szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarország egyre növekvő mértékben marad el saját lehetőségeitől, a versenyképesség fogyatékosságai, a foglalkoztatás alacsony szintje, az állami szféra költséges, de nem hatékony működése, a költségvetés ciklikusan elfutó hiánya miatt. A Nemzeti Fejlesztési Terv ezért a kultúraváltást elősegítő tevékenységeket igyekszik ösztönözni – hangsúlyozta csütrötöki előadásában Bajnai Gordon.

Bajnai Gordon
© Stiller Ákos
A bajokat tovább súlyosbítja a társadalom kettészakadása kelet-nyugat, kistelepülés-város és roma-nem roma törésvonalak mentén – mutatott rá az önkormányzati és területfejlesztési miniszter, a Politikatörténeti Alapítvány közéleti vitasorozatának keretében november 15-én tartott előadásában. Mint folytatta: mindezen problémák az ország közéleti kultúrájának gyengeségeiben gyökereznek, amelynek fő tényezői az egyéni teljesítmény, a siker lebecsülése, az öngondoskodás képességének és akaratának hiánya, a normakövetés és a társadalmi szolidaritás alacsony szintje.

Ez felveti azt a dilemmát, hogy államnak oly módon kell szétosztania a korábbi évek külföldi tőkebefektetéseit jóval meghaladó forintmilliárdokat minden évben, hogy az embereket „leszoktassa” az államról. A tervezés filozófiai alapját nem az állami bábáskodás, hanem a spontán helyi kezdeményezések felkarolása adja, vagyis, hogy összességében az ország „rakja össze magát” – hangsúlyozta a miniszter.

A Nemzeti Fejlesztési Tervnek segítenie kell, hogy a magyar gazdaság kiléphessen a magas adóterhelés - magas adóelkerülési hajlam - alacsony foglalkoztatás jellemezte ördögi körből. A pályázatok megítélésénél ezért a hasznosság, a fenntarthatóság, a foglalkoztatottság növelése, a gazdasági növekedés és a kohézió elősegítése a legdöntőbb szempont. Utóbbi kapcsán a miniszter kiemelte, hogy a tervezés során érvényesítették a szolidaritás szempontjait a régiók közti forráselosztás során, sőt, a 33 legszegényebb kistérséget kiemelten kezelték, számukra felzárkóztató programot fogalmaztak meg. Átláthatóság, hitelesség nélkül a projekt nem számíthat sikerre, ezért fontos a döntéshozatali folyamat nyilvánossága – szögezte le Bajnai Gordon.

A beszélgetés során Róna Péter, a vita egyik résztvevője megkérdőjelezte a fejlesztési koncepciót. Szerinte a munkaképes lakosság a jelenlegi képzettségi szint mellett nem produkálhat fenntartható növekedést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olyan kézenfekvő volt Donald Trump Twitter-jelszava, hogy kitalálták – és be is léptek vele

Olyan kézenfekvő volt Donald Trump Twitter-jelszava, hogy kitalálták – és be is léptek vele

Most kiderül, hogy megtisztítható-e egy ország a vírustól, ha mindenkit letesztelnek

Most kiderül, hogy megtisztítható-e egy ország a vírustól, ha mindenkit letesztelnek

Közös videóval emlékeznek 1956-ra az ellenzéki pártok

Közös videóval emlékeznek 1956-ra az ellenzéki pártok