szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fidesz szerint elfogadhatatlan, hogy a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) 118 millió forintot költött különféle tanulmányokra 2007-ben; erről Balsai István, a párt országgyűlési képviselője beszélt hétfőn, Budapesten. Daróczi Dávid kormányszóvivő reagálásában közölte: botrányos szerződések az Orbán-kormány idején voltak, amikor még a megbízások ténye is titkos volt.

Egy vasárnap nyilvánosságra került sajtóhír szerint a Miniszterelnöki Hivatal kommunikációs államtitkársága a múlt évben 19 "úgynevezett tanulmányt" rendelt meg külső cégektől, s ezekre 118 millió forintot "pocsékolt el" - mondta Balsai István sajtótájékoztatóján. Mint fogalmazott, véget kellene vetni ennek a "kormányzati pocsékolásnak, dőzsölésnek". A közbeszerzési törvény 25 millió forintig nem írja elő közbeszerzési pályázat kiírását - mondta, hozzátéve: a legdrágább tanulmányt, 30 millió forintért, a Tárki Zrt. készítette.

A képviselő kitért arra is, hogy ismereteik szerint a legutóbbi tanulmányt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök "haverja", Honti Pál készítette, amelynek címe: "Nemzetközi kormányzati kommunikációs eszközök az interneten". A Fidesz politikusa szerint kérdés, hogy mi szükség van egy nagy, "több tucat emberből álló kommunikációs államtitkárságra, ahol a kezdő fizetés 900 ezer forint és egymillió forint között van havonta". Úgy vélte, ezek az emberek a munka kiszervezésével foglalkoznak. 

Daróczi Dávid kormányszóvivő reagálásában közölte: botrányos szerződések az Orbán-kormány idején voltak, amikor még a megbízások ténye is titkos volt. 2002 óta a hasonló szerződések, így a Digital Natives-szel kötött szerződés minden lényeges adata is automatikusan nyilvános - mondta a szóvivő, megjegyezve, hogy a Fidesz információi is éppen a Miniszterelnöki Hivatal honlapjáról származnak, ahova az úgynevezett Üvegzseb törvény alapján, mindenki számára elérhető módon felkerül a hasonló szerződések megkötésének ténye, tartalma és összege. Ebben az esetben is bárki megtekintheti a tanulmányt is, vagyis ebben is gyökeresen eltér a gyakorlat az 1998 és 2002 közöttitől - tette hozzá.

Daróczi Dávid irreálisnak nevezte, hogy a volt igazságügyi miniszter arra kéri a kormányt, kezdje el pazarolni az adófizetők pénzét. Hozzátette: éppen az az olcsóbb megoldás, ha nem újabb embereket vesz fel a kormányzat teljes állásba, hanem eseti megbízásokat ad. A külső szakértőktől megrendelt tanulmányokra azért van szükség, mert ezek elkészítése egyszeri, nem pedig állandó jellegű tevékenységet jelent, ugyanakkor speciális szakértelem szükséges hozzá - jelentette ki.

A kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy tavaly tizenkilenc tanulmányt rendelt a Miniszterelnöki Hivatal kormányzati kommunikációs szakállamtitkársága. Ezek összesen mintegy 118 millió forintba kerültek, de két kivétellel átlagosan tízmillió forint alatt volt egy-egy anyag honoráriuma.

Tájékoztatása szerint az ötmillió forintnál nagyobb összegű szerződés adatait a kancellária honlapján bárki elolvashatja, köztük természetesen a kormányzati kommunikációs szakállamtitkárság által megrendelt tanulmányokét is.

Daróczi Dávid közölte: a tanulmányok tartalmának szakmai ellenőrzése és a teljesítésigazolás kiállítása előtt eddig sem lehetett kifizetni a szerződéses összeget. A Digital Natives tanulmányával kapcsolatban is ugyanez az eljárás: a tanulmány szakmai felülvizsgálata folyamatban van, ezért eddig egy fillért sem utaltak át érte - jegyezte meg.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Budai Bernadett magyarázza tízmilliós MeH-tanulmányt

A kormány a kormányzati tájékoztatás informatikai megújításához volt szükség a Digital Native tanulmányára - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő szerdán annak kapcsán, hogy a Fidesz helyettes szóvivője levelet írt az ügyben a kancelláriaminiszternek.

Papp László Tamás Vélemény

Piti összeg, nagy blama: tanulmányok kormányzati rendelésre

A rideg belpolitikai haszonelvűség alapján nem éri meg egy, költségvetési szinten bagatell nagyságrendért világnagy botrányhoz ziccert adni. Ilyet gondatlanságból lehetővé tenni – főleg a jelenlegi népszerűségi kvóciensnél – több mint bűn, hiba – véli publicistánk.

Afrikában is lehet Forma–1-es futam

Afrikában is lehet Forma–1-es futam

Maruzsa Zoltán: Jókai nem lehet vita tárgya

Maruzsa Zoltán: Jókai nem lehet vita tárgya

Orbán: A járvány legnehezebbb két hete következik

Orbán: A járvány legnehezebbb két hete következik