szerző:
Népszabadság Online
Tetszett a cikk?

A korábbi, Dunántúlon megtartott gyakorlat után, az elmúlt napokban a Hajdú-Bihar megyei Tetétlen mellett is szimulált - madárinfluenza által okozott - vészhelyzetben próbálták ki intézkedési készültségüket a szakemberek. Az FVM állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrzési főosztálya szervezte a járványvédelmi gyakorlatot hat tiszántúli megye hatósági állatorvosainak.

A gyakorlat azzal kezdődött, hogy a hajdú-bihari szakemberek a kabai városházán közel egy órán át ismertették kollégáikkal, hogy milyen teendőket kell elvégezniük, ha valahol a fertőzés gyanújával találkoznak - írja a Népszabdság.

Például egy madárinfluenza-gyanús esetről való bejelentéskor a hatósági állatorvosoknak azonnal ki kell szállniuk a helyszínre, és haladéktalanul meg kell kezdeniük a vizsgálatokat. Ezzel egy időben korlátozó intézkedéseket vezetnek be, és megkezdik a járványügyi nyomozást.

Az elhullott állatokat felboncolják, és mintát küldenek belőlük a járványügyi laboratóriumba. Pozitív eredmény esetén megalakítják a járványügyi központot, az illetékes főállatorvos elrendeli a baromfiállomány és a helyszínről származó fertőzésgyanús termékek, például a tojások megsemmisítését. Elvégzik a terület fertőtlenítését. Az intézkedők feladatai közé tartoznak a gazdák kártalanításával kapcsolatos teendők is.

A Hajdú-Bihar Megyei Állategészségügyi Állomás igazgatója, Barta János elmondta: már a madárinfluenza-veszélyről szóló hírek előtt is rendszeresen végeztek vizsgálatokat. Az eddigi 1800 vizsgálat egyike sem mutatta ki a betegség kórokozóját.

Ennek ellenére a szakemberek felkészültek a vírus megjelenésére is. Erről adtak bizonyságot a szimuláción, amelyre egy nagyüzem telepén került sor. A helyszín kiválasztásában döntő szerepet játszott, hogy Magyarországon Hajdú-Biharban tenyésztik a legtöbb baromfit: a megyében 28 milliós, 15 milliárd forintot érő állományt tartanak számon.

A gyakorlat során a szakemberek fölboncoltak egy elhullott csirkét, több élő állatból vért vettek, és a veszélyeztetett állomány elpusztításának technikáját is gyakorolták. Ennek során kétféle módszert alkalmaztak. Az egyik esetében egy nagy befogadóképességű, üres csirkeólba tartálykocsiból - csövön - ipari szén-dioxidot vezettek, így szimulálták a fertőzött állatok elaltatását. A másik esetben háztáji mennyiségű - mintegy kétszáz - állatot pusztítottak el egy zárt terű járműben az odajuttatott szén-dioxid és argongáz keverékével.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Madárinfluenza-fertőzés már Japánban is

Madárinfluenza-fertőzés jeleit fedezték fel a japán hatóságok a távol-keleti ország északi részén egy baromfitelepen, ahol emiatt óvintézkedésként 82 ezer szárnyast terveznek levágni - közölték hétfőn a helyi hatóságok. Romániában mindeközben újabb két helyen találtak vírussal fetőzött madártetemeket, Thaiföldön pedig a fertőzés újabb gócpontjait fedezték fel.

Nemzetközi gazdaság

Üzlet a madárinfluenzából

Miközben világszerte nő a madárinfluenza miatti pánik, a betegség ellen leghatékonyabbnak kikiáltott szer gyártója, a svájci Roche - amely kilenc éve jó érzékkel vette meg az állítólagos csodakészítmény licencét egy amerikai biotechnológiai cégtől - nem győzi a megrendelések teljesítését.