szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormányfő szerint a gazdák, a tüntetők a legfőbb kérdésekben meghátráltak, elfogadták, hogy a költségvetésen kívül nincs támogatás és a szakmát a politikától el kell választani.

"Számomra világos volt, hogy eredmény és siker csak akkor van, ha nem engedünk a 48-ból" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc a kormány és a gazdák között létrejött megállapodás kapcsán hétfőn a közszolgálati televízióban. Szerinte az országnak oka van örülni annak, hogy a szabadság nemzet ünnepe előtt végre nyugalom és rend van.

A miniszterelnök kitért arra, hogy Magyarországon egy sor olyan társadalmi csoport van, amelyik okkal és joggal érzi azt, jó lenne még több, és gondjaikat az állam, a kormány segítségével, az adófizetők pénzéből oldanák meg. "Nem lehet valakik követelését a többi adófizető rovására teljesíteni. A közösért viselt felelősség előrébb való, mint bárkinek a részérdeke" - hangsúlyozta a kormányfő.

Mint mondta, a kormány bizalma teljes volt Németh Imre földművelésügyi miniszterben a tárgyalások során és teljes ma is. "Nem engedtem meg, hogy Németh Imrét, és személyén keresztül a kormányt bármilyen módon politikai nyomás alá vegyék a gazdák" - szögezte le.

Gyurcsány Ferenc szerint nagyon sok pénz, 328 milliárd forint áll rendelkezésre az agrárágazat és a vidék támogatására, hatvan százalékkal több, mint ami 2002-ben volt. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a mezőgazdaság és a vidék sorsa Európa egyik legnehezebb kérdése. Szerinte tartósan fenn kell tartani ezek támogatását, de tudni kell, hol van a határ.

Úgy véli, nem létezik prosperáló vidéki élet, fejlődő falvak, kisvárosok mezőgazdaság nélkül, de ma már a vidékpolitika nem csak mezőgazdaság-politika. Emellett kiemelten fontos, hogy a helyi közösség őrzi-e a kultúrát, vannak-e más munkahelyek, vezetnek-e oda utak, van-e szennyvízcsatorna, egészséges ivóvíz, be lehet-e jutni tömegközlekedéssel a városba - sorolta.

Fidesz: a kormányfő hazudott (Oldaltörés)

A miniszterelnök folytatja a hazudozást, amikor a gazdák meghátrálásáról beszél, és ismét feszültséget keltve próbálja szembeállítani egymással az embereket - állítja Lengyel Zoltán, a Fidesz mezőgazdasági kabinetének vezetője közleményében. Az ellenzéki képviselő szerint "Gyurcsány Ferenc hazudott, amikor azt mondta, hogy a gazdák meghátráltak".

A közlemény szerint a miniszterelnök feszültséget keltve próbálja meg szembeállítani egymással az embereket ahelyett, hogy azon igyekezne, hogyan kapják meg minél előbb a gazdák a nekik járó támogatást.

Lengyel Zoltán szerint a miniszterelnök azzal riogatta a közvéleményt, hogy adóemelésre, gyógyszerár-emelésre, a családi pótlék megszüntetésére lenne szükség, hogy a gazdák és a kormány közötti megállapodás megszülessen. Nyilvánvalóvá vált, hogy erre nem volt szükség - írja a közleményében a politikus.

A dokumentumban az ellenzéki képviselő azt kéri Gyurcsány Ferenctől, hogy hagyja abba a hazudozást és a riogatást annak érdekében, hogy a gazdáknak ne kelljen az utcán traktorokkal felvonulva kikényszeríteni azt, ami a törvény szerint jár nekik.

Elmentek a traktorokkal (Oldaltörés)

Elhagyták a traktorok reggel nyolc óráig a fővárosi Felvonulási teret – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese hétfőn. Mindössze három traktor maradt még a téren, gazdájukat valószínűleg értesíteni fogják, hogy vigyék el gépeiket - mondta Unger Pál.

Miután a három hetes tárgyalássorozat eredményeként megszületett vasárnap a megállapodás a demonstráló gazdák és a kormányzat között, így a tüntető gazdáknak és traktorjaiknak el kellett hagyniuk a Felvonulási teret.

Unger Pál elmondta, hajnali négy órakor indult el az első munkagép a térről, a konvojok kíséretét, felügyeletét a megyei kapitányságok munkatársai veszik át.

Szegedi Péter, az FKF Rt. szóvivője közölte, hogy miután a traktorok elhagyták a Felvonulási teret, több mosó- és szemétfelszedő géppel, valamint 20 kézi úttisztítóval megkezdték a tér takarítását.

A március 15-ei rendezvények helyszíneit és az oda vezető utakat is folyamatosan tisztítják, takarítják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar Rádió Online Itthon

Ma megszülethet a megállapodás a gazdákkal

Reggel kilenc órakor ismét tárgyalóasztalhoz ültek a demonstráló gazdák és az agrártárca képviselői. A keddi találkozó után mindkét fél optimistán nyilatkozott.

MTI Itthon

Megállapodást vártak, de elhúzodhatnak az agrártárgyalások

Várhatóan elhúzódnak a szerdai tárgyalások a demonstráló gazdák és az agrártárca képviselői között - közölte Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője szerdán. Korábban a tárgyalófelek azon reményüknek adtak hangot, hogy szerdán megállapodás születhet köztük.

MTI Itthon

A hét közepére születhet megállapodás a gazdákkal

Szakértői szinten hétfőn is tárgyaltak a gazdák és a szakminisztérium képviselői, miközben országosan 65 helyszínen, 5600 gazda, 3600 munkagéppel továbbra is demonstrált az utakon. A tervek szerint kedden ismét plenáris egyeztetés lesz a tárcánál. Hétfőn többek között a gabonaintervenció témakörét vitatták meg.

MTI Itthon

Aláírták az agrármegállapodást

Aláírták a megállapodást az agrártárca és a demonstráló gazdák képviselői ünnepélyes keretek között vasárnap délben a kormány parlamenti üléstermében.

Müller Cecília szerint kiteljesedni látszik a járvány

Müller Cecília szerint kiteljesedni látszik a járvány

Nem indult jól az új Friderikusz-műsor forgatása

Nem indult jól az új Friderikusz-műsor forgatása

Tömegbaleset történt az M0-son

Tömegbaleset történt az M0-son