szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Mintegy 115 millió eurót gyárthattak volna le házilag azokon a pénzpapírokon, amelyet a Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai szeptember 5-én Győrben foglaltak le. A nyolc tonna biztonsági, pénzjegynyomáshoz használható papír része annak a szállítmánynak, amely 1995-ben tűnt el, és amelynek egy részét Dietmar Clodo „bombagyáros” lakásán találtak meg.

A magyar rendőrökhöz a német társszervektől az Europol révén jutott el az információ, amely szerint nagy mennyiségű biztonsági papírt akarnak Németországban eladni, hogy aztán hamis eurót dobjanak a piacra – hangzott el a Rendőrség Igazgatási Központjában tartott sajtótájékoztatón. A nyomozást röviden Bencze József országos rendőr-főkapitány ismertette.

A tábornok beszámolt arról, hogy Győrben éppen a pénzpapír értékesítése közben csaptak le két férfira. A garázsban két tonna, pénzjegynyomtatásra alkalmas biztonsági papírra bukkantak, majd később még további hat tonna került elő egy másik raktárból. „Ez az utolsó része annak a 15 tonnányi biztonsági papírnak, aminek még 1995-ben veszett nyoma.” - mondotta Bencze, ismertetve, hogy a 735 csomag (egyenként 500 ív) biztonsági papírra 115 millió értékű eurót nyomtathattak volna a hamisítók, ha eljut hozzájuk a szállítmány.

Az ügyben hat magyar férfit gyanúsítottak meg pénzhamisítás elősegítésének megalapozott gyanúja miatt, kettőt közülük őrizetbe vettek, mivel velük szemben lőszerrel és lőfegyverrel való visszaélés gyanúja is felmerült. Mivel a pénzhamisítás elősegítése vétségnek minősül, a gyanúsítottak, ha bűnösnek találják őket, maximum két évvel büntethetők.

A nyomozók egyelőre nem tudják, hogy a gyanúsítottak milyen kapcsolatban álltak azzal a céggel, amelyik 1995-ben a biztonsági papírt behozta. Ezzel kapcsolatban a hvg.hu-nak a NNI igazgató-helyettese, Zsombok György jelezte, most következik ennek kiderítése.

Az viszont már biztos, hogy a mintegy tizenkét éve behozott szállítmány a vámkezelés után tűnt el. A PMRFK nyomozói Galgahévízen megtaláltak közel 6 tonna pénzpapírt, amelyet a tettesek zárjegy készítésére akartak felhasználni. Később még egy tonna meglett a hiányzó mennyiségből. A hvg.hu kérdésére megerősítették az ügyben nyomozó rendőrök, hogy ez a mennyiség a „bombagyáros” Dietmar Clodo pilisszentlászlói otthonában tartott házkutatáson került elő. A mostani fogással pedig az 1995-ös szállítmány teljes egésze megvan.

A felderítésben részt vevő Europol részéről, annak vezetője, Salgó László hangsúlyozta, hogy a nyomozásaik közül kiemelkedik ez a magyar siker. Elmondta: az Europol elemzői és koordinációs tevékenységgel segítette a bűncselekmény felderítését. Ehez a Magyar Nemzeti Bank készpénz-szakértői központjának vezetője, Pataki Tibor azt tette hozzá, hogy a hétköznapi bankjegyforgalomban csak kisebb zavart okozott volna ekkora mennyiségű hamis pénz. „Nyolc évvel ezelőtt viszont, a régi ötezreseket azért kellett kivonni azonnal, mert 30 ezer darab hamisítvány került be a pénzjegyforgalomba” - mondotta.

Felmerült, hogy ez az ügy csatlakozhat a diósdi kettős gyilkosság ügyéhez, amelynek gyanúsítottjai a hvg.hu birtokában lévő – titkosítás alól feloldott – telefonlehallgatás anyaga szerint egy győri raktárban elhelyezett nagy mennyiségű biztonsági papírról tudtak. Íme egy részlet a beszélgetésből:
„Nyomozó: És ezek mind benne voltak ebben a pénzpapír-lopásban…
Gyanúsított: Így van, így van… Ők nyomták is, csinálták is, és meg is buktak vele… Győr környékén béreltek valami raktárhelyiséget. És ott őrizték a mai napig.”

Kérdésünkre az NNI munkatársai cáfolták, hogy a pénzhamisítási ügyhöz a diósdi bűncselekményben szereplők kapcsolódnának.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem nyithatnak ki, a VII. kerület mégis kiszámlázta a közterület-használati díjat a bulinegyed vendéglátósainak

Nem nyithatnak ki, a VII. kerület mégis kiszámlázta a közterület-használati díjat a bulinegyed vendéglátósainak

A Fidesz már tárgyal a csatlakozásról a konzervatív képviselőcsoporttal

A Fidesz már tárgyal a csatlakozásról a konzervatív képviselőcsoporttal

53 millió forinton nyit itthon a 646 lóerős Audi RS e-tron GT villanyautó

53 millió forinton nyit itthon a 646 lóerős Audi RS e-tron GT villanyautó