szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor kanyart emlegetett, de a visszakanyarodás programját hirdette meg - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője vasárnap Orbán Viktor évértékelő beszédéről. Kuncze Gábor a Mónika-show-t emlegette.

Lendvai Ildikó Orbán egyik hasonlatára utalt, amely arról szólt, hogy a jelenlegi kormány olyan sofőrre emlékeztet, aki látja, hogy kanyar közelít, de egyenesen akarna tovább menni.

A szocialisták frakcióvezetője úgy fogalmazott: "A megszokott politikai show-műsort láthattuk, régi viccekkel, de néhány új szereplővel. Új valóban csak az volt - és ez sem örvendetes -, hogy megalázó politikai statisztaszerepben megszólaltattak néhány választót, akiknek problémáit aztán Orbán Viktor a színpadon kézrátétellel azonnal gyógyította".
   
Véleménye szerint az értékelés inkább "a Magyar Vizsla színpadi változatát jelentette, sok luxusozással, a szokásos hamis számokkal és a szokásos felelőtlen ígéretekkel". 
    
"Az igazi veszély azonban az volt, hogy Orbán Viktor kanyarról beszélt, de valójában a visszakanyarodás programját hirdette meg az ország számára" jelentette ki.
   
Magyarázatként hozzátette, hogy Orbán Viktor megígérte a visszakanyarodást a korábbi igazságtalan lakástámogatási rendszerhez, amelyben egy 60 milliós lakás építéséhez lehetett mások adójából havi 190 ezer forint támogatást kapni, de a fiatalok nem kaphattak félszocpolt egy használt lakás vásárlásához.
  
Hozzátette: "és egészen ijesztő visszakanyarodást láttunk abban az értelemben is, hogy egy magyar politikus, színpadról azt mondta egy roma embernek, hogy azt ő elképzelhetőnek tartja, hogy bizonyos településeken, ha ott úgy tartják jónak, külön osztályba járjanak a roma gyerekek és a nem roma gyerekek". Ez a valódi veszély - hangsúlyozta. 
   
Orbán Viktor vasárnapi beszéde nem évértékelés vagy programadás volt, hanem luxusígéreteket tartalmazott - mondta Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke.
   
"Én nem láttam évértékelést, sem programadást. Láttam egy Mónika-show-t, ahol állandóan elfogtak egy-egy levelet, ezeket a leveleket Orbán Viktor píárosai írták. Az egésznek volt egy nagyon hazug, művi beállítása" - közölte a szabad demokrata pártelnök.
   
Hozzátette ugyanakkor, hogy a beszédben Orbán Viktor valós társadalmi problémákat vetett fel.
   
"Megjegyzem, ennél sajnos több probléma van a magyar társadalomban, ezekkel nem foglalkozott" - mondta. Hozzátette, hogy a Fidesz elnöke azokra a gondokra sem adott valós megoldásokat, amelyekre kitért, hanem azt tette, amit eddig mindig: "ígért, ígért, ígért, többnyire teljesíthetetlen ígéreteket".
   
Mint mondta, Orbán Viktor beszéde "az ígéretek luxusát", luxusígéreteket tartalmazott. "Úgy látszik, ígéretekben egyelőre nagyon jók vagyunk" - fűzte hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Itthon

Orbán ma évértékel

Ma mondja el szokásossá vált évértékelő beszédét Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Budapesten, "országértékelő beszélgetéseinek" zárásaként.

MTI/hvg.hu Itthon

Orbán kitart az ígéretek mellett

"A következő kormánynak a szolidaritás kormányának kell lennie" - jelentette ki a korábban hangoztatott "új állammal" kapcsolatban évértékelő beszéde végén Orbán Viktor a Fidesz elnöke. Sorra vette az elmúlt hetekben már nyilvánosságra hozott elképzeléseket és ígéreteket s felvonultatta országos körútjának több "civil" szereplőjét is.