szerző:
MTI

A kormányfő szerint a gazdák, a tüntetők a legfőbb kérdésekben meghátráltak, elfogadták, hogy a költségvetésen kívül nincs támogatás és a szakmát a politikától el kell választani.

"Számomra világos volt, hogy eredmény és siker csak akkor van, ha nem engedünk a 48-ból" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc a kormány és a gazdák között létrejött megállapodás kapcsán hétfőn a közszolgálati televízióban. Szerinte az országnak oka van örülni annak, hogy a szabadság nemzet ünnepe előtt végre nyugalom és rend van.

A miniszterelnök kitért arra, hogy Magyarországon egy sor olyan társadalmi csoport van, amelyik okkal és joggal érzi azt, jó lenne még több, és gondjaikat az állam, a kormány segítségével, az adófizetők pénzéből oldanák meg. "Nem lehet valakik követelését a többi adófizető rovására teljesíteni. A közösért viselt felelősség előrébb való, mint bárkinek a részérdeke" - hangsúlyozta a kormányfő.

Mint mondta, a kormány bizalma teljes volt Németh Imre földművelésügyi miniszterben a tárgyalások során és teljes ma is. "Nem engedtem meg, hogy Németh Imrét, és személyén keresztül a kormányt bármilyen módon politikai nyomás alá vegyék a gazdák" - szögezte le.

Gyurcsány Ferenc szerint nagyon sok pénz, 328 milliárd forint áll rendelkezésre az agrárágazat és a vidék támogatására, hatvan százalékkal több, mint ami 2002-ben volt. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a mezőgazdaság és a vidék sorsa Európa egyik legnehezebb kérdése. Szerinte tartósan fenn kell tartani ezek támogatását, de tudni kell, hol van a határ.

Úgy véli, nem létezik prosperáló vidéki élet, fejlődő falvak, kisvárosok mezőgazdaság nélkül, de ma már a vidékpolitika nem csak mezőgazdaság-politika. Emellett kiemelten fontos, hogy a helyi közösség őrzi-e a kultúrát, vannak-e más munkahelyek, vezetnek-e oda utak, van-e szennyvízcsatorna, egészséges ivóvíz, be lehet-e jutni tömegközlekedéssel a városba - sorolta.

Fidesz: a kormányfő hazudott (Oldaltörés)

A miniszterelnök folytatja a hazudozást, amikor a gazdák meghátrálásáról beszél, és ismét feszültséget keltve próbálja szembeállítani egymással az embereket - állítja Lengyel Zoltán, a Fidesz mezőgazdasági kabinetének vezetője közleményében. Az ellenzéki képviselő szerint "Gyurcsány Ferenc hazudott, amikor azt mondta, hogy a gazdák meghátráltak".

A közlemény szerint a miniszterelnök feszültséget keltve próbálja meg szembeállítani egymással az embereket ahelyett, hogy azon igyekezne, hogyan kapják meg minél előbb a gazdák a nekik járó támogatást.

Lengyel Zoltán szerint a miniszterelnök azzal riogatta a közvéleményt, hogy adóemelésre, gyógyszerár-emelésre, a családi pótlék megszüntetésére lenne szükség, hogy a gazdák és a kormány közötti megállapodás megszülessen. Nyilvánvalóvá vált, hogy erre nem volt szükség - írja a közleményében a politikus.

A dokumentumban az ellenzéki képviselő azt kéri Gyurcsány Ferenctől, hogy hagyja abba a hazudozást és a riogatást annak érdekében, hogy a gazdáknak ne kelljen az utcán traktorokkal felvonulva kikényszeríteni azt, ami a törvény szerint jár nekik.

Elmentek a traktorokkal (Oldaltörés)

Elhagyták a traktorok reggel nyolc óráig a fővárosi Felvonulási teret – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese hétfőn. Mindössze három traktor maradt még a téren, gazdájukat valószínűleg értesíteni fogják, hogy vigyék el gépeiket - mondta Unger Pál.

Miután a három hetes tárgyalássorozat eredményeként megszületett vasárnap a megállapodás a demonstráló gazdák és a kormányzat között, így a tüntető gazdáknak és traktorjaiknak el kellett hagyniuk a Felvonulási teret.

Unger Pál elmondta, hajnali négy órakor indult el az első munkagép a térről, a konvojok kíséretét, felügyeletét a megyei kapitányságok munkatársai veszik át.

Szegedi Péter, az FKF Rt. szóvivője közölte, hogy miután a traktorok elhagyták a Felvonulási teret, több mosó- és szemétfelszedő géppel, valamint 20 kézi úttisztítóval megkezdték a tér takarítását.

A március 15-ei rendezvények helyszíneit és az oda vezető utakat is folyamatosan tisztítják, takarítják.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Magyar Rádió Online Itthon

Ma megszülethet a megállapodás a gazdákkal

Reggel kilenc órakor ismét tárgyalóasztalhoz ültek a demonstráló gazdák és az agrártárca képviselői. A keddi találkozó után mindkét fél optimistán nyilatkozott.

MTI Itthon

Megállapodást vártak, de elhúzodhatnak az agrártárgyalások

Várhatóan elhúzódnak a szerdai tárgyalások a demonstráló gazdák és az agrártárca képviselői között - közölte Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője szerdán. Korábban a tárgyalófelek azon reményüknek adtak hangot, hogy szerdán megállapodás születhet köztük.

MTI Itthon

A hét közepére születhet megállapodás a gazdákkal

Szakértői szinten hétfőn is tárgyaltak a gazdák és a szakminisztérium képviselői, miközben országosan 65 helyszínen, 5600 gazda, 3600 munkagéppel továbbra is demonstrált az utakon. A tervek szerint kedden ismét plenáris egyeztetés lesz a tárcánál. Hétfőn többek között a gabonaintervenció témakörét vitatták meg.

MTI Itthon

Aláírták az agrármegállapodást

Aláírták a megállapodást az agrártárca és a demonstráló gazdák képviselői ünnepélyes keretek között vasárnap délben a kormány parlamenti üléstermében.

Meghalt az első gleccser Izlandon

Meghalt az első gleccser Izlandon

Négy autóval ütközött egy medve Romániában

Négy autóval ütközött egy medve Romániában

A komoly összecsapások miatt visszaállította a korlátozásokat az indiai kormány Kasmírban

A komoly összecsapások miatt visszaállította a korlátozásokat az indiai kormány Kasmírban

Félrement: Dániai bálnamészárlással támadta be a brazil elnök a norvégokat

Félrement: Dániai bálnamészárlással támadta be a brazil elnök a norvégokat

Lánczi András, Stumpf István, Réthelyi Miklós is megkapta a Magyar Érdemrend kitüntetést

Lánczi András, Stumpf István, Réthelyi Miklós is megkapta a Magyar Érdemrend kitüntetést

Kaposvár és Pécs is akarja magának az M9-es autópályát

Kaposvár és Pécs is akarja magának az M9-es autópályát