szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Továbbra sem szűnt meg a költségvetési kozmetikázás - derül ki egy szeptember közepén megjelent közbeszerzési felhívásból – írja a Népszabadság. A kormány ugyan azt vállalta a Brüsszelben már-már elfogadott konvergenciaprogramban, hogy ezentúl a valós folyamatoknak megfelelő költségvetési számokat mutatja be, de a lap értesülései szerint ez mégsem így lesz.

Eddi megfelelő trükköket alkalmazva kiadásokat nem tüntettek fel az elszámolásokban, így az államháztartás hiányát és adósságát kisebbnek láttatták a valóságosnál. A legismertebb - és legkorábbi - mutatvány az autópálya-építések árának eltüntetése. Előbb az Orbán-kabinet próbálta a Magyar Fejlesztési Bankon át kipakolni ezt a tételt a büdzséből, majd a Gyurcsány-kormány próbálkozott hasonlóval az elmúlt másfél évben. Egyik sem vált be: az évi 200-300 milliárdos kiadást nem lehetett az uniós statisztikusok és az elemzők szeme elől egyszerűen elvarázsolni – vázolja a lap.

A napilap példaként hozza, hogy legutóbb, hogy a kancellária 20-28 ezer speciális, a készenléti szervek - rendőrség, határőrség, mentők, tűzoltók, katasztrófavédelem - által használható új Tetra rádió-készülék és 23-32 ezer ezekhez készített tartozék beszerzésére írt ki pályázatot. De a kabinet, ahelyett hogy egyszerűen megvenné a rádiókat, inkább részletfizetésben gondolkodik, így a költségek csak 3 év alatt jelentkeznek (ennyi a meghirdetett futamidő), és nem az idei büdzsében. Valójában azonban ezt így nem lehetne elszámolni: a Gripen-beszerzés mutatta meg, hogy bármilyen rafinált szerződés, tartós bérleti konstrukció esetén az EU azonnal rendes bevásárlássá minősíti az akciót, ha csak felmerül az állami tulajdonlás lehetősége – írja a lap, amely figyelmeztet, hogy ezt valószínűleg ezt így nem lehet megtenni, így feleslegesen fizeti ki az állam a több tízmilliós lízingdíjat.

A lap szerint egy másik konstrukció kevésbé lenne megterhelő a költségvetés számára. A költségvetést kímélhetné, ha az állam a szolgáltatótól kérne készülékeket, és azok ára a szolgáltatási díjba beépítve jelenne meg – olvasható a Népszabadságban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Brüsszel támogatja a konvergenciaprogramot

Az Európai Bizottság támogatja a magyar középtávú kiigazítási programot annak várható kockázatai ellenére is - derül ki abból a szövegtervezetből, amihez a Reuters hozzájutott.

hvg.hu Gazdaság

Nincs összhangban az NFT a konvergencia programmal

Alkotmányellenesnek tartja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) az elvárt adó, s a dupla minimálbér bevezetését, ezért arra kérik Alkotmánybíróságot, hogy vizsgálja fölül a Gyurcsány-csomag egyes elemeit. A VOSZ továbbá hiányolja az összhangot a Nemzeti Fejlesztési Terv és a konvergenciaprogram között.

MTI Gazdaság

Elfogadták a konvergenciaprogramot

Elfogadta az Európai Bizottság a magyar konvergenciaprogramot keddi strasbourgi ülésén, de leszögezte, hogy annak szigorú végrehajtása kulcsfontosságú a célok teljesítéséhez.

Magyarország rendezi a 2027-es kézilabda-világbajnokságot

Magyarország rendezi a 2027-es kézilabda-világbajnokságot

Ez a kamarakoncert kuriózum idehaza

Ez a kamarakoncert kuriózum idehaza

Elhalasztották a budapesti közép-európai divathetet a koronavírus miatt

Elhalasztották a budapesti közép-európai divathetet a koronavírus miatt