szerző:
hvg.hu

Az Európai Unió illetékes szerveihez is hajlandó elmenni panaszával a Kincsünk a Piac és a Levegő Munkacsoport, amennyiben a VI. kerületi önkormányzat nem hajlandó velük egyeztetni a Hunyadi tér fejlesztéséről. A két szervezet nyílt közleményben fordult a terézvárosi képviselőkhöz, hogy a Hunyadi téri tervekkel kapcsolatos napirendi pontok tárgyalását napolják el, és gondolják újra a pályázati kiírást.

A Kincsünk a Piac és a Levegő Munkacsoport aktivistái – más civil szervezetekkel együtt – részt vettek az önkormányzat által megbízott Studio Metropolitana (SM) vezette közösségi tervezési folyamat valamennyi eddigi fázisában. A folyamat eredményeként született dokumentumról azonban kijelentik, hogy azt nem fogadják el, mert olyan lényeges elemeket is tartalmaz, amelyeket nem ismertettek velük.

A projekt gazdasági megvalósíthatóságának vizsgálatát külső ingatlanszakértőre (Colliers) bízta Terézváros, az SM szerepe a fejlesztési projekt kommunikációja, előkészítése, valamint a projekt népszerűsítése volt.

„Az egyeztetések nem kellő időben és nem kellően széles körben kerültek meghirdetésre, ezért az egyes alkalmakon a résztvevők száma nem volt reprezentatív. A részegyeztetésekről nem kaptak a civilek jegyzőkönyveket, a résztvevők álláspontja utólag nem rekonstruálható” – áll a közleményben.

Kincsünk a Piac és a Levegő Munkacsoport tagjai kifogásolták azt is, hogy az elkészült tanulmány érdemi véleményezésére, vitájára nem teremtettek lehetőséget. Ráadásul a közösségi tervezés eredményétől függetlenül mélygarázs épülne a Hunyadi téren. A közleményben hangsúlyozták, azért nem tartják elfogadhatónak az elkészült tervezetet, mert a civilekkel és a lakossággal való egyeztetés során nem jött létre egy konszenzusos terv, illetve a Studio Metropolitana  és azönkormányzat által preferált elképzeléstől eltérő véleményeket egyszerűen kihagyták.

Állítják, a felújítás és a hasznosítás mikéntjét eldöntő gazdasági megvalósíthatósági tanulmányról semmiféle vita és lakossági egyeztetés nem folyt. Annak keretszámai utólagosan, kész tényként kerültek a tanulmányba, ezáltal az előzetes egyeztetés értelmét vesztette, hiszen olyan elemeket, mint az 500 férőhelyes mélygarázs a tér alatt, is tartalmaz a terv, amelyekről a közösségi tervezés egyetlen találkozóján sem esett szó.

„Tudni kell, hogy a lakossági egyeztetés és pályáztatás nélkül létrehozott, a vállalkozói érdekeket priorizáló konstrukciót elsöprő lakossági tiltakozás kísérte 2007-ben. Részben a szabálytalanságok, részben a Kincsünk a Piac – Hunyadi tér lakossági csoport nyomására bontották fel a felek a szerződést. Most Terézváros az SM asszisztenciájával feléleszti a korábbi elképzeléseket, és pályázat útján keres új partnert alapvetően hibás tervéhez.”

Ezt pedig hibásnak tartja a két szervezet, mert szerintük ezáltal i a kerületi feladatok törvényben előírt kötelezettségét (állagmegóvás, felújítás) nem az elvileg általuk képviselt  jelenlegi kerületi lakosság javára teljesíti, hanem egy majdan idevonzani kívánt, elképzelt fizetőképes fogyasztói kör feltételezett igénye a hajtóerő

A csarnok külső-belső megújítása, a tér megújítása, nagykapacitású mélygarázs létesítése szerepelt a korábbi szindikátusi és a mostani koncessziós konstrukcióban is. A 2007 őszén még mintegy 3 milliárd forintos becsült költség 2008 elejére 6,4 milliárdra nőtt. A 3 milliárdhoz 50 éves hasznosítási jog tartozott, a jelenlegi koncessziós üzemeltetési jog időtartama még nem ismert, reméljük, az önkormányzati bevételeket elterelő hasznosítás időtartama nem tolódik ki 100 évre!

A hangzatos PPP (Public Private Partnership) és DBFO (Design, Build, Finance, Operate) a tervezés, építés, finanszírozás, működtetés valamennyi szakaszát magában foglaló projekt) konstrukciók nem takarnak mást, mint a közösségi tulajdon vállalkozói hasznosítását,  melyet ezúttal még Európai Uniós forrásokkal is könnyítenének.

Ezt támasztja alá a választott feladatmegosztás: a csarnok külső homlokzatát és fedélszékét, a piaci árusítóhelyet valamint a közteret szándékoznak közpénzekből felújítani, míg magántőkéből a csarnokbelsőt, a kb. 24 db lakás területét, valamint a mélygarázst. Úgy gondoljuk, hogy ami megéri egy magánbefektetőnek, az önkormányzatnak is meg kell, hogy érje. Az önkormányzatnak saját erőforrásokból, pályázati pénzekből és hitelfelvételből kellene megoldania a tér és a csarnok rekonstrukcióját, így a bevételek hosszútávon az itt élők közösségét gazdagítanák.

Az önkormányzat korábban határozatot hozott a köztulajdonban levő gyermek-jóléti intézmények (balatoni, dunai és hárshegyi ingatlanok) eladásáról, abból a célból, hogy rekonstrukciós alapot képezzen és fedezetet az EU források 15%-os önrészéhez. Az eladást a gyerekek érdekeinek semmibevétele miatt elleneztük. Ez a tervezet azonban, amelynél a csarnok eredeti stílusú külső-belső felújítása sem önkormányzati megvalósítás lenne, még inkább alátámasztja a gyerekintézmények eladásával kapcsolatban fennálló ellenvéleményünket.

„Ezen okok miatt a KAP-HT és a Levegő Munkacsoport tiltakozik az ellen, hogy a nevüket felhasználják az SM által elkészített javaslat legitimálásához. Az önkormányzathoz benyújtott SM-tanulmány annyira távol áll e két civil szervezet álláspontjától, hogy nem járulhatnuk hozzá ahhoz, hogy nevünket e dokumentumban felhasználhassák.”

A közlemény kiadói kijelentik, hogy szükség esetén az Európai Unióhoz fordulnak jogorvoslatért, hiszen az EU források felhasználása társadalmi konszenzust feltételez. Emellett pedig kérik a terézvárosi képviselő-testület tagjait, hogy a Hunyadi téri tervekkel kapcsolatos napirendi pontok tárgyalását napolják el, és gondolják újra a pályázati kiírást mind tartalmi, mind gazdasági megvalósíthatósági szempontból.

A két civil szervezet úgy véli, hogy felelőtlenség kiírni az építési koncesszióra (különösen a mélygarázs megépítésére) a közbeszerzési pályázatot, amíg a 2008-as Terézváros Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzatot el nem fogadják, a vonatkozó jogszabályok szerinti hatástanulmányok (környezetvédelmi, örökségvédelmi, stb.) el nem készülnek, illetve mindaddig, amíg a lakossággal és a civilekkel a Hunyadi tér rehabilitációjával kapcsolatban megegyezésre nem jutnak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

A környék lakóival együtt tervezik újjá a Hunyadi teret

A VI. kerületi Hunyadi tér újjáépítésébe a civileket is bevonja az önkormányzat; a fővárosban szombaton megnyílt Hunyadi tér Stúdióban bárki részt vállalhat a tervezésben, a tér megújításában - mondta el Kravalik Zsuzsa programvezető.

Másfél év után válik Nacsa Olivér

Másfél év után válik Nacsa Olivér

Délig még lehet mozgóurnát igényelni

Délig még lehet mozgóurnát igényelni

Rossi: Ha nem győzünk vasárnap, nem érdemeljük meg az Eb-szereplést

Rossi: Ha nem győzünk vasárnap, nem érdemeljük meg az Eb-szereplést

Kormányon marad a Jog és Igazságosság Lengyelországban

Kormányon marad a Jog és Igazságosság Lengyelországban

A szumós Kerstner Róbert világbajnoki bronzérmet nyert

A szumós Kerstner Róbert világbajnoki bronzérmet nyert

Macron: A török támadásnak azonnal le kell állnia

Macron: A török támadásnak azonnal le kell állnia