szerző:
MTI

A Fidesz számára elfogadhatatlan, hogy a kormány az önkormányzatoktól forrásokat akar elvonni, és az otthontámogatás helyett ingatlanadót akar bevezetni - mondta Varga Mihály, a Fidesz gazdaságpolitikusa.

Szeptemberben jött ki az a tervezési anyag, amely az idei 820 milliárd forintot állami támogatás után jövőre nominálisan is csak 770 milliárd forintos támogatást biztosítana az önkormányzatoknak - mondta Varga Mihály a Fidesz-frakció Lakiteleki Népfőiskolán tartott kétnapos tanácskozásán.
 
A gazdaságpolitikus elfogadhatatlannak tartja, hogy miközben a kormány nem tervezi az önkormányzatok feladatainak csökkentését, ennek ellenére jövőre kevesebb forrást kíván biztosítani. "Nehezményezzük azt, hogy a napvilágra került hangfelvételek alapján, a csökkenő forrásokat a kormány politikai szempontok alapján kívánja elosztani" - fűzte hozzá.
 
Varga Mihály kiemelte, a frakció egységesen állást foglalt abban, hogy a Fidesz semmilyen formában nem támogatja az ingatlanadó bevezetését, mert nem tudnak elfogadni olyan adóterhet, olyan kezdeményezést a kormány részéről, amely a magyar lakosság terheit tovább növelné. 

Magyarországon igen nagy a saját lakástulajdonnal rendelkezők aránya, az Európai Unióban a legnagyobb, ami azt jelenti, hogy a magyar lakosság ragaszkodik egyfajta biztonságérzethez. "Nem támogatjuk azért sem ezt a kormányzati kezdeményezést, mert nem gondoljuk, hogy otthonteremtési program helyett a kormányzatnak egy ellehetetlenítő programot kell végigvinnie" - ismertette a frakció által egységesen képviselt álláspontot.
 
Varga Mihály beszélt arról, hogy a frakcióülésen megvitatták azt, ha a jelenlegi elképzeléseket fogja végrehajtani a Gyurcsány-kormány, akkor 2007 nem lesz könnyű éve Magyarországnak. A jelenlegi ismereteik szerint a kormány következő évi költségvetése a megszorító lépések sorozatát fogja jelenteni a magyar lakosság számára. Emlékeztetett arra, hogy már ebben az esztendőben is több ilyen lépés történt; az első Gyurcsány-csomag után második Gyurcsány-csomagot is benyújtottak.
 
Felhívta a figyelmet arra, hogy a konvergenciaprogramot igazából a harmadik Gyurcsány-csomagnak lehet tekinteni, amely sorra, rendre olyan intézkedéseket javasolt az Országgyűlés számára - és olyan kormányzati intézkedéseket hozott -, amelyek tovább növelték a magyar lakosság és a magyar vállalkozók terheit.
 
Megdöbbentőnek nevezete, hogy a Bokros-csomag után ismét csökken a magyar dolgozók fizetése, amellyel a szeptemberi fizetések októberi kifizetésénél már szembesülhetett a munkavállalók jelentős többsége. A Fidesz továbbra is kitart amellett, hogy olyan gazdaságpolitikára van szükség, amely több beruházást és több munkahelyet hoz létre, és nem növeli a vállalkozások és a munkavállalók terheit. 
 
"Ebben a helyzetben még hangsúlyosabbá kell tenni a Fidesz gazdaságpolitikai felvetését, hogy a hitelesség visszaállítása, az államháztartási konszolidáció, a versenyképesség javítása, valamint egy társadalmi konszenzus az euró bevezetésének ügyében elkerülhetetlen" - tette hozzá. 
 
Az MTI információi szerint a pénteken kezdődött és szombaton délben befejeződött frakcióülésről Orbán Viktor szombaton reggel távozott.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Veres: ingatlanadó, legkorábban 2008-ban

Az Országgyűlésnek elfogadásra ajánlott adótörvények által 2008-ra a GDP arányos államháztartási hiány 3-3,5 százalékra csökken, így Magyarország szabadon eldöntheti, hogy mikor csatlakozik az euró övezethez – mondta a pénzügyminiszter.

MTI Itthon

Változik a jövedéki adó, ingatlanadót vezetnek be

A kormány javaslata szerint 2006. szeptembertől a cigaretta jövedéki adója 5,7 százalékkal, a bor kivételével a szesztartalmú italoké pedig 7 százalékkal emelkedik - jelentette be Gyurcsány Ferenc kormányfő az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) szombati ülésén Budapesten.

MTI/hvg.hu Itthon

Senkit nem kímél az ingatlanadó?

Minden ingatlant megadóztat a kormány 2008-tól – derül ki a Magyar Nemzet birtokába került pénzügyminisztériumi tervezetből. A Pénzügyminisztérium sajtóosztálya szerint még nincs döntés az ingatlanadó részleteiről.

MTI Gazdaság

Surányi: évi 0,25-1 százalék között lehetne az ingatlanadó

Adóreform, illetve az adóterhek csökkentése elképzelhetetlen, ha a személyi jövedelemadó (szja) rendszeréből nem veszik ki az oda nem illő kedvezményeket és szociális támogatásokat - jelentette ki Bokros Lajos és Surányi György a Pénzügykutató és az Allianz Hungária Adózás és verseny című csütörtöki konferenciáján.

Ismét bizonyítania kell állításait a lúgos orvos áldozatának

Ismét bizonyítania kell állításait a lúgos orvos áldozatának

Az Emmi ígéri: a fogászatok idén is megkapják az ígért támogatást

Az Emmi ígéri: a fogászatok idén is megkapják az ígért támogatást

Tudjon róla: csak egyfajta töltővel lehet majd tölteni a mobilokat az EU-ban

Tudjon róla: csak egyfajta töltővel lehet majd tölteni a mobilokat az EU-ban

Doku360: "Az életemnek volt két fele, ami fallal elválasztottam"

Doku360: "Az életemnek volt két fele, ami fallal elválasztottam"

Csillagot vesztett Paul Bocuse legendás étterme

Csillagot vesztett Paul Bocuse legendás étterme

12 milliárd lopott jelszót árult egy holland fiatal

12 milliárd lopott jelszót árult egy holland fiatal