szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Befejeződött a kétszintű érettségi vizsgákra való jelentkezések feldolgozása, összesen 116 230-an jelentkeztek emelt- vagy középszintű matúrára - közölte Pósfai Péter, az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont vezetője csütörtökön.

A jelentkezők közül 102 507 diák áll tanulói jogviszonyban, és 11 694 azoknak a száma, akiknek vagy nincs érettségijük, vagy kiegészítő, szintemelő, ismétlő vizsgára jelentkeztek. Pósfai Péter közölte: a 116 230 diák összesen 491 500 tantárgyi vizsgára jelentkezett, az új kétszintű rendszerben 480 ezer tantárgyi vizsgák szerveznek. Középszinten 423 422, emelt szinten 56 024 vizsgát kell lebonyolítani.

Az OKÉV vezetőjének tájékoztatása szerint 12 833 az előrehozott érettségit tevők száma, a tanulók nagy része egy tárgyból jelentkezett.

A tantárgyi bontásokat tekintve 72 tárgyból szerveznek emelt, és 103 tárgyból középszintű érettségit. A 72 tárgyból hat esetében ezernél többen jelentkeztek vizsgára. A legtöbb vizsga - 21 395 - angolból lesz, amelyet a német, a történelem, a matematika, a biológia és a magyar követ. Egy-egy diák tenne emelt szintű vizsgát arab és finn nyelvből, emberismeretből és etikából, nyomdaipari ismeretekből. Ezekben az esetekben is ugyanúgy ki kell dolgozni a tételeket, mint a többi vizsgánál.

Középszinten első helyen 87 391 vizsgával a magyar áll, amelyet 87 060-nal a matematika követ. A rangsorban ezután a történelem, az angol, a német, az informatika, a földrajz és a biológia szerepel.

Pósfai Péter elmondta: változás lesz az érettségik során a feladatok eltérő jellege mellett abban is, hogy megszűnik a tételek televízióban és rádióban történő kihirdetése. Az intézmények április végén becsomagolva kapják meg a tételeket, amelyekért ezután az iskolák felelnek. A vizsgákra középszinten maximum 180 perc áll rendelkezésre, a magyar kivételével, amelyet négy óráig lehet majd írni. Emelt szinten általában maximum 240 percig dolgozhatnak a feladatokon a diákok. Újdonság még, hogy számos olyan tárgyból is lesz írásbeli, amiből eddig csak szóbeli volt, ezek között említette a biológiát, a földrajzot és a történelmet.

A tanév rendje szerint az írásbeli vizsgák 2005. május 9-én kezdődnek, az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 8. és 14. között tartják, míg középszinten június 20. és július 1. között vizsgáznak a diákok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eladó Walter Röhrl ikonikus Martini festésű Lanciája

Eladó Walter Röhrl ikonikus Martini festésű Lanciája

Erősödik a vírusnyomás: 2066 újabb fertőzöttet azonosítottak, 47-en haltak meg

Erősödik a vírusnyomás: 2066 újabb fertőzöttet azonosítottak, 47-en haltak meg

46 ellenzéki város, falu és kerület állt ki közös nyilatkozatban az önkormányzatiság mellett

46 ellenzéki város, falu és kerület állt ki közös nyilatkozatban az önkormányzatiság mellett