szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Parlament elé vonulhatnak a fegyveres és rendvédelmi dolgozók október 14-én, ha a kormány nem teljesíti szakszervezeteik követeléseit - jelentette be Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke.

Kónya Péter hangsúlyozta, hogy az érdekvédelmi szövetség tagjai egységes állásfoglalást fogadtak el arról, hogy utcára vonulnak, ha szeptember 28-i rendkívüli küldöttgyűlésükig nem születik megállapodás a kormány és a szakszervezetek között.

„Egy olyan különleges közszolgálatot ellátó szférában, mint a fegyveres és rendvédelmi szférában, ahol a kollégáinknak életük árán, illetve életük kockáztatásával is végre kell hajtaniuk a feladataikat, megengedhetetlen, hogy a kormány ilyen intézkedéseket tervezzen" - mondta Kónya Péter.

Ha a kormány ragaszkodik az elképzeléseihez az rendkívül nagy pályaelhagyáshoz vezethet, ez azt eredményezheti, hogy meggyengül a rendőrség, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem és a honvédség, így pedig sérülhet az állampolgárok biztonsághoz való alapvető joga - tette hozzá a FRDÉSZ képviselője.

A fegyveres testületeknél dolgozókat nemcsak a munkavállalókat általánosan érintő megszorítások és a közszféra tervezett bérbefagyasztása érintené, de az egyenruhások szolgálati nyugdíjrendszere is megváltozna - tette hozzá Kóny Péter. 

Követeléseik között szerepel, hogy az államreform bizottság az Országgyűlésen keresztül határozza meg milyen feladatokat vár el a fegyveres testületektől, majd biztosítsa az ezekhez szükséges létszámot és pénzt. Az egyenruhások szakszervezetei azt is szeretnék elérni, kapjanak garanciákat arra, hogy ne csökkenjen bérük reálértéke a következő években, az ország költségvetési egyensúlyának helyreállítását követően fizetésük zárkózzon fel az uniós átlaghoz.

Amennyiben az október 14-i figyelmeztető demonstrációjuk nem jár eredménnyel, október 28-án csatlakoznak a Liga Szakszervezetek által meghirdetett tömegtüntetéshez - közölte a FRDÉSZ képviselője. Magyarországon mintegy nyolcvanezer fegyveres és rendvédelmi dolgozó van, felük tagja valamelyik érdekvédelmi szervezetnek. A FRDÉSZ-nek tagja egyebek mellett a Független Rendőr Szakszervezet, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete, a Honvédszakszervezet, a Nemzetbiztonsági Hivatal Érdekképviseleti Szervezete, a Polgár Védelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége, valamint a Vám- és Pénzügyőrség Független Szakszervezete.

A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége által korábban létrehozott Országos Demonstrációs Bizottság szeptember elején döntött arról, hogy 2006. október 28-ára országos tiltakozó akciót hirdet a Kossuth térre, a Parlament előtti területre. Az érdekvédelmi szövetség azért döntött a tüntetés mellett, mert korábbi követeléseik közül egy sem teljesült, és értékelésük szerint a kormány számos területen további megszorító intézkedésekkel fenyegeti a társadalmat. Szeptember 21-én a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) is a fővárosban, a Kossuth téren tartja demonstrációját a tandíj ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Tandíjellenes tüntetést szerveznek Szegeden is

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szeptember 21-ére, a fővárosi Kossuth térre meghirdetett tandíj ellenes demonstrációja előtt hasonló tüntetést szerveznek Szegeden.

euractiv/hvg.hu Itthon

Tandíjellenes tüntetések országszerte

Az ország több nagyvárosában, így Szegeden, Pécsett és Debrecenben is tiltakozó tüntetéseket szerveznek a hallgatók a tandíj ellen a fővárosban jövő csütörtökön tartandó Kossuth téri demonstráció mellett - közölték a HÖOK tisztségviselői sajtótájékoztatón, melyen a tüntetésre készült szórólapokat is bemutatták.

MTI Itthon

Ezerötszázan utaznak a tüntetésre a legnagyobb egyetemről

Az országos mellett egy helyi tandíjellenes demonstrációra is készül a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata (PTE EHÖK) a baranyai megyeszékhelyen – jelentette be az érdekképviselet elnöke csütörtökön Pécsett, sajtótájékoztatón.

Járványügyi szakértő a nyitásról: Most egy kis türelem nagy nyereséget hozhat

Járványügyi szakértő a nyitásról: Most egy kis türelem nagy nyereséget hozhat

Állítólag az arcmaszk miatt verekedett össze két ember egy csepeli buszon

Állítólag az arcmaszk miatt verekedett össze két ember egy csepeli buszon

Csányi szerinte az Eb-t még nem veszélyezteti a Szuperliga

Csányi szerinte az Eb-t még nem veszélyezteti a Szuperliga