szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Minthogy a Fidesz ezt mindmáig nem tette meg intézményesen, a Fiatal Baloldal (FIB) felszólítja a legnagyobb ellenzéki párt politikusait, országgyűlési képviselőit, hogy akár egyenként, magánemberként határolódjanak el a Jobbik által bejelentett, "deklaráltan félkatonai" Magyar Gárdától. A Fidesz alkotmányos jogokre hivatkozva hárít.

Varga László szocialista országgyűlési képviselő, a FIB elnöke közölte felhívta a figyelmet az idén tavasszal Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kezdeményezésére született zéró tolerancia kiáltványra, amelyet valamennyi fideszes parlamenti képviselő - köztük Orbán Viktor pártelnök - aláírt.

Varga László idézte a kiáltványt: "nem vállalunk közösséget szélsőséges egyénekkel és csoportokkal. Elhatárolódunk az antiszemita és rasszista megnyilvánulások minden formájától. Nem támogatjuk semmilyen formában sem azokat, akik erősítik a gyűlöletkeltést, a kirekesztést és a bűnbakkereső agressziót".

A szocialista politikus szélsőjobboldali veszélyt lát a Magyar Gárda létrehozásában, amely álláspontja szerint deklaráltan félkatonai, a nemzeti elkötelezettségű és szélsőjobboldali fiatalokat megcélzó szervezet, amelyet a Jobbik a kötelező sorkatonai szolgálat eltörlésével és a magyar fiatalság honvédelemre való alkalmatlanságával indokolt.

Varga László hangsúlyozta, hogy a Fidesz Magyar Gárdára reagáló közleményét kiadó Cser-Palkovics András országgyűlési képviselő, helyettes szóvivő - aki a Jobbiktól kapott támogatást az önkormányzati választásokon - az említett kommünikében a gyülekezési és egyesülési törvényre hivatkozik, az államhatalmi szervekre bízza a felelősséget. A FIB elnöke ezzel szemben úgy értékelte, hogy ebben a kérdésben inkább a politikának van elsődleges felelőssége.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz megalakulása óta kiáll az alkotmányos jogok érvényesülése, így az egyesülési jog szabad gyakorlása mellett is. Hozzátette: ha az egyesülés joggal élő állampolgárok vagy szervezetek olyan tevékenységet folytatnak, amellyel veszélyeztetik mások jogát, szabadságát vagy jogos érdekeit, akkor az erre hivatott szerveknek, a rendőrségnek, a bíróságnak, az ügyészségnek, vagy a nemzetbiztonsági szakszolgálatoknak kötelességük fellépni, és nem politikai pártoknak.

Megjegyezte: remélik, hogy az MSZP már tisztázta kapcsolatát azokkal a néha egyenruhát is viselő és éleslőfegyverrel is rendelkező őrző-védő cégekkel, amelyek kormányzati ingatlanokat, minisztériumi épületeket védenek. Ezeknek a szervezeteknek nagyon közeli kapcsolata van a kormánnyal és a kormánypártokkal - jelentette ki a Fidesz helyettes szóvivője, aki azt kérdezte az MSZP-től, hogy milyen kapcsolatokat ápol ezekkel a cégekkel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Mazsihisz a Magyar Gárdáról

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szerint a radikális erők megkezdték a felkészülést a fegyveres erőszakra, ami egyaránt veszélyezteti az ország közrendjét és a magyarországi zsidóság nyugalmát.