szerző:
MTI

A Fidesz választ vár Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől arra, hogyan fordulhat elő, hogy a kormány adminisztratív eszközökkel kívánja meggátolni a munkanélküliségi adatok nyilvánosságra kerülését - mondta Révész Máriusz, az ellenzéki párt szóvivője.

Batiz András kormányszóvivő szerint a Révész Máriusz kérdése komolytalan, hiszen azokra az adatokra, amelyek eltitkolásával a kormányt vádolja, legutóbbi hirdetésében éppen a Fidesz hivatkozik. A kormányszóvívő úgy értékeli, hogy a mai felvetéssel - éppen úgy, ahogy a munkanélküliséggel kapcsolatos adatok tálalása kapcsán – a Fidesz félre akarja vezetni a közvéleményt.

Révész Máriusz, aki bemutatta a Munkaügyi Minisztériumközigazgatási államtitkárának a megyei munkaügyi hivatalok igazgatóihoz írt levelét, úgy fogalmazott: "kiderült, hogy a munkanélküliségi adatokat cenzúrázzák Magyarországon".

A levélben többek között az szerepel: "Egyáltalán nem javasoljuk a regisztrált munkanélküliségi ráta közlését, mert az adat módszertanilag aggályos, nehezen értelmezhető, összehasonlításra alkalmatlan, ezért félrevezető". 

Héthy Lajos államtitkár a levélben azt kéri a hivataligazgatóktól, hogy a megyei munkaerőpiaci információkat minden esetben a Központi Statisztikai Hivatal(KSH) havi munkaerőpiaci adatainak közzétételét követően bocsássák a sajtó rendelkezésére.

A Fidesz szóvívője szerint a "cenzúrázás" egyáltalán nem véletlen, hiszen a kormány négy év alatt sikertelen volt a munkanélküliség megfékezésében, ezért akarja eltitkolni a valós adatokat. Az MSZP-SZDSZ-kormány időszaka alatt 5,7 százalékról, 7,3 százalékra nőtt a munkanélküliség, és csak Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején 60 ezerrel lett több az állástalanok száma - tette hozzá.

Batiz András kormányszóvivő az elhangzottakra reagálva azt mondta: nem érti Révész Máriusz hevességét, hiszen a Fidesz előszeretettel hivatkozik saját hirdetéseiben is a Foglalkoztatási Hivatal adataira, amelyeket  ezek szerint senki nem titkolt el előle.

A hivatkozott levélben nem cenzúrázási kísérletről van szó, hanem arról, hogy a Foglalkoztatási Hivatal és a Központi Statisztikai Hivatal adatait együtt érdemes kezelni ahhoz, hogy helyesen lehessen értelmezni a bonyolult munkaerőpiaci adatokat - hangsúlyozta Batiz.

Míg a KSH az Európai Unió szabályainak megfelelően tájékoztat a munkanélküliek számáról, a Foglalkoztatási Hivatal mindenkit regisztrál, aki akár csak egy továbbképzésen is részt vesz. Az együtt kezelt adatokból kiderül, hogy ma csaknem 80 ezerrel több embernek van munkája, mint 2002-ben, és további 80 ezerrel vannak többen azok, aki munkahely reményében álláskeresésre jelentkeznek - fűzte hozzá a kormányszóvívő.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Karrier

Nőtt a munkanélküliség az euróövezetben

Az euróövezetben decemberben átlagosan 8,4 százalékra nőtt a munkanélküliek aránya a novemberi 8,3 százalékról, miután sokáig változatlan volt, közölték az EU statisztikai hivatalában szerdán.

MTI Karrier

Csökkent a pályakezdő munkanélküliek száma

A Foglalkoztatási Hivatal adatai szerint 2005. szeptembere és decembere között 20 százalékkal - 50 ezerről 39 ezerre - csökkent a munkanélküli pályakezdők száma - közölte Batiz András kormányszóvivő.

MTI Karrier

Kevesebb munkanélküli kérte regisztrációját

A múlt év novemberében – októberhez képest – 10 ezerrel, az egy évvel korábbihoz képest 8200-al kevesebben kérték munkanélküliként való regisztrációjukat – derül ki a Foglalkoztatási Hivatal statisztikájából.

Súlyos vereséget szenvedett Theresa May a brit parlamentben, kérdéses, mi lesz a Brexittel

Súlyos vereséget szenvedett Theresa May a brit parlamentben, kérdéses, mi lesz a Brexittel

Van egy ország, ahol négyszeresére emelték a minimálbért, de így sincs minek örülni

Van egy ország, ahol négyszeresére emelték a minimálbért, de így sincs minek örülni

Sokba kerülhet az országnak Macron engedékenysége a túlóraszabályok ügyében

Sokba kerülhet az országnak Macron engedékenysége a túlóraszabályok ügyében

Elkészült a világ legnagyobb O1G-je

Elkészült a világ legnagyobb O1G-je

Újra megnyitottak néhány átkelőt a magyar–osztrák határon

Újra megnyitottak néhány átkelőt a magyar–osztrák határon

Elfelejthetik a kiegészítő támogatást a falvak, amelyek nem tudnak elég adót beszedni

Elfelejthetik a kiegészítő támogatást a falvak, amelyek nem tudnak elég adót beszedni