szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 68. évében elhunyt Nagy Lajos nyugalmazott vezérőrnagy, a Magyar Köztársaság Nemzetbiztonsági Hivatalának első vezetője.

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) közleménye szerint a tábornok április 16-án halt meg. Az NBH Nagy Lajos vezérőrnagyot saját halottjának tekinti. A gyászszertartás helyét és időpontját később közlik.

Nagy Lajos a sorkatonai szolgálat letöltése után segédművezetőként dolgozott a Hazai Fésűsfonó és Szövőgyárban. 1962 tavaszán a Belügyminisztériumban kezdett dolgozni, elvégezte a belügyi akadémiát, majd az idegen nyelvi főiskolán tanult tovább. Hírszerző tisztként Vietnamtól Svédországon át az Egyesült Államokig járta a világot. Később a hírszerzés biztonsági szolgálatának lett a vezetője.

A kormány 1990. június 1-jén a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának nevezte ki az 51 éves Nagy Lajost, aki a megelőző hónapokban mint elnök irányította az úgynevezett Duna-gate botrány után átszervezett szolgálatot.

A kormány 1990. szeptember 10-ével mentette fel tisztségéből Nagy Lajost, nyugállományba helyezése miatt. Ezután magánnyomozóként dolgozott. Nyugállományú vezérőrnaggyá léptették elő 2005 februárjában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatalmasat nőtt a gyógyszertárak forgalma november elején

Hatalmasat nőtt a gyógyszertárak forgalma november elején

Így forgatja fel Afrika szarvát egy Nobel-békedíjas

Így forgatja fel Afrika szarvát egy Nobel-békedíjas

Túl kiváncsi volt az amerikai kémrepülő - üzenték az oroszok egy Szu-27-essel

Túl kiváncsi volt az amerikai kémrepülő - üzenték az oroszok egy Szu-27-essel