szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormány elindította az árvíz elleni védelmet szolgáló Duna-programot, amelynek előkészítésre az idén 662 millió forint jut, s végül összesen 17-18 milliárd forintba kerül majd – mondta Persányi Miklós.

A Duna-program megvalósításának tényleges munkája jövőre indulhat el – közölte a környezetvédelmi és vízügyi miniszter. A program az állami fővédművek kiépítését célozza, hogy a mostanihoz hasonló nagy árhullámok alkalmával is biztonságban lehessenek az emberek és az értékek.

Az elvégzendő feladatok közé tartozik például a két táti patak torkolatánál a partok rendezése, Suránynál a 6,5 kilométer hosszú töltés megerősítése és a szentendrei állandó töltés kiépítése a kaszinó közelében. Ez utóbbi, 270 millió forintos költséget kívánó, s részben az Európai Unió anyagi támogatását is elnyert munka már meg is kezdődött.

A Dunakanyarban elmúlt az árvíz veszélye, az érintett önkormányzatok megkapták a kért állami pénzeket, a károsultak pedig az egyszeri segélyeket – mondta a miniszter. Most az árhullám Újvidéket és Belgrádot fenyegeti, ami a hazai viszonyokra is kedvezőtlen hatással van. A magas vízszint ugyanis lassítja a Tisza lefolyását és ezért több településen, mint például Szegeden a védelem további megerősítése szükséges – hívta fel a figyelmet Persányi Miklós.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

860 centiméteren a Duna, a vízszint tovább emelkedik

Elérte az előre jelzett maximális magasságot, a 860 centimétert a Duna vízszintje Budapestnél kedden délután négy órakor, a vízszint azonban tovább emelkedik - közölte Grafjódi Gabriella, a Fővárosi Polgári Védelem sajtóreferense.

Ungváry Krisztián Itthon

Bátánál még emelkedik a Duna

Bátánál is tetőzésközeli állapotban van a Duna, de az éjszaka folyamán is emelkedett 1 centiméterrel a vízszint – közölte a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szombaton reggel.

MTI Itthon

Tetőzött a Tisza Tiszabercelnél, apad a Duna

Tetőzött a Tisza Tiszabercelnél, a folyóba torkolló Lónyai-főcsatorna vízszintje viszont tovább emelkedik és az átázott töltések mellett fokozódik a vízszivárgás, a Duna vízállása 813 centiméter Budapestnél, fél méterrel alacsonyabb a tetőzés óta. Közben az árvíz-sújtotta településeknek újabb soron kívüli támogatást utal a Belügyminisztérium.

MTI Itthon

Budapesten csúcsot döntött a Duna

A Vigadó térnél elérte a 848 centiméteres rekordmagasságot a Duna Budapestnél az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság honlapján közzétett adatok szerint.

Egy új randiappban fotók helyett hang alapján dönthetünk

Egy új randiappban fotók helyett hang alapján dönthetünk

Barnier Londonban: Továbbra is fennállnak a jelentős nézetkülönbségek a Brexit ügyében

Barnier Londonban: Továbbra is fennállnak a jelentős nézetkülönbségek a Brexit ügyében

„Tökéletes digitális oktatatást lehet csinálni akár eszköz nélkül is”

„Tökéletes digitális oktatatást lehet csinálni akár eszköz nélkül is”