szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Eddig mintegy 3,9 milliárd forintot fordítottak az árvízvédelmi munkálatokra, míg a védművekben, az épületekben és az egyéb infrastruktúrában keletkezett károk felmérése csak a víz levonulása után kezdődhet meg – mondta el Varga Miklós, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára.

Az árvízvédelmi készültségben lévő védvonalak hossza az állami védműveken 2838 kilométer, Budapesten 84 kilométer töltésen van készültség. Ezek az adatok érdemben nem változtak az előző napiakhoz viszonyítva, csupán a Hernádon lehetett megszüntetni a készültséget. A helyettes államtitkár közölte, hogy csak az elmúlt 24 órában 318 millió forint volt az árvízvédekezés becsült költsége, a védekezésben 7892 ember dolgozott 1448 géppel és szállítóeszközzel.

A Duna vízállása Budapestnél szombat reggel 783 centiméter volt, a tetőzés jelenleg Bajánál tart, míg a Tiszán most Tokaj térségében tetőzik az árhullám. A Közép-Tiszán, ahol 970 centiméteres árhullámot jeleznek előre, 990 centiméteres vízálláshoz erősítik meg a kiegészítő védműveket.

Varga Miklós elmondta, hogy a Duna vízgyűjtő területén még mintegy két köbkilométernyi hó van, a Tisza vízgyűjtőjén pedig 1,3 köbkilométernyi hó halmozódott fel. A hegyekben melegszik az idő, így mind magasabb területeken kezdődik meg az olvadás. Az Alpokban és a Kárpátokban a jövő hét elején az északnyugati területek kivételével mindenhol már 2000-2500 méter között kezd olvadni a hó, ezt követően hidegebb időjárás várható, valószínűleg 1500 méter alatt lesz csak nulla fokot meghaladó hőmérséklet. Varga Miklós szerint a hó jelentősebb olvadása május végén várható újra, akkor lesz újra érezhető hatása, ami a folyók vízszintemelkedésével jár.

Az elmúlt 24 órában Magyarország területén nem volt jelentős csapadék, mindössze a keleti vízgyűjtőterületeken, a Maros völgyében mértek 2-7 millimétert, ami újabb árhullámot indíthat el a Tiszán. A Duna völgyében viszont nem kell újabb árhullámra számítani – vélekedett a helyettes államtitkár.

Az ismertetett adatok szerint Szolnoknál 808 centimétert mértek szombat reggel a Tiszán, ami 8 centiméterrel meghaladta a harmadfokú készültségi szintet. A Bodrog vízszintje az alsó szakaszon stagnál, a határszelvényben már apad, igaz nagyon lassan. A Felső-Tiszán és a Szamoson ismét egy kisebb árhullám vonul le, ami lényeges vízszintemelkedést nem okoz, de lassítja az apadás ütemét.

A Balaton vízállása 113 centiméter. A Sió alsó szakaszán és a dunai árvízkapu környezetében kialakult ár- és belvízhelyzet miatt a Siófoki zsilipet zárva tartják, szünetel a vízleeresztés. A Velencei-tó vízállása 168 centiméter, ebből a tóból sem eresztenek most le vizet.

A Duna Komárom és Tass közötti szakaszán, illetve az Ipoly torkolati szakaszán, mintegy 158 kilométer hosszon, továbbá Budapestnél 84 kilométeren továbbra is rendkívüli védekezési fokozat van érvényben.

Harmadfokú a készültség a Dunán a szigetközi alsó szakaszán, Tass alatt a bal parton az országhatárig, a Tiszán Tokaj és Csongrád között, a Zagyván Szolnok és Újszász között, a Taktán, a Lónyay-főcsatornán, a Bodrogon, a Hármas-Körösön, a Hortobágy-Berettyón, valamint a Berettyó és Sebes-Körös alsó szakaszán van, ez összesen 1423 kilométernyi védvonalat érint. Másodfokú készültséget tartanak 748 kilométer védvonalon, míg elsőfokú van érvényben 509 kilométer hosszon.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs tájékoztatása szerint belvízvédelmi készültség 69 szakaszon van érvényben, ebből 19 szakaszon elsőfokon, 46 szakaszon másodfokon és négy szakaszon harmadfokú a védekezés. Az elöntött terület nagysága péntekhez képest nem változott, továbbra is 175 ezer hektár, ebből 86 ezer hektár a bevetett szántó.

Az elmúlt 24 órában 168 szivattyútelep és 11 szállítható szivattyú üzemelt másodpercenként 297 köbméteres kapacitással. A szivattyúk összesen 18,7 millió köbméter vizet emeltek át a befogadó vizfolyásokba. A természetes lejtést kihasználva 3 millió köbméter belvizet vezettek el.

A belvízi védekezésben 774 fő vett részt, a munkálatokhoz 308 gépkocsit és 44 munkagépet vettek igénybe. A 93 tározóban 152 millió köbméter belvizet fogtak fel, a tározókban még 61 millió köbméter szabad kapacitás van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Segélyvonalon adakozhatunk az árvízkárosultak javára

Április 7-én 0 órától egy hónapon keresztül a 1749-es segélyvonalon hívásonként, illetve SMS-enként 200 forinttal támogathatják a Magyar Telekom (T-Com, T-Mobile), a Pannon és a Vodafone ügyfelei az árvíz és belvíz károsultjait.

MTI Itthon

A Közép-Tisza-vidéken harmadfokú az árvízvédelmi készültség

A Tisza középső szakaszán mindkét parton harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el szombattól, Szolnoknál a vízállás már 800 centiméter feletti értéket mutat, a tetőzés 970 centiméter körül várható – közölte Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője. Varga László szerint az igazgatóság teljes területén összesen 531,1 kilométer hosszon védekeznek harmadfokon.

Már csőben van a Huawei P50 – nagy kérdés, mi lesz rajta

Már csőben van a Huawei P50 – nagy kérdés, mi lesz rajta

Elvesztette magánvagyon jellegét: tíz éve volt a nagy nyugdíjlenyúlás

Elvesztette magánvagyon jellegét: tíz éve volt a nagy nyugdíjlenyúlás

Borult marad az ég, az ország néhány helyén havazhat is

Borult marad az ég, az ország néhány helyén havazhat is