Mi fűzi össze Kuncze beöntéseit és Pető csasztuskaélményeit Horváth Ágnes bociszemeivel? Hát az a szocializmus, amelyet az SZDSZ népszavazási kampánynyitóján újra felfedezett és oly vadul ostorozott. Ezen a napon Kádár és Orbán volt a legtöbbet megidézett rém. A liberális párt nosztalgikus rendezvényén meglepően sokan voltak, az árpádsávos rigmusbrigád is a szokásoknak megfelelően tiszteletét tette, és az utcán anyázta az SZDSZ helyszínre érkező korifeusait.

Kóka János pártelnök. A piac hívei
© Stiller Ákos
– Nem tudom, mi baj van a kintiekkel, hiszen egész életükben most kerültek a legközelebb egy galériához – utalt az utcán hőbőrgő kevesekre Kuncze Gábor expártelnök, akit a legnagyobb tapssal fogadott a szombati sziesztáját a kampánynyitóért feláldozó, a VAM Design Center impozáns épületében szorongó szépszámú közönség. Lehettek akár ezren is, ami az SZDSZ tartósan a parlamenti küszöb alatti népszerűségét tekintve szép számnak tekinthető. 

Miközben a koalíciós társ, az MSZP a rejtélyesen hangzó „hideg kampányt” veti be a népszavazásra, addig az SZDSZ nem sokat vacakol, és a régi patentekhez nyúl. Retro. Újból az 1989-es népszavazási és a 1990-es országgyűlési kampányban már bevált antikommunista üzenetekkel operál. És az még inkább megszokott a párttól, hogy eltekintve az 1998-as katasztrofális eredményű („Tartsuk a jó irányt!” szlogenű) választópuhítástól, mindezt most is gunyoros, humoros tónusban teszi. Hol több sikerrel, hol kevesebbel. A párt mondanivalója felettébb egyszerű: a mostani Fidesz egyenlő az egykori MSZMP-vel, sőt a rákosista MDP-vel (ne felejtsük, március 9. Rákosi Mátyás születése napja!), az ellenzéki párt konzerválni akarja azt az állapotot, az ingyenességnek azt a hamis látszatát, amely válságba sodorta egykor az országot, ma pedig kerékkötője a haladásnak. 

Persze a dolognak kölcsönöz némi frivol bájt, hogy az egykori MSZMP utódpártja jó ideje a liberálisok koalíciós partnere – erre a magas labdára csapott le rögvest a fideszes Szijjártó Péter, aki szerint a kormánykoalíció olyan rossz állapotban van, hogy az SZDSZ már a saját koalíciós társával riogatja az országot. És persze azzal is számolniuk kell a liberálisoknak, hogy a kormánykoalíciót támogatók között szép számmal akadnak olyanok, akiket nem tölt el különösebb örömmel, ha az ő háromszáz forintjuk jelenti az utolsó koporsószöget a szocializmus koporsójában. Hogy az egyszerű politikai üzenetek és a végletesen kétosztatú politika korában mennyire nem könnyű a liberálisok dolga, mi sem jelzi jobban, hogy a hivatalos zárásaként bemutatott szellemes, ámbátor hosszadalmas kampányfilmben nem csak Pokorni, Mikola vagy Orbán jelenik meg pojácaként, de Gyurcsány is. Valami azt súgja, hogy az országjárásra induló szkeccsből idővel ez a rész majd kimarad. 

De persze az is előfordulhat, hogy nem. Mivel már most felrajzolódik, hogyan osztja meg egymás közt a kampányfeladatokat a két kormánypárt. Az SZDSZ-re van kiosztva a fiatal, a rendszerváltás után felnőtt, városi, versenyképes, aprócskát cinikus – az egyszerűség kedvéért – yuppie réteg mozgósítása. A liberálisok viccesnek szánt, a Kádár-korszak történeleméhez csak a felszínen vagy érzelmileg kapcsolódó, a mai tömegmédia toposzaira feleselő, piac- és versenypárti üzenetek elsősorban az ő füleiknek lehetnek kedvesek. Az MSZP-re marad a szemérmesen bűnbánó, technokrata, tájékoztató okoskodás, a „hideg kampány”, amellyel elsősorban az idősebbek szívére vagy józan eszére apellálnak. Vert helyzetből eddig még senkinek sem sikerült efféle kampánnyal nyernie, most elválik, mire lesz képes ezzel a stratégiával az MSZP.

Delejes üzenetek (Oldaltörés)

Kákosy Csaba. Ő a miniszter
© Stiller Ákos
Az SZDSZ mindenesetre hazai pályán hozta a kötelezőt. A némileg elnyújtott, kétórásra sikeredett hivatalos programot a közönség hálásan fogadta. Többnyire ott derültek, ahol kellett, a figyelmük is csak ritkán lankadt. És még arra a bravúrra is képesek voltak, hogy az egyébként nem túl sztentori hangú Fodor Gábor ügyvivő, miniszter és majdnem-pártelnök meglepő felszólításának is eleget tegyenek: hangosan és egyszerre nemet mondtak a szocializmusra. „Köszönjük, nem!” – kiáltották a kinti árpádsávosoknak, akik többsége nem csak azért nem hallhatta, mert az üveg- és tölgyfaajtókon aligha hatolhatott át a hang, hanem mert a rendőrök addigra elhajtották őket. Azért egyikük, egy nő Horváth Ágnes miniszter felejthető szavainál gondolta úgy, hogy hangot ad felháborodásának, de őt is szelíden elvezették.

Noha az ellendemonstrálókhoz több szónoknak is volt néhány rossz szava (Magyar Bálint szerint például az ingyenes egészségügy színvonalát mutatja, hogy a bölcsességfogukat kihúzták, de a méregfogukat meghagyták), a Fideszen és Orbánon puffant a legtöbb poén. A VAM Design Center méretes átriumát viccesnek szánt plakátok szegélyezték. Ezeken még biztosan dolgozni kell. Az erőltetettségen túl a legnagyobb baj az velük, hogy az ironikusnak, duplafenekűnek szánt művekből nem igazán derült ki, hogy mit is akar az SZDSZ. Persze többnyire nem marslakók mennek el majd szavazni március második vasárnapján, de a plakátok a tájékozatlant biztosan nem igazítják el. Büky Dorottya, az SZDSZ egykori képviselője kudarcot is vallott, amikor az esztrádműsor előtt (amihez a zenét Török Ádám Minije szolgáltatta) egy huszonéves lánynak próbálta elmagyarázni, hogy mi is pártja üzenete. Mondta, mondta, majd a lány értetlenségét látva azzal zárta le, „hát ez tényleg bonyolult üzenet”. 

Ehhez képest a szónokok – köztük egy mostani és négy egykori pártelnök – ügyesen forgatták a szót, bizonyítva azt is, hogy a liberális párt kampányra azért összeszedi magát – vagy rosszindulatúan: kampányolni még tud. Az összes nagyágyú felvonult. A 35 éves Kóka Jánosnál ugyan kicsit kínos volt, hogy hetvenes évekbeli katonai vándoranekdotával szemléltette az egykor létező szocializmus stupiditását, de aztán szépen felmondta a piacpárti leckét. Ahonnan az állam teljesen kivonult – kereskedelem, hitelpiac, távközlés –, ott van verseny, választék és minőség. Ezzel szemben az egészségügyben, a felsőoktatásban és a szociálpolitikában még mindig túlságosan is jelen van az állam, ami korlátja megújulásnak, a versenynek, végső soron az európai minőségnek. A – felsőoktatási és egészségügyi – szolgáltatásokért fizetett hozzájárulás magával hozza a megrendelői attitűd kialakulását, és erősíti az egyéni felelősséget. A polgári erények közül még a munkát emelte ki, amire furcsán rímeltek Pető Iván egykori levéltáros, majd pártelnök ötvenes évekből gyűjtött dokumentumai, csasztuskái és szabadalmi leírása a delejezett (mágneses) gyűszűnek, amire a feltaláló azt javasolta bevésetni: a munka jó, a munka büszkeség. 

Kuncze Gábor már kevésbé volt emelkedett. Őneki a népszavazásról is, mint a viccbeli Mórickának, csak „az” jutott az eszébe. Orbán Viktor. Akinek „hataloméhes és bosszúszomjas” politikája veszi rossz irányba az országot. „Én nem állok a beöntéspártiak oldalára” – jelentette ki öntudatosan. Mindez annak a történetnek a csattanója volt, amelyben elmesélte, 1980-ban hogyan sikerült (rosszul) megműteni három hét alatt a térdét, s hogyan kellett háromszori beöntés után is újra és újra elhalasztani az operációt.

Demszky Gábor még meredekebb párhuzammal lépett elő, miszerint a Magyar Gárda az egykori Ifjú Gárda reinkarnációja, a Fidesz meg az MSZMP-é. Az ellenzéki párt ugyanis – véli a főpolgármester – a Jobbikon keresztül tartja a kapcsolatot a Gárdával, amelytől például a Fővárosi Közgyűlésben sem volt hajlandó elhatárolódni. A vörös csillag most narancsszínű – tetszett meg Demszky egyszerű gondolata a nagyérdeműnek. 

A harmincasok közül Kákosy Csaba miniszternek volt a legnagyobb sikere. No, a versenypárti pártnál nem volt túl nagy a tolongás. Horváth Ágnesnek például csak annak felidézésére tellett, hogy szombatonként szüleit őt küldték kenyérért, mert „a nagy bociszemeimmel meghatottam az eladókat, és odaadták a fél kiló kenyeret”. Mindenkinek volt gyerek kora. 

Kákosy farmerjában és kapucnis ancúgjában inkább tűnt szabadnapos blazírt magyartanárnak, mint százmilliárdok mozgatójának. „Én lennék a gazdasági miniszter” – kezdte beszédét. S a befejező mondata után ennél is hangosabb volt a homéroszi kacaj: „Lófasz fog itt folyni, nem acél!” Mielőtt az ellenzéki sajtó felháborodna, a miniszter klasszikust idézett. Örkény István az ötvenes éveket idéző sztálinvárosi anekdotája fejeződik be így. (Az is igaz, hogy ma már Örkény idézéséhez is kell kurázsi.) Miután a főmérnök elrebegte a riporter írónak a meg sem indult, de két hónapon belülre ígért kohóépítés tervteljesítésének hivatalos szlogenjeit, bizalmasan ezzel a bölcselemmel zárta mondandóját. 

Mi pedig azzal, hogy az SZDSZ piacpárti kampánya irányvonalát mi sem jellemzi jobban, minthogy a két óra alatt egyetlenegyszer sem hangzott el egyik népszavazási kérdés sem. A lényeg a pártnak most a három nem.

Zádori Zsolt

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Március 9-én lesz a népszavazás

Sólyom László köztársasági elnök március 9-ére, vasárnapra tűzte ki a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséről szóló népszavazást.

MTI/hvg.hu Itthon

Kóka, a NEM-ek és a NEM-re nemet mondók

Kóka János, az SZDSZ elnöke nyitotta meg a fővárosi WAM Design Centerben a párt népszavazási kampányát. A liberálisok a szocialista közelmúlt felidézésével akarják meggyőzni az embereket arról, hogy március 9-én nemmel kell szavazni. Az SZDSZ kampánynyitójával egyidőben a Király utcában néhány fős tüntetés kezdődött.

Itthon

Juhász: az MSZP elbukja a népszavazást

Az MSZP elnökhelyettese szerint pártja nem tudja megnyerni a március 9-ei népszavazást. Juhász Ferenc az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a vizitdíj, a kórházi napidíj, valamint a tandíj eltörléséről szóló referendumon az igenek számát szeretnék mérsékelni és a nemek arányát növelni.

MTI Itthon

Pokorni: magasztos gondolatok a népszavazásról

A Fidesz szerint a népszavazás új politikai kultúra megteremtésének lehetőségét hordozza, a referendum tisztább, igazabb politikai korszak első napja lehet – mondta Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke.

MTI Itthon

Kóka: nehéz évet hagyott maga mögött az SZDSZ

A tavalyi év nagyon nehéz, de fontos esztendő volt a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) számára, mert Magyarországon sok olyan folyamat indult el, amely a rendszerváltás óta várat magára - mondta Kóka János csütörtökön Szolnokon, a megyében tett látogatása alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

MTI Itthon

SZDSZ: nem elég gondolni a nemre

A párt politikusai leplezték le az SZDSZ "Nem elég gondolni a nemre" feliratú plakátját vasárnap a fővárosi Nyugati téren. A liberálisok azért kampányolnak, hogy a 2008-as országos népszavazáson minél többen szavazzanak a vizitdíj, a tandíj és a kórházi napidíj eltörlése ellen.

MTI Itthon

Tarlós: a népszavazás a társadalom és a kormány konfliktusáról szól

A népszavazás nem a Fidesz és az MSZP, hanem a magyar társadalom és a Gyurcsány-kormány konfliktusáról szól – mondta Tarlós István, a Fidesz népszavazási kampányának vezetője ma, budapesti fideszes vezetőknek tartandó kampányértekezlete előtt. Daróczi Dávid kormányszóvivő erre úgy reagált: zavar van a Fidesz kommunikációjában, mert Tarlós mást mond, mint a főnöke, Orbán Viktor ugyanis nem titkolja, hogy számára ez hatalmi harc, ami a kormány megbuktatásáról szól.

MTI Itthon

50-100 millió forintból kampányolhat az SZDSZ a népszavazási nemekért

Horn Gábor szerint az SZDSZ-nek körülbelül 50-100 millió forint közötti összeg áll a rendelkezésére a népszavazási kampány lebonyolításához, de pontos összeget egyelőre nem tudott mondani a liberálisok kampányfőnöke párttársával, Lakos Imrével közösen tartott pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

hvg.hu Itthon

A veszprémi érseket megdicsérte az SZDSZ

Az SZDSZ közleményben üdvözli Márfi Gyula veszprémi érsek döntését, amelynek értelmében nem engedélyezte a Magyar Gárda zászlójának megszentelését.

Ámokfutó lövöldözött egy cseh kórházban, hat halott

Ámokfutó lövöldözött egy cseh kórházban, hat halott

Kovács Zoltán ámokfutásának az országra nézve kínos következményei is lehetnek

Kovács Zoltán ámokfutásának az országra nézve kínos következményei is lehetnek

Minden erejével tagadja a Fidesz, hogy ennél is radikálisabban át akarta szabni a kulturális életet

Minden erejével tagadja a Fidesz, hogy ennél is radikálisabban át akarta szabni a kulturális életet

ITM: A piaci szintet is „elérheti” az óraadó tanárok bére a szakképzésben

ITM: A piaci szintet is „elérheti” az óraadó tanárok bére a szakképzésben

Elbukott a terv, nem kapnak könnyített törlesztést a bedőlt jelzáloghitelesek

Elbukott a terv, nem kapnak könnyített törlesztést a bedőlt jelzáloghitelesek

Gyurcsány művészi performanszként narancsot ragasztott

Gyurcsány művészi performanszként narancsot ragasztott