szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vádat emeltek az ügyészségi nyomozók Sutka Sándor, volt Hajdú-Bihar megyei főkapitány, két egykori helyettese, a megyeszékhely városi rendőrkapitánya és öt további személy ellen hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt - közölte a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal vádiratában a hivatali visszaélés mellett lőfegyverrel való visszaélés és adócsalás bűntette, továbbá hűtlen kezelés, illetve magánokirat-hamisítás vétsége is szerepel. A volt főkapitányt hivatali visszaéléssel, hűtlen kezeléssel és magánokirat-hamísítással vádolják - mondta Borbély Zoltán, a Napló című veszprémi napilap információját megerősítve.

Sutka Sándor mellett vádat emeltek két volt helyettese, a főkapitányság közbiztonsági és gazdasági igazgatója ellen, továbbá a Debreceni Városi Rendőrkapitányság jelenlegi vezetője, a főkapitányság műszaki osztályvezetője, egy rendőrségi gépkocsivezető és három civil személy ellen.

A vádbeli cselekmények 2001-2003-ban történtek. A Legfőbb Ügyészség 2003 októberében jelentette be, hogy nyomozás indult a két megyei főkapitány-helyettes és más személyek ellen, 2004 márciusában pedig ugyanabban az ügyben meggyanúsították a debreceni kapitányt és Sutka Sándor megyei főkapitányt is.

A hivatali visszaélés vádja szerint a rendőri vezetők megsértették az ellenérték fejében végzett rendőri tevékenységre vonatkozó rendeletet és jogellenesen utaltak pénzt egy alapítvány számlájára.

Az eljárás során a vádlottak következetesen tagadták bűnösségüket, esetenként tettek ugyan ténybeli beismerő vallomást, de álláspontjuk szerint egyik terhükre rótt cselekménnyel sem sértették meg a büntető törvénykönyv rendelkezéseit.

Sutka Sándor rendőrtábornok nevét a közvélemény korábban azzal a levéllel összefüggésben is megismerhette, melyben Hajdú-Bihar megyei főkapitányként a megyei főügyész-helyettest tájékoztatta arról, hogy a Debreceni Vagyonkezelő Rt. gazdálkodásával kapcsolatos nyomozás során felmerültek Kósa Lajos debreceni fideszes polgármester bűnszervezetben való részvételére vonatkozó információk.

A Népszava 2004 májusában közölte a hónapokkal korábbi levelet, melyről utóbb Sutka Sándor és a megyei főügyész is kijelentette, hogy hamisítvány. Kósa Lajos nem volt gyanúsítottja a Debreceni Vagyonkezelő Rt. ügyében indult nyomozásnak. A Népszava egyik újságírója ellen azonban a levél közlése nyomán államtitoksértés miatt vádat emelt a Fővárosi Főügyészség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Gyaníthatóan ittasan karambolozott a rendőrkapitány

Szolgálati gépkocsijával karambolozott a csornai rendőrkapitány a Győr- Moson-Sopron megyei Farád községben. A balesettel összefüggésben felmerült az ittasság gyanúja - mondta Szabadfi Árpád dandártábornok, Győr-Moson-Sopron megye rendőr-főkapitány.

MTI Itthon

Álrendőröket fogtak Debrecenben

Magukat hivatalos személyeknek, rendőröknek, illetve vámosoknak kiadó bűncselekmény-elkövetőket fogtak el a rendőrök, s helyezett előzetes letartóztatásba bíróság Debrecenben.

Félig leaszfaltoztak egy macskát Bács-Kiskun megyében

Félig leaszfaltoztak egy macskát Bács-Kiskun megyében

Több városban egészségtelen a levegő, Budapesten romlani fog a helyzet

Több városban egészségtelen a levegő, Budapesten romlani fog a helyzet

Menczer Tamás: George Clooney egy jó színész, de nem világpolitikai orákulum

Menczer Tamás: George Clooney egy jó színész, de nem világpolitikai orákulum