szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nemzetbiztonsági vizsgálat pár óra alatt lezárult, miután kiderült, cikkünkben nincs semmi olyan, ami az ország érdekeit veszélyeztetné.

Batiz András kormányszóvivő tegnap arról beszélt, hogy  Tóth András titkosszolgálati államtitkár utasítására vizsgálják a lista nemzetbiztonsági vonatkozásait. A Népszabadság értesülései szerint ez a vizsgálat pár óra alatt lezárult, mivel egyértelmű volt, hogy már megjelent információkból dolgoztak a HVG-sek.

A hvg.hu szerkesztőségét az ügyben nem keresték meg, nyilván erre nem volt szükség annak kiderítéséshez, hogy a listán szereplő neveket nem csak hogy korábban már publikálták, de a III/III. Csoportfőnöksége tiszti állományában szereplők akkori beosztását és rendfokozatát szolgálati vagy államtitokká nem minősítették, és arra utóbb sincs mód.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a szolgálatok vizsgálják azt a múlt héten az interneten közzétett listát is, melyen 219 állítólagos ügynök neve és más azonosítója szerepel. Feltételezések szerint ezt a névsort Németh Miklós volt kormányfő készíttette utódja, Antall József számára, bár az egyezés számos szakértő szerint csak részleges.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Az egyházak nem kommentálják a hvg.hu listáját

Nem kommentálták érdemben az MTI által megkérdezett egyházi vezetők, tisztségviselők azt a hvg.hu-n megjelent listát, amely a Belügyminisztérium III/III-as főcsoportfőnöksége 1989-es tiszti állományának névsorát és rangfokozatait közli.

MTI Itthon

Egyházi ügynöklista a Magyar Narancsban

Majsai Tamás református teológus, egyháztörténész 57 fedőnévből álló egyházi „ügynöklistát” tett közzé a hetilapban. A lajstromban szereplők többsége lelkész, protestánsokat éppúgy találunk köztük, mint katolikusokat.

MTI Itthon

Az NBH is vizsgálni fogja a hvg.hu listáját

A kormány szándékaival ellentétes, hogy a múltbeli titkosszolgálattal kapcsolatban újabb és újabb listák kerülnek elő - mondta a kormányszóvivő pénteken a hvg.hu-n megjelent listával kapcsolatban.

hvg.hu Itthon

Az ügynökbeszervezés még 1989-ben is gőzerővel folyt

Már recsegtek-ropogtak a szocialista rendszer eresztékei, de még 1989 első felében is több mint 2000 újabb célszemélyt vettek fel a megfigyeltek listájára. Összesen 165 ezer személy szerepelt a nyilvántartásokban, a megfigyeléssel pedig 8000 hálózati személyt foglalkoztatott.

MTI Itthon

Politikusi vélemények a hvg.hu listájáról

Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerint rendkívül bonyolult mozaikképről van szó, amelynek egy darabjára világít rá a hvg.hu közlése. Burány Sándor, az MSZP frakcióvezető-helyettese sajnálja, hogy a múlt tisztázása "listák versenyévé vált".

hvg.hu Itthon

A III/III. központi állománya: nevek, beosztások, rendfokozatok

Kik szervezték be a hálózati személyeket? Kik működtették az állambiztonság rendszerét? A hvg.hu most azoknak az állambiztonsági tiszteknek és főtiszteknek a nevét sorolja fel, akik 1989-ben a BM III/III. Csoportfőnökség központi állományának tagjai voltak és a megyei osztályokat vezették.

hvg.hu Itthon

A történészek hitelesnek tartják a hvg.hu listáját

Varga László történész a Magyar Televízió Este című műsorában elmondta: szerinte Péterfalvi Attila jogszabályt sértett akkor, amikor bedarálta az ezer nevet tartalmazó Political Capital listát. Varga úgy véli: az adatvédelmi biztosnak le kellene mondania.

Visszakapta a TheVR az Apple miatt letiltott Twitch-csatornáját

Visszakapta a TheVR az Apple miatt letiltott Twitch-csatornáját

Konok Péter: Cancel culture helyett kancellárkultúra

Konok Péter: Cancel culture helyett kancellárkultúra

Nem tud lemondani a kormány arról, hogy a gazdagabbakat támogassa

Nem tud lemondani a kormány arról, hogy a gazdagabbakat támogassa