szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Országos Választási Bizottság 13 határozatát hagyta helyben a héten az Alkotmánybíróság (Ab), ezek alapján a szocialisták öt kérdésében, a Fidesz-KDNP kezdeményezései közül pedig egyben megindulhat az aláírásgyűjtés - derül ki a testületnek az MTI-hez pénteken eljuttatott hírleveléből.

A szocialisták kezdeményezései közül az Ab döntése alapján megindulhat az aláírásgyűjtés arról, hogy a pártok a központi költségvetésen kívül csak természetes személyektől fogadhassanak el támogatást; szűnjön meg az országgyűlési képviselők elszámolási kötelezettséggel nem terhelt költségtérítése; az országgyűlési képviselői és a polgármesteri tisztség ne legyen összeférhető; az állami vezetőknél rendszeresen vagyongyarapodási vizsgálatot folytassanak le; a jogszabályban meghatározott munkakört betöltő köztisztviselőknél ugyancsak rendszeresen vagyongyarapodási vizsgálatot folytasson le az adóhatóság.

Lendvai Ildikó frakcióvezető és 147 képviselőtársa népszavazást kezdeményezett arról is, hogy az állampolgárok egyetértenek-e azzal, hogy az Országgyűlés a benyújtott javaslat szerint fogadja el az egyes vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségéről szóló törvényjavaslatot. A kezdeményezés aláírásgyűjtő íve mintapéldányának hitelesítését azonban megtagadta az OVB, és ezt a határozatot az Ab is helyben hagyta.

Semjén Zsolt, a KDNP és Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője 151 ellenzéki képviselővel nyújtotta be azt az öt népszavazási kezdeményezést az OVB-hez, amelyek ügyében ugyancsak e héten döntöttek az alkotmánybírák. A testület négy kezdeményezést elutasított, egynek pedig zöld utat adott. Utóbbiban - amely arra vonatkozik hogy törvény tegye kötelezővé a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok és az országgyűlési képviselők vagyongyarapodásának évenkénti vizsgálatát - az Ab döntése alapján ugyancsak aláírásgyűjtés kezdődhet.

Megtagadták azonban az ellenzéki képviselők azon kezdeményezéseit, amelyek a politikai hirdetések, illetve a kormány, a helyi önkormányzatok és a költségvetési szervek tevékenységét és terveit ismertető, magyarázó vagy népszerűsítő hirdetések sajtó és szabadtéri reklámhordozó útján történő közzétételének törvényi tiltására vonatkoztak volna.

A testület döntésének értelmében nem lehet népszavazás arról sem, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a vonatkozó jogszabályt, hogy az országgyűlési képviselők tiszteletdíja és a költségtérítés összege az euró bevezetéséig ne emelkedhessen.

Az ellenzéki képviselők nem kezdhetnek aláírásgyűjtésbe abban a kérdésben sem, hogy a kormányfő, a miniszterek, valamint az államtitkárok illetménye a 2002. december 31-én hatályos törvényi rendelkezések szerinti összegben kerüljön meghatározásra, és ez az összeg az euró bevezetéséig ne változzon.

A testület mindemellett helyben hagyta azt az OVB határozatot, amelyben a testület megtagadta egy házaspárnak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár állami tulajdonban maradására vonatkozó népszavazási kezdeményezését.

Az alkotmánybírák határozatukban kitértek a rendeltetésszerű joggyakorlás kérdésére. Mint fogalmaztak határozatukban: a rendeltetésszerű joggyakorlás követelménye a hitelesítési eljárás kezdeményezése során azt jelenti, hogy az aláírásgyűjtés kezdeményezőjének az országos népszavazás alkotmányos rendeltetésére, a közvetlen hatalomgyakorlás kivételességére, az állam életében betöltött szerepére és súlyára tekintettel kell eljárnia". A határozatban hangsúlyozták, hogy a formális előírásoknak megfelelő kezdeményezés is jogellenessé válik akkor, ha az OVB a konkrét tényállások vizsgálata során olyan körülményeket tár fel, amelyek azt bizonyítják, hogy a hitelesítési eljárás kezdeményezője nem a népszavazás alkotmányos rendeltetésének megfelelően élt jogával.

Az Ab egyetért az OVB-nek azzal a határozatával is, amelyben megtagadták egy magánszemély egyetlen adónem bevezetésére vonatkozó kérdésében az aláírásgyűjtő ív mintapéldányának hitelesítését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!