a tenderek 90%-át" - még jobban kitálal a gyulai exfideszes

Két barlangász rekedt a Lengyel-Tátra legmélyebb barlangjában

Két barlangász rekedt a Lengyel-Tátra legmélyebb barlangjában

A „rágalmazó, valótlan médiahadjárat miatt” mondott le a botrányba keveredett karcagi rendőrkapitány

A „rágalmazó, valótlan médiahadjárat miatt” mondott le a botrányba keveredett karcagi rendőrkapitány