szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A nemzetgazdasági átlagkeresethez kötik majd a képzési és a hallgatói normatívákat az új felsőoktatási törvénytervezet szerint, amelyet szerdai ülésén fogadott el a kormány - közölte Magyar Bálint a kabinet ülését követően.

A pénzügyi tárcával folytatott tárgyalások eljutottak oda, hogy az eredetileg tervezett minimálbér helyett a nemzetgazdasági átlagkeresethez kössék a hallgatói normatívákat - mondta az oktatási miniszter, s hozzátette: ezzel a felsőoktatás nem jut kevesebb forráshoz. Mint mondta, a minimálbér változása "hektikus lehet", míg az átlagbérek folyamatos változása jóval kiszámíthatóbb a felsőoktatási intézmények költségvetése szempontjából.

A tárcavezető az új jogszabály céljai között említette a minőségi képzés, a nemzetközi szinten is versenyképes tudás biztosítását, az egyenlő esélyek megteremtését, a teljesítmények többszintű honorálását, a differenciált bérezést, a felsőoktatás és a gazdaság kapcsolatainak erősítését. Magyar Bálint szerint az elmúlt másfél évtizedben a felsőoktatás expanzióját nem kísérte a minőségi fejlesztés. Miközben a hallgatói létszám a négyszeresére nőtt, az infrastruktúra mindössze 30 százalékkal bővült. Eközben az oktatók bérezésében az igazi teljesítmény nehezen volt honorálható.

A szaktárca vezetője a változások fő területeként jelölte meg a finanszírozási reform mellett a képzési szerkezet átalakítását, az irányítási reformot. Az új jogszabály értelmében 12 félév lesz az államilag finanszírozott időkeret, kibővülnek a hallgatói jogok. Az ösztöndíjak 2005 szeptemberétől a jelenlegi havi 7000 forintról 9100 forintra, 2006-től 11650 forintra nőnek. A kollégiumi támogatás 2005 szeptemberétől a mostani 5000 forintról 8000 forintra, 2006-tól 11650 forintra nő. Szélesedik a diákhitelprogram, amelyet uniós tanulmányok esetén is igénybe lehet majd venni, s a tandíjas képzésben résztvevők várhatóan emelt összegű hitelt kérhetnek. 

Részképzés esetén a hallgató a képzési normatíva időarányos részét "magával viheti" a külföldi intézménybe, ha az ott szerzett krediteket itthon be lehet számítani. Felsőoktatási fejlesztésekre összesen 160-170 milliárdot fordítanak a Magyar Universitas program keretében az elkövetkező három-négy évben. Az új törvény révén nagykorúsítják a felsőoktatási intézményeket, gazdálkodási kötöttségeiket feloldják. Így az egyetemek, főiskolák előirányzataikat átcsoportosíthatják, saját bevételeiket külön számlán kezelhetik, s vállalkozás, gazdasági társaság létrehozását is lehetővé teszi a jogszabály, illetve állampapírt jegyezhetnek. A miniszter elmondta: az újonnan létrehozandó irányító testületekben jelen lesz megfigyelőként a kincstár képviselője is, nehogy eltűnjön a vagyon. Magyar Bálint összegzése szerint a legmélyrehatóbb és -átfogóbb reform kezdődik meg a magyar felsőoktatásban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Az állam 12 félévet finanszírozna a felsőoktatásban

Az új felsőoktatási törvény keretében az állam 12 féléven keresztül biztosítaná, hogy a hallgatók államilag finanszírozott képzésben vegyenek részt - jelentette be Török Zsolt, az MSZP-frakció gyermek, ifjúsági és sportmunkacsoportjának vezetője.

MTI Itthon

Több mint 2300 dolgozót bocsátanak el a felsőoktatásból

A felsőoktatási intézményekben 2318 státusz szűnik meg, amely a foglalkoztatottak 4,3 százaléka. Az elbocsátottak közül 518 az oktató, ami a jelenlegi oktatói létszám 3,4 százaléka - jelentette be Stark Antal, az oktatási tárca helyettes államtitkára.

MTI Itthon

Eddig 88 ezer felsőoktatási jelentkezési lap érkezett

Szerda reggelig 79 ezer jelentkezési lap érkezett be postai úton az Országos Felsőoktatási Felvételi Irodához (OFI), míg elektronikusan közel 9 ezren küldték el felvételi kérelmüket - közölte Roberts Éva tájékoztatási igazgató-helyettes.

A rendőrök beárazták a magyarországi szabálytalankodásokat

A rendőrök beárazták a magyarországi szabálytalankodásokat

Túl sok energiát termelt otthon? Így kereskedhet vele

Túl sok energiát termelt otthon? Így kereskedhet vele

Amerikai nagykövet: A kétoldalú kapcsolatok nem is lehetnének jobbak, Trump mesés, fantasztikus, csodálatos elnök volt

Amerikai nagykövet: A kétoldalú kapcsolatok nem is lehetnének jobbak, Trump mesés, fantasztikus, csodálatos elnök volt