szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormány a Belügyminisztérium keretéből 150 millió forintos összeget különít el, amelyet az önkormányzatok a vízelvezető rendszerek tisztításával kapcsolatos közhasznú munkákhoz használhatnak fel - jelentette be Batiz András kormányszóvívő.

Az ezer fő alatti települések rászoruló önkormányzatai a saját forrás 60 százalékát, az ezer fő feletti, szintén önhibájukon kívül hátrányos helyzetű önkormányzatok a saját forrás felét igényelhetik a keretből - mondta a kormányszóvívő.

Ezen túlmenően az önkormányzatok egymilliárd forint értékben pályázhatnak közhasznú munkások foglalkoztatására is. A kormány kéri, hogy a csapadékelvezető rendszerek tisztítására benyújtott pályázatokat időben, és a támogatás mértékét illetően is, részesítsék előnyben.

A szóvivő szerint a kormányzati intézkedéseket az indokolja, hogy a károk egy részének kialakulásában szerepet játszottak a belterületi csapadékelvezető rendszerek karbantartási hiányosságai is.

A szokatlan mennyiségű eső miatt augusztus 15-től kedd hajnalig összesen 1600 esetben kellett beavatkoznia a katasztófavédelemnek vízszivattyúzásra, fakivágásra, vagy épületkár-megelőzésre. A védekezésben 4 ezren vettek részt, ideiglenesen 67 embert kellett kitelepíteni. Egyelőre csak az ország keleti részéből vannak káradatok: ott 1000 lakóingatlan sérült meg, a kár mértéke meghaladja a 261 millió forintot. Belvízvédelmi készültség 11 vízügyi igazgatóság területén van, az elöntött terület nagysága 22 ezer hektár.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A heves esőzés után lassan stabilizálódik a helyzet

Lassan stabilizálódik a helyzet azokban a térségekben, ahol az elmúlt napok heves esőzései katasztrófahelyzetet okoztak, jelenleg csak Kaposvár körzetében van szükség intenzív védekezésre - közölte a katasztrófavédelem szóvivője.

Egy zsiráf kivágott szívével pózolt a Facebookon egy trófeavadász nő

Egy zsiráf kivágott szívével pózolt a Facebookon egy trófeavadász nő

Szlávik: Egyre több 40-50 éves ember kerül kórházba a koronavírus miatt

Szlávik: Egyre több 40-50 éves ember kerül kórházba a koronavírus miatt

"Két és fél éves korában ajánlották ki nekem, addigra én voltam a negyedik anyuka az életében”

"Két és fél éves korában ajánlották ki nekem, addigra én voltam a negyedik anyuka az életében”