szerző:
Népszabadság Online
Tetszett a cikk?

A korábbi, Dunántúlon megtartott gyakorlat után, az elmúlt napokban a Hajdú-Bihar megyei Tetétlen mellett is szimulált - madárinfluenza által okozott - vészhelyzetben próbálták ki intézkedési készültségüket a szakemberek. Az FVM állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrzési főosztálya szervezte a járványvédelmi gyakorlatot hat tiszántúli megye hatósági állatorvosainak.

A gyakorlat azzal kezdődött, hogy a hajdú-bihari szakemberek a kabai városházán közel egy órán át ismertették kollégáikkal, hogy milyen teendőket kell elvégezniük, ha valahol a fertőzés gyanújával találkoznak - írja a Népszabdság.

Például egy madárinfluenza-gyanús esetről való bejelentéskor a hatósági állatorvosoknak azonnal ki kell szállniuk a helyszínre, és haladéktalanul meg kell kezdeniük a vizsgálatokat. Ezzel egy időben korlátozó intézkedéseket vezetnek be, és megkezdik a járványügyi nyomozást.

Az elhullott állatokat felboncolják, és mintát küldenek belőlük a járványügyi laboratóriumba. Pozitív eredmény esetén megalakítják a járványügyi központot, az illetékes főállatorvos elrendeli a baromfiállomány és a helyszínről származó fertőzésgyanús termékek, például a tojások megsemmisítését. Elvégzik a terület fertőtlenítését. Az intézkedők feladatai közé tartoznak a gazdák kártalanításával kapcsolatos teendők is.

A Hajdú-Bihar Megyei Állategészségügyi Állomás igazgatója, Barta János elmondta: már a madárinfluenza-veszélyről szóló hírek előtt is rendszeresen végeztek vizsgálatokat. Az eddigi 1800 vizsgálat egyike sem mutatta ki a betegség kórokozóját.

Ennek ellenére a szakemberek felkészültek a vírus megjelenésére is. Erről adtak bizonyságot a szimuláción, amelyre egy nagyüzem telepén került sor. A helyszín kiválasztásában döntő szerepet játszott, hogy Magyarországon Hajdú-Biharban tenyésztik a legtöbb baromfit: a megyében 28 milliós, 15 milliárd forintot érő állományt tartanak számon.

A gyakorlat során a szakemberek fölboncoltak egy elhullott csirkét, több élő állatból vért vettek, és a veszélyeztetett állomány elpusztításának technikáját is gyakorolták. Ennek során kétféle módszert alkalmaztak. Az egyik esetében egy nagy befogadóképességű, üres csirkeólba tartálykocsiból - csövön - ipari szén-dioxidot vezettek, így szimulálták a fertőzött állatok elaltatását. A másik esetben háztáji mennyiségű - mintegy kétszáz - állatot pusztítottak el egy zárt terű járműben az odajuttatott szén-dioxid és argongáz keverékével.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Madárinfluenza-fertőzés már Japánban is

Madárinfluenza-fertőzés jeleit fedezték fel a japán hatóságok a távol-keleti ország északi részén egy baromfitelepen, ahol emiatt óvintézkedésként 82 ezer szárnyast terveznek levágni - közölték hétfőn a helyi hatóságok. Romániában mindeközben újabb két helyen találtak vírussal fetőzött madártetemeket, Thaiföldön pedig a fertőzés újabb gócpontjait fedezték fel.

Nemzetközi gazdaság

Üzlet a madárinfluenzából

Miközben világszerte nő a madárinfluenza miatti pánik, a betegség ellen leghatékonyabbnak kikiáltott szer gyártója, a svájci Roche - amely kilenc éve jó érzékkel vette meg az állítólagos csodakészítmény licencét egy amerikai biotechnológiai cégtől - nem győzi a megrendelések teljesítését.

Elvégezték az ötezredik veseátültetést a Semmelweis Egyetemen

Elvégezték az ötezredik veseátültetést a Semmelweis Egyetemen

A tábornokok vesztegetési perének 17 vádlottja közül ketten vonulnak börtönbe

A tábornokok vesztegetési perének 17 vádlottja közül ketten vonulnak börtönbe

A kínai elnök a koronavírusról: A legsúlyosabb vészhelyzet

A kínai elnök a koronavírusról: A legsúlyosabb vészhelyzet