szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jelenleg 1246 kilométer hosszon védekeznek a vízügyi szervezetek az ár- és belvíz ellen, ebből 126 kilométeren, a Körösök mentén a legmagasabb, harmadfokú készültségben - közölte a környezetvédelmi és vízügyi miniszter egy hétfőn Szolnokon.

Elsőfokú készültség további 907, míg másodfokú 212 kilométeren van érvényben. A belvíz elleni védekezés eddigi költsége már elérte a háromnegyed milliárd forintot, az árvízi készültségek fenntartása pedig 150 millió forintot igényelt - mondta újságíróknak Persányi Miklós. Felidézte: az idei télen igen nagy mennyiségű hó hullott a folyók vízgyűjtőin, ami a Duna esetében másfélszerese, a Tiszánál pedig háromszorosa a sokévi átlagnak.

A nagy hómennyiség önmagában a folyókon "nem feltétlenül jelent árvizet", de kisebb-nagyobb árhullámok levonulásával számolni kell - jegyezte meg, hozzáfűzve: az árhullám nagyságát az olvadási viszonyok befolyásolják majd alapvetően. Kedvező, hogy a folyók felső szakaszain a hétvégi lehűlés hatására már apadás kezdődött - mondta. Az országnak jól kiépült árvízvédelmi rendszere van, a 4200 kilométer hosszú állami fővédvonalon ugyan "mindig akadnak kritikus szakaszok", ezeket azonban jól tudják a vízügyi szakemberek és védelmükre különös figyelmet fordítanak - közölte Persányi Miklós.

Első fokú árvízvédelmi készültséget léptettet életbe hétfőn Esztergomnál az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - közölte az Janák Emil központi védelemvezető. A Duna Komáromnál vasárnap este, Esztergomnál ma hajnalban lépte át az első fokú készültség szintjét. Komáromnál 530, Esztergomnál 515 centiméteres vízszintet észleltek - mondta a vízügyi szakember. Janák Emil hozzátette: a Dunán a Vágon levonuló árhullám hatása is jelentős, a folyó tetőzése Komáromnál hétfő éjszaka, míg Esztergomnál kedd hajnaltól várható, de mindkét esetben a másodfokú készültség szintje alatt.

Kismarosnál már a part menti házakat veszélyezteti a Duna, ezért az önkormányzat felhívással fordult a folyó közelében álló víkendházak tulajdonosaihoz, hogy haladéktalanul vigyék biztonságos helyre ingóságaikat - áll az önkormányzat közleményében.

A Kismaros-Verőce közötti Duna-szakasz egy részét nem védi gát, s itt mintegy 150 ház van kitéve a veszélynek, hogy elönti víz - mondta Berkes Róbertné, az önkormányzat műszaki megbízottja. A Duna helyenként már a kertekbe is belépett, ezért sürgető a feladat, hogy a tulajdonosok mentsék értékeiket. Hozzátette: az önkormányzat felkészült az árhullám fogadására. A 12-es út mentén az egy kilométeres kritikus szakaszon már hozzá is láttak a homokzsákok kihelyezéséhez, hogy a falu alacsonyabb szinten álló házait megóvják. Összesen hatezer homokzsák áll rendelkezésre, tíz köbméter homokot is előkészítettek, hogy szükség esetén beinduljon a nagyobb ütemű védekezési munka. Ehhez az 1800 lélekszámú nagyközségben önkéntesek százai állnak készenlétben. Van már árvízvédelmi gyakorlata a helybélieknek, hiszen legutóbb 2002-ben 400-an vettek részt a gát építésében és meg is óvták falujukat a Dunától. 

Polgár László, az Országos Vízügyi Beruházások Tanácsadó Kft. szakértője arról tájékoztatott, hogy a hétfő reggel Nagymarosnál végzett mérés szerint a Duna szintje hirtelen 25 centiméterrel emelkedett, azóta azonban lelassult a folyó duzzadása. A Duna az előrejelzés szerint kedden tetőzik majd a térségben, s várhatóan 545 centiméteren áll majd meg - fűzte hozzá a szakértő, hozzátéve: a folyó lassú apadása után két-három hét múlva egy újabb árhullám is érkezhet, amely nagyobb lesz a mostaninál.
 

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Itthon

Magyarországi árvízhelyzet - összefoglaló

Országszerte összesen 931 kilométeres partszakaszon van árvízvédelmi készültség, a Duna is árad, és napokon belül elönti az alsó rakpartot a fővárosban - közölte a vízügyi főigazgatóság vasárnap.

Világ

Romániában 33 települést öntött el az árvíz

Árvíz sújtja Románia észak-nyugati részét. Tíz megyében, köztük Arad, Kolozs-és Hunyad megyében a medrükből kilépett folyók 33 településen elöntöttek több száz házat, míg 1200 hektár termőföld víz alá került.

Gazdaság

A biztosítók szerint az államnak kell feltöltenie az árvízkárosultak alapját

Az árvízkárosultak kártalanítására felállítandó Wesselényi alap működtetésében a biztosító társaságok is hajlandóak közreműködni - jelentette be pénteken Trunkó Barnabás, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) főtitkára. A rendszer pénzzel való feltöltésében azonban elsősorban az államnak kell szerepet vállalni, mert az egyéni befizetésekből csak lassan gyűlne össze a szükséges tőke, a biztosítók pedig nem érzik feladatuknak az alap pénzügyi támogatását.

MTI Itthon

Egyelőre nincs árvízveszély a Tisza mentén

Egyelőre nem fenyegeti árvíz a Tisza mentét, ugyanakkor a folyó Tokaj feletti vízgyűjtőjén, a hóban tárolt vízkészlet elérte az 1999-es maximumot - közölte az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövízig) szóvivője.

30 éve bezárt autókereskedést találtak tele járművekkel

30 éve bezárt autókereskedést találtak tele járművekkel

Németországban közel 5 ezer új fertőzött, 130 halott egy nap alatt

Németországban közel 5 ezer új fertőzött, 130 halott egy nap alatt

849 ember halt meg koronavírusban egyetlen nap alatt Spanyolországban

849 ember halt meg koronavírusban egyetlen nap alatt Spanyolországban